Šport in obštudijske dejavnosti

UNIVERZITETNI ŠPORTNI CENTER LEONA ŠTUKLJA

 

 

 

Univerzitetni športni center (skrajšano UŠC LŠ) Univerze v Mariboru je bil predan študentom in zaposlenim  v uporabo s študijskim letom 1995/96. V prvi fazi je UŠC zgrajen kot športna dvorana s potrebno infrastrukturo.

 

otvoritev ušc.jpg 
 Otvoritev UŠC (1995)

 
Univerzitetna športna dvorana ima naslednje zmogljivosti: 

  • velika dvorana - 34,60 m x 55,60 m, 1898 m2 neto površine, možnost pregraditve v tri sektorje – omogoča izvajanje različnih športnih zvrsti: odbojke, košarke, badmintona, rokometa, nogometa in namiznega tenisa; 
  • dvorana borilnih športov - 113 m2 - omogoča izvajanje borilnih veščin aikido, karate in judo ter telesne priprave in joge
  • dvorana za aerobiko in plese - 113 m2 - je namenjena aerobiki, plesom in ritmiki 
  • dvorana SQUASH - dva prostora po 125 m2 - omogoča igranje squasha 
  • dvorana FITNES - dva prostora, skupaj 130 m2 
  • plezalna stena City Wall - 160 m2 - je namenjena športnemu plezanju 
  • savna - suha finska savna s kapaciteto 10 oseb.


Spremljajoča infrastruktura obsega osem garderob s sanitarijami za športnike, osem kabinetov pa za učitelje, trenerje in sodnike.

Za izvajanje teoretičnega dela pedagoškega procesa sta na razpolago mala predavalnica z 20 sedeži in velika predavalnica z 80 sedeži. Gledalcem so namenjene tribune s preko 800 sedeži in stojišča na galeriji. 
 

 

 

ŠTUDENTSKI SVET UNIVERZE V MARIBORU 

 

Študentski svet Univerze v Mariboru (ŠS UM) sestavljajo predstavniki posameznih fakultet, ki enakopravno zastopajo vse članice univerze. Deluje po načelu »Od študentov za študente«. Poleg sodelovanja v organih ter podajanja in zagovarjanja študentskega mnenja pripravljajo tudi razne obštudijske aktivnosti z namenom kakovostnega preživljanja obštudijskega časa in spodbujanja druženja med študenti. 

 

Med odmevnejše projekte spadajo: 

 

Gremo na prvi rok:  

Tradicionalni koncert v začetku oktobra, s katerim študenti obeležijo vstop v novo študijsko leto. Bistven del dogodka je humanitarna nota, saj simbolično vstopnino v celoti namenijo za humanitarno akcijo “Študenti za študente”. V obliki enkratne denarne pomoči tako pomagajo socialno šibkejšim študentom Univerze v Mariboru, ki kljub oteženemu socialnemu položaju uspešno opravljajo svoje študijske obveznosti.

 

1.jpg 

 

Študentsko tekmovanje v raftih:  

Tik pred poletjem in pred zaključkom poletnega izpitnega obdobja organizirajo tekmovanje, kjer se ekipe študentov pomerijo v veslanju po reki Dravi.

 

2.jpg 

 

UNI liga:

Že nekaj študijskih let organizirajo Univerzitetno športno ligo za prvaka Univerze v Mariboru. Študenti posameznih fakultet se pomerijo v nogometu, košarki in odbojki, študentke pa v odbojki. Pridi in navijaj! Tekme potekajo do meseca maja, ko se na finalni tekmi izkaže kdo je Prvak Univerze v Mariboru.

 

3.jpg 

 

Predizpitni maraton aerobike:  

Dogodek organizirajo vsako študijsko leto pred zimskim izpitnim obdobjem, saj menijo, da je zelo pomembno, da se študentje sprostijo in dobijo nov zagon ter motivacijo za spoprijemanje s študijskimi obveznostmi. Vadbe, ki trajajo od 17. ure pa vse do poznih večernih ur, so brezplačne. Vsa leta je dogodek zelo uspešen, saj se ga udeleži več kot 100 študentk in študentov, prevladujejo pa seveda dekleta.

 

4.jpg 

 

Krvodajalske akcije UM:  

Dvakrat letno (v maju in decembru) Študentski svet Univerze v Mariboru organizira krvodajalske akcije za študente, ki se izvajajo v prostorih fakultet, in tako nesebično in v velikem številu pomembno pomagajo ohranjati življenja soljudi.

5.jpg 

 

Teden zdravja:  

Vsako leto obeležijo 7. april, ki ga poznamo kot svetovni dan zdravja najrazličnejšimi dogodki, ki potekajo cel teden. Študentom želijo približati pomen zdrave prehrane, redne športne aktivnosti ter skrb zase in svoje zdravje.

8.png 

 

Zbiranje sladkarij in igrač:  

V prazničnem decembru, času sreče in veselja, pomislijo tudi na tiste, ki jim ni lahko. S tem namenom organizirajo zbiranje igrač in sladkarij, za otroke iz socialno ogroženih družin. Pri tem sodelujejo z Zvezo prijateljev mladine Maribor, ki za otroke organizira božično obdarovanje.

6.jpg 

  

Zbiranje zamaškov:  

Skozi vse študijsko leto zbirajo zamaške, ki jih je možno oddati v zbiralne koše na fakultetah Univerze v Mariboru, v Univerzitetni knjižnici Maribor in v Študentskih domovih UM. Zbrana sredstva so trenutno namenjena terapijam ter posledično izboljšanju motorike deklice Lize, ki ima cerebralno paralizo. Poiščite zbiralni koš na fakulteti in oddajte zamaške, saj prav vsak šteje!

7.jpg 

 

 

 

 

 

 

Urednik strani: Služba za izobraževanje
 Univerza v Mariboru, Slomškov trg 15, 2000 Maribor | +386 2 23 55 280 | rektorat@um.si | Davčna številka: SI 71674705 | Prijava