Preskoči na vsebino
Loader
en

Lestvice

Razvijamo kulturo kakovosti

Lestvice

Prvo svetovno lestvico najboljših univerz je objavil Center for World Class Universities of Shanghai Jiao Tong University, in sicer leta 2003. Danes obstaja več deset različnih mednarodnih lestvic (World University Rankings – WUR).

M​ednarodne lestvice razvrščanja na osnovi javno objavljene metodologije izdelajo številčno oceno kakovosti študijskih programov, dejavnosti, institucij ali nacionalnih visokošolskih sistemov. Lestvice merijo in primerjajo akademske dosežke na osnovi kvantitativnih kazalnikov in s tem spodbujajo doseganje akademske odličnosti. Lestvice so se v mednarodnem visokošolskem prostoru uveljavile kot vir informacij in kot eno izmed orodij za spremljanje kakovosti.​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

THE – Times Higher Education

 TIMES Higher Education ocenjuje, kako uspešne so univerze pri uresničevanju svojega temeljnega poslanstva: poučevanja, raziskovanja, vplivu objavljenih del, prihodkov iz sodelovanja z gospodarstvom in mednarodnega sodelovanja. TIMES uporablja 13 kazalnikov, ki zagotavljajo celovite in uravnotežene ocene kakovosti delovanja univerz. 

GreenMetric

Universitas Indonesia (UI) je začela objavljati rezultate mednarodnega razvrščanja GreenMetric leta 2010. V razvrščanju sodeluje že skoraj 1000 univerz iz 80 držav sveta. Med njimi je od leta 2013 tudi Univerza v Mariboru, ki je v letu 2021 na 491. mestu (956 sodelujočih univerz). V razvrščanju sodelujejo univerze, ki so se odločile, da bodo aktivno spremljale in dolgoročno načrtovale svoje okoljske vplive, boj proti klimatskim spremembam in spodbujanje trajnostno naravnanega transporta.​

Webometrics

Raziskovalna skupina Cybernetics Lab iz Španije je objavila podatke o razvrščanju Webometrics Ranking of World Universities. V ocenjevanje je vključeno več kot 2.000 visokošolskih ustanov z vsega sveta. Univerza v Mariboru je uvrščena na 1.119. mesto.

ARWU

Šanghajska lestvica – ARWU je najbolj uveljavljena in vplivna mednarodna lestvica razvrščanja univerz, ki jo je od leta 2003 pripravljal Center for World-Class Universities of Shanghai Jiao Tong University (CWCU). Po letu 2008 lestvico sestavlja neodvisna organizacija Shanghai Ranking Consultancy.

Quacquarelli Symonds (QS)

Quacquarelli Symonds (QS) je vodilni svetovni ponudnik informacij s področja visokošolskega izobraževanja in kariernega svetovanja. Neposredno je prisoten v 50 državah in sodeluje z več kot 2000 univerzami. QS vsako leto objavi rezultate razvrščanja univerz po študijskih področjih QS World University Rankings by subject v katerega je bilo leta 2017 vključenih 46 študijskih področjih, evalviranih 4.438 univerz in več kot 18.900 študijskih programov. 

U-Multirank

U-Multirank ocenjuje univerze po naboru kazalnikov (priloga 1) na področjih kakovosti poučevanja in učenja, rezultatov raziskovalne in umetniške dejavnosti, mednarodne usmerjenosti, uspešnosti pri prenosu znanja in prispevku k regionalnemu razvoju.

V U-Multirank je v lanskem letu sodelovalo že več kot 1.700 univerz iz 90 držav sveta. U-Multirank omogoča primerjavo univerz, 5.000 fakultet in 10.000 študijskih programov za 21 študijskih področij​.

Zapri