Preskoči na vsebino
Loader

ZGODBE

Kategorije


Datum

  • 13. Okt 2021

Deli z drugimi

TRISAT – Vesoljska misija nanosatelita

Prvi slovenski satelit TRISAT, ki je v celoti zasnovan, izdelan in sestavljen v Sloveniji smo po več kot desetletju raziskav in razvoja skupaj s slovenskim podjetjem SkyLabs uspešno utirili v vesolje in se s to pomembno prelomnico v zgodovini slovenskega naroda vpisali med vesoljske nacije.

Minilo je skoraj pol stoletja, odkar so ljudje pustili sledi v vesolju in v tem času se je človeško raziskovanje vesolja v veliki meri osredotočilo na misije v nizki Zemljini orbiti in oddaljeno znanstveno raziskovanje. Visoka raven zasebnega financiranja, napredek v tehnologiji in naraščajoče zanimanje javnega sektorja so ponovno preusmerili človeški pogled proti zvezdam in pričela se je nova vesoljska odiseja. Hiter napredek v vesoljski tehnologiji je pripeljal do izjemnih dosežkov človeške rase v smeri izkoriščanja novih priložnosti, ki jih prinaša vesoljsko okolje. Vesoljske aplikacije z oddaljenim opazovanjem povečujejo zavednost in razumevanje zemeljskih procesov, s širokopasovnimi komunikacijami, navigacijo in geo-prostorsko inteligenco dvigujejo raven kvalitete našega življenja, omogočajo fizično raziskovanje vesolja  in odpirajo nova obzorja kot del našega pogleda globoko v vesolje.

Prvi slovenski satelit . . .

En sam visokotehnološki premik pogosto sproži nova obdobja tehnološke modernizacije, ki ji sledi množica inovacij. S takšnim tehnološkim premikom na osnovi visoke stopnje miniaturizacije smo uspeli začrtati povsem nove koncepte načrtovanja satelitov in ustvarili nove ključne tehnologije v svetovnem merilu, ki se kot tehnološko seme razširjajo po vsem svetu. Prvi slovenski satelit TRISAT, ki je v celoti zasnovan, izdelan in sestavljen v Republiki Sloveniji smo po več kot desetletju raziskav in razvoja skupaj s slovenskim podjetjem SkyLabs uspešno utirili v vesolje in se s to pomembno prelomnico v zgodovini slovenskega naroda vpisali med vesoljske nacije. Gre za izjemen dosežek slovenske znanosti, tehnologije in gospodarstva, saj smo si drznili na pot v vesolje, v ta namen razvili nove prebojne tehnologije, premaknili meje miniaturizacije v svetovnem merilu in postavili temelje za nove priložnosti. Slovenijo smo postavili ob bok vesoljskih nacij in tako dokazali, da smo tudi Slovenci sposobni sooblikovati prihodnost uporabe vesolja. Mnoge nove znanstvene in komercialne vesoljske misije, ki segajo v razsežnosti konstelacij satelitov, poganja slovenska tehnologija.

je plod sodelovanja . . .

Slovensko seme vesoljskega tehnološkega napredka nismo zasadili zgolj v vesolju, temveč v našo regijo v obliki slovenske vesoljske industrije. Pred dobrim desetletjem smo se z odpiranjem nove raziskovalne in razvojne smeri zavedali svoje odgovornosti do družbe in širše regije ter s promocijo podjetništva med najuspešnejšimi študenti ustanovili slovensko podjetje SkyLabs. Z učinkovito podporo podjetništvu znotraj inovativnega ekosistema za prenos znanj med univerzo in podjetjem smo ustvarili simbiotično razmerje med obema sferama, ki se danes medsebojno dopolnjujeta za skupne razvojne cilje in komercialno vzdržen trajnostni razvoj na osnovi tehnoloških inovacij, mednarodne promocije, raziskovanja in izobraževanja.

za boljšo sedanjost . . .

Z ustvarjanjem novih prebojnih tehnologij in tehnološkega razvoja ter ohranjanjem znanja v Sloveniji zagotavljamo trajnostni razvoj tako z znanstvenega, izobraževalnega kot gospodarskega vidika. Z vzpostavljanjem raziskovalnega, razvojnega in izobraževalnega okolja na področju vesoljskih tehnologij skupaj s slovenskim gospodarstvom naslavljamo prihajajoče spremembe izrabe vesolja in vesoljskih tehnologij, ki bodo imele v prihodnje izjemen vpliv na družbo, okolje in gospodarstvo. Vesoljske tehnologije ustvarjajo nov trg izjemnih razsežnosti, ki ima jasno začrtano etičnost v jedru svojega poslovnega modela in vpliva na poslovanje, okolje ter družbo, in hkrati dokazuje, da ni lokacijskega monopola nad učinkovitimi inovacijami.

in svetlejšo prihodnost!

Nadaljnji razvoj je v glavnem osredotočen na nove vesoljske tehnologije z visoko stopnjo miniaturizacije in napredne vesoljske aplikacije, ki ciljajo na trg novega vesolja s povečanjem inteligence zemeljskega in vesoljskega segmenta, da se spopadejo s potrebami prihodnjih vesoljskih misij. Z izobraževalnega vidika bomo nadalje promovirali vesoljsko dejavnost v javnosti in zagotavljali izobraževanje konkurenčnih inženirjev za slovensko vesoljsko industrijo. Pot v vesolje nam ni več tuja, neznana ali nemogoča, postala je del naše resničnosti. V drugem četrtletju naslednjega leta 2022 bo na nosilni raketi VEGA-C v vesolje odpotoval nov satelit TRISAT-R. Njegova pot v vesolje je začrtana v 6000 km oddaljeno in mnogo zahtevnejšo srednjo Zemljino orbito z namenom izvajanja meritev ionizirajočega sevanja v magnetosveri kot načina merjenja vesoljskega vremena. Ob uspešni misiji, bo TRISAT-R predstavljal nov svetovni mejnik kot prvi nanosatelit v MEO orbiti. V tretjem četrtletju naslednjega leta 2022 bo na nosilni raketi Spectrum v vesolje odpotoval nov satelit TRISAT-S, ki bo služil tehnološkemu prikazu najsodobnejše strojno pospešene varne komunikacije med vesoljskim in zemeljskim segmentom z uporabo širokopasovnega komunikacijskega modula podjetja SkyLabs, ki trenutno zagotavlja najvišjo stopnjo miniaturizacije v svetovnem merilu. Na ta način poskušamo zagotavljati nadaljnje tržne kompetence za nove izdelke, ki jih razvijajo slovenska podjetja.

»Vesolje je zame nerešljiva množica vsega, znotraj katere se človeštvo ni ustrašilo nepojasnjenega. Tehnologija nas v ozadju pri tem vedno spremlja, podpira naša življenja, učenje in razmišljanje. Danes vgrajujemo inteligenco v naprave in tehnologija počasi pričenja razumeti pravila narave same. V dobi sodobne informacijske družbe nekako poskušamo digitalizirati vse procese, med drugim tudi tiste osnovne metode naše interakcije kot temeljnega elementa obstoja naše družbe. Za ta dejanja uporabljamo danes že povsem standarden procesni model in se pri tem odmikamo od zveznosti narave, ki v okvirjih našega današnjega razumevanja pridobi pridih diskretnosti šele na kvantnem nivoju. Sedaj je torej čas, da ponovno premislimo o svoji vlogi v vesolju in razširimo naš pogled na naravo ter se zazremo globoko v prihodnost za naš skupen boljši in lepši jutri.« doc. dr. IZTOK KRAMBERGER

Razvoj ključnih tehnologij

V sklopu raziskovalno razvojnih aktivnosti v skupini smo razvili nove ključne tehnologije za blaženje napak z namenom zagotavljanja delovanja elektronskih sklopov z visoko stopnjo miniaturizacije in visoko stopnjo vgrajene inteligence v okoljih z izjemno povišano stopnjo ionizirajočega sevanja. Ključne tehnologije, kot so na napake odporno procesorsko jedro PicoSkyFT in pretokovne zaščite integriranih vezij z visoko stopnjo integracije, nam danes omogočajo, da se jih vključuje v razne elektronske podsisteme za rokovanje s podatki na krovu satelita z namenom zagotavljanja visoke stopnje zanesljivosti in razpoložljivosti v vesoljskem okolju. V sklopu visoke stopnje integracije in miniaturizacije nam ključne tehnologije zagotavljajo dvig inteligence algoritmov na krovu satelita in posledično izjemno povečano situacijsko zavedanje ter povečano procesno sposobnost, ki je ključna za prihajajoče misije. Ob tem smo pričeli z aktivnostmi prenosa ključnih tehnologij na polprevodniški nivo, saj bomo s tem še dodatno povečali stopnjo integracije tovrstnih sistemov. Razvoj visokih tehnologij je ključen element, ki zagotavlja trajnostni razvoj in hkrati konkurenčno prednost v mednarodnem obsegu.

TRISAT

TRISAT

TRISAT je institucionalna nekomercialna misija nanosatelita, ki jo kot primarni izvajalec skupaj s slovenskim podjetjem SkyLabs po pogodbi z Evropsko vesoljsko agencijo ESA izvaja Univerza v Mariboru. Gre za tehnološko demonstracijo slovenskih vesoljskih tehnologij v orbiti s sledenjem najnovejšim trendom tehnološke miniaturizacije in naslavljanjem prihajajočih sprememb v ekonomiji vesolja. Znanstveni cilj misije je osredotočen na oddaljeno zaznavanje zemeljskega površja z uporabo miniaturnega hiperspektralnega optičnega tovora, ki skupaj z visoko zmogljivo S-BAND komunikacijo zagotavlja cenovno ugodno opazovanje Zemlje znotraj kratkovalovnega infrardečega spektra z do 8 neprekrivnimi spektralnimi pasovi. Vesoljsko plovilo TRISAT temelji na visoko zmogljivi platformi slovenskega podjetja SkyLabs, ki obenem z visoko stopnjo miniaturizacije zagotavlja strpnost do napak in njihovo blaženje, kot jo je pričakovati pri naprednih sistemih visokega cenovnega razreda. Z izobraževalnega vidika je misija že dokazala svojo vlogo z zagotavljanjem dragocenih izkušenj, ki so in bodo še kako potrebne prihodnjim generacijam slovenskih vesoljskih inženirjev.

TRISAT-R

TRISAT-R

TRISAT-R je institucionalna nekomercialna misija nanosatelita, ki jo kot primarni izvajalec po pogodbi z Evropsko vesoljsko agencijo ESA v sodelovanju s CERN in slovenskim podjetjem SkyLabs izvaja Univerza v Mariboru. Namen misije je zagotoviti dragocene meritve ionizirajočega sevanja s srednje Zemljine orbite na nadmorski višini približno 6000 km. Meritve ionizirajočega sevanja vključujoč skupno ionizacijsko dozo ter učinke posameznih sevalnih dogodkov se izvajajo z več različnimi znanstvenimi instrumenti, ki so jih zagotovili CERN, ESA in SkyLabs. Pridobljeni podatki zagotavljajo zadostne informacije za karakterizacijo vesoljskega okolja in bodo nadalje služili izboljšanju parametrov okoljskih modelov za karakterizacijo sistemov na osnovi vpliva visokoenergijskih hadronov in faktorja trdote spektra. Dodatni eksperimenti na krovu TRISAT-R, ki sta jih razvili ESA in SkyLabs, med drugim demonstrirajo tehnike blaženja napak na osnovi ustreznega načrtovanja zaščite visoko zmogljivih elektronskih komponent visoke integracije v radiacijskem okolju, usmerjenih v prihajajočo dobo umetne inteligence v vesoljskih aplikacijah.

TRISAT-S

TRISAT-S

TRISAT-S je institucionalna nekomercialna misija nanosatelita, ki jo kot primarni izvajalec v sodelovanju s slovenskim podjetjem SkyLabs izvaja Univerza v Mariboru. Primarni cilj misije satelita TRISAT-S je tehnološka demonstracija varne radijske povezave med vesoljskim segmentom nanosatelitov in zemeljsko postajo. Tehnološka demonstracija varne povezave temelji na najsodobnejši različici programsko definiranega širokopasovnega radijskega sistema, ki vključuje tako vesoljski kot zemeljski segment in zagotavlja varnost celovite komunikacije med satelitom in končnim uporabnikom. Zemeljski segment ob tem ponuja oblačni vmesnik za enovito integracijo komunikacije v najsodobnejše informacijske sisteme.


Kategorije


Datum

  • 13. Okt 2021

Deli z drugimi

Zapri