Preskoči na vsebino
Loader
en

Napredni materiali in tehnologije

Raziskovanje za boljšo prihodnost

Napredni materiali in tehnologije

Mobilni sistem za sinhronizirano hitro digitalno snemanje prehodnih pojavov
Sestava opreme

Mobilni sistem za sinhronizirano hitro digitalno snemanje prehodnih pojavov, ki zajema:

 • 2x hitra kamera PHOTRON FASTCAM SA-Z type 2100K-M-128GB z dodatno opremo,
 • merilni sistem DEWESoft SIRIUSi HS 8x STG+,
 • digitalni visokoresolucijski fotoaparat Canon EOS R z dodatno opremo,
 • integrirani sistem GSVITEC za visokozmogljivo ploskovno LED osvetlitev,
 • integrirani sistem PHOTONIC za visokozmogljivo endoskopsko LED osvetlitev.
Predstavitev opreme

Mobilni sistem za sinhronizirano hitro digitalno snemanje prehodnih pojavov zajema integrirano opremo, ki sestoji iz:

 1. Glavna oprema: dve enaki digitalni kameri PHOTRON FASTCAM SA-Z type 2100K-M-128GB z ultra-visoko hitrostjo snemanja do 2,1 milijona slik/sek pri izjemni svetlobni občutljivosti ISO 50.000 (dvobarvno 12-bit) in odlični kakovosti slike (do 1.024 x 1.024 slikovnih pik) vgrajenega CMOS 1:1 senzorja pri ekstremno kratkem času odpiranja zaslonke 159 ns, povezani z večkanalnim sistemom za zajemanje digitalnih in analognih merilnih podatkov DEWESoft SIRIUSi HS 8x STG+ s frekvenco vzorčenja 1 MHz ter ustrezno programsko podporo za zajem in analizo podatkov PHOTRON FASTCAM VIEWER 4 (PFV4) in DEWESOFT-X-PROF.
 2. Dodatna oprema: digitalni visokoresolucijski fotoaparat Canon EOS R z dodatki, izmenljivi visoko kvalitetni objektivi za kamere in fotoaparat (35 mm, 50 mm, 85 mm, 135 mm, zoom 24-105 mm, 70-200 mm) s filtri, stojala z več-osno fino nastavljivimi glavami za kamere, integrirani ploskovni GSVITEC in točkovni PHOTONIC  hladni visokozmogljivi viri LED osvetlitve z ustreznimi stojali in ​​naprave za neprekinjeno električno napajanje. 
Dobavitelj opreme DEWESoft d.o.o., Gabrsko 11a, 1420 Trbovlje, https://dewesoft.com/
Skrbnik opreme

red. prof. dr. Zoran Ren, zoran.ren@um.si

Fakulteta za strojništvo UM, Laboratorij za zahtevne inženirske simulacije in eksperimentiranje

Lokacija opreme

Fakulteta za strojništvo UM, Smetanova ulica 17, 2000 Maribor, prostor S18-17: Preizkuševališče LACE-X ​

Predstavitev opreme ob prevzemu  Na Fakulteti za strojništvo dobavljena prva znanstveno-raziskovalna oprema v okviru projekta RIUM

                    

                   

 

Eksperimentalni sistem za kompoundiranje nano in makrostrukturnih polimernih kompozitov in kovinskih stekel
Predstavitev opreme Eksperimentalni sistem za kompoundiranje nano in mikrostrukturnih polimernih kompozitov in kovinskih stekel omogoča temeljne raziskave na področju sinteze polimernih kompozitov, kovinskih stekel, ter kovinskih in keramičnih prašnih mešanic. Modularna zasnova sistema ponuja študij vpliva procesnih parametrov na mikrostrukturo in lastnosti kompozitov, študij geometrije polžev na homogenost mešanic, mehanizem mešanja in gnetenje, študij in merjenje reoloških lastnosti kompozitnih talin, študij vpliva aditivov (stabilizatorjev, lubrikantov, antioksidantov, UV stabilizatorjev, pigmentov, …) na lastnosti talin, vpliv tehnoloških parametrov na homogenost talin, vpliv kristalizacije na zgradbo in lastnosti kovinskih stekel. Sistem omogoča tudi raziskave sposobnosti polimernih kompozitnih mešanic – polimernih zlitin za recikliranje ter omogoča iz​delavo prekurzorjev za 3D tisk in injekcijsko brizganje. 
Dobavitelj opreme Kobis inženiring, proizvodnja in trgovina d.o.o; http://www.kobis.si/
Skrbnik opreme red. prof. dr. Ivan Anžel, ivan.anzel@um.si
Fakulteta za strojništvo UM, Laboratorij za preoblikovanje materialov
Lokacija opreme Fakulteta za strojništvo UM, Smetanova ulica 17, 2000 Maribor, prostor B 013
Predstavitev opreme ob prevzemu UM pridobila sistem za sintezo in analizo sodobnih kompozitnih materialov

                                      

              

Digitalni stereo-mikroskop Keyence VHX 7000
Predsta​vitev opreme Digitalni stereo-mikroskop Keyence VHX 7000 omogoča z drugimi involviranimi sistemi sinhronizirano spremljanje sprememb na površini materiala med testiranjem pod obremenitvijo z dvema fleksibilnima kamerama do povečave 200x, med tem ko je na stacionarnem stativu možen pregled s povečavo 6000x. Vzorci se pregledujejo na stacionarnem stativu z x-y 100 mm x 100 mm motorizirano koordinatno mizo in rotirajočo glavo za samodejno menjavo povečav z objektivi od 0,1 do 6000x povečavo ter polarizacijskimi in DIC filtri. Nagibno stojalo +/-30°je opremljeno z mikropozicijskim motorjem za avtomatično fokusiranje v z-smeri. Zaznamovanje spremembe naklona ravnine že od 0,1′. Množice globinsko skeniranih slik zajameta digitalni kameri mikroskopa z resolucijo 4M oz. ekvivalent 4025 x 3036 slikovnih pik in hitrostjo snemanja 50 Hz. Kameri omogočata spremljanje dveh površin hkrati ter snemanje video posnetkov v resoluciji do 2048 x 1536 slikovnih točk, z najdaljšim enkratnim trajanjem videoposnetka 1 h 45 min.
Dobavitelj opreme

Keyence International (Belgium) NV/SA, Bedrijvenlaan 5, 2800 Mechelen, Belgija; https://www.keyence.eu

Proizvajalec: Keyence Osaka, Japonska

Skrbnik opreme

red. prof. dr. Nenad Gubeljak, nenad.gubeljak@um.si

Fakulteta za strojništvo UM, Laboratorij za strojne elemente in konstrukcije

Lokacija opreme

Fakulteta za strojništvo UM, Smetanova 17, 2000 Maribor, prostor A-002

Predstavitev opreme ob prevzemu Z novim stereo-mikroskopom do preciznejših raziskav najrazličnejših materialov
                   

Merilnik indentacije Nanotest Vantage
Predstavitev opreme

Merilnik indentacije je naprava za merjenje mehanskih lastnosti snovi. V površino preizkušanca vtiskujemo vtiskalo ter merimo silo F in globino vtiskanja h. Z ovrednotenjem indentacijske krivulje F – h dobimo podatke o indentacijski trdoti, indentacijskem modulu elastičnosti, plastičnem in elastičnem delu ter napetosti tečenja. Meritve se izvajajo v nano- in mikroobmočju, saj lahko spreminjamo silo zgolj od nekaj deset mN pa vse do 30 N. Izvajamo tudi preizkuse razenja ter merimo koeficient trenja. S segrevanjem vzorca in vtiskala do 400 °C lahko opredelimo lastnosti v odvisnosti od temperature in spremljamo časovno odvisne procese, kot je npr. lezenje.

Opredelimo lahko številne mehanske lastnosti vseh trdnih snovi, predvsem materialov, ki so obstojni na zraku pri temperaturah preizkušanja do 400 °C. Pri večjih obremenitvah dobimo lastnosti celotnega materiala, pri manjših pa merimo lastnosti tankih površinskih plasti, kakor tudi le nekaj mikrometrov velikih mikrostrukturnih sestavin.

Dobavitelj opreme

Chemass d.o.o., Merilni sistemi, Baznikova ulica 2, 1000 Ljubljana, https://www.chemass.si/

Proizvajalec: Micro Materials, https://www.micromaterials.co.uk/

Skrbnik opreme

red. prof. dr. Franc Zupanič, franc.zupanic@um.si

Fakulteta za strojništvo UM, Laboratorij za materiale

Lokacija opreme

Fakulteta za strojništvo UM, Smetanova ulica 17, 2000 Maribor, prostor B-010

Predstavitev opreme ob prevzemu Na Univerzo v Mariboru je prispela nova oprema RIUM

                   

                   

Elektronska naprava za meritev rasti razpoke v kovinskih materialih MATELECT DCM-2 DCPD
Predstavitev opreme

DCM-2 je sodoben mikroprocesorski inštrument za merjenje globine razpok v kovinah med obremenjevanjem. DCM2-predstavlja najnovejšo inačico, ki je enostavna za kalibriranje in upravljanje.

Uporablja metodo pulznega enosmernega toka (DCPD), ki je že dobro uveljavljena tehnika in je zajeta v standardu ASTM 647. Tehnika vključuje prehod konstantnega toka skozi preskušano kovino in merjenje nastalega padca napetosti, ki nastane na vzorcu. Prisotnost naraščajoče napake bo to napetost spremenila in z ustreznim umerjanjem lahko dobimo meritev globine napake. Za DSM-2 inštrument je značilna visoka stabilnost toka (pod 0,01%) glede na nastavljeno tokovno območje, kakor tudi delovanje v 4 napetostnih območjih od +/-4500mV do +/-45mV z natančnostjo 0,001% območja. DCM-2 inštrument se lahko sinhronizira z drugimi merilnimi sistemi servohidravličnih strojev saj omogoča sinhronizacijo vhodne napetosti od min +/-150mV  do max +/-20 V, s frekvenco od 0,6 Hz do 500Hz. Sprožitev meritve je možna na osnovi predhodno nastavljene vrhnje napetosti oz. napetostnega praga. Poleg tega naprava ima tudi BNC izhode, ki so biti analogno ločeni za X,Y in X/Y signale ter s pomočjo kartice omogočajo grafični prikaz na zaslonu.

Dobavitelj opreme

LABSYS d.o.o. Prodaja in servis laboratorijske opreme, Cesta na Kurešček 37, 1292 Ig, www.labsys.si

Proizvajalec: MATELECT LTD 7 Park Place, Newdigate Road, Harefield, UB9 6BX, UK, www.matelect.com

Skrbnik opreme

red. prof. dr. Nenad Gubeljak, nenad.gubeljak@um.si

Fakulteta za strojništvo UM, Laboratorij za strojne elemente in konstrukcije

Lokacija opreme

Fakulteta za strojništvo UM, Smetanova 17, 2000 Maribor, prostor A-002

Predstavitev opreme ob prevzemu Sodobna raziskovalna oprema za nova dognanja na Univerzi v Mariboru

                   

                   

Sistem za stereo-optično merjenje deformacij na površini materiala GOM Aramis 12M
Predstavitev opreme

Stereo-optični sistem ARAMIS 12M omogoča spremljanje pomikov, deformacij in napetosti na površini materiala med testiranjem pod obremenitvijo s hitrostjo snemanja od 25 do 100 slik na sekundo z 12 mio merilnih točk. Na osnovi DIC (Digital Image Correlation) tehnike sistem vrši popolno avtomatično merjenje premikov in deformacij v opazovanem polju od 80 x 60 mm2 do 910 x 675 mm2. Sistem omogoča merjenje in analizo 3D pomikov izbranih diskretnih točk. Iz dobljenih veličin sistem izračuna napetostne tenzorje, vektorje pomikov, hitrosti in pospeške v posameznih točkah. Na osnovi spremljanja deformacijskega odziva na površini prostorskih elementov sistem izvaja geometrijsko kvantificiranje točk ter jih primerja s točkami na numeričnih 3D ali/in CAD (Computer Aided Design) modelih. Merilno-upravljalna enota upravlja s procesom meritev z zajemanjem slik ter drugih dodatnih digitalnih in analognih signalov iz drugih merilnih sistemov ter signale in merilne veličine povezuje s posneto geometrijo.

Povezava do več informacij.

Dobavitelj opreme

TOPOMATIKA trodimenzionalno skeniranje, optički mjerni sustavi i računalna obrada d.o.o., Ilica 231, HR-10000 Zagreb, Hrvaška, www.topomatika.si

Skrbnik opreme

red. prof. dr. Nenad Gubeljak, nenad.gubeljak@um.si

Fakulteta za strojništvo UM, Laboratorij za strojne elemente in konstrukcije

Lokacija opreme

Fakulteta za strojništvo UM, Smetanova 17, 2000 Maribor, prostor A-002

Predstavitev opreme ob prevzemu Sodobna raziskovalna oprema za nova dognanja na Univerzi v Mariboru
                   
Sistem za karakterizacijo zeta potenciala na materialih
Predstavitev opreme

Sistem je sestavljen iz (i) elektrokinetičnega analizatorja (SurPASS 3; Anton Paar) za analizo zeta potenciala na makroskopskih površinah, prek meritev pretočne napetosti in toka s frekvenco meritev večjo od 5 Hz ter (ii) ELS inštrumenta (Litesizer 500; Anton Paar) za analizo zeta potenciala na nano delcih, ki vključuje patentirano cmPALS metodo za hitro določanje zeta potenciala nizkih koncentracij delcev, meritev refrakcijskega indeksa in prosojnosti. Sistem vključuje avtomatsko titracijsko enoto, vse potrebne nosilce in kivete za vzorce ter delavno postajo s monitorjem.

Dobavitelj opreme

Anton Paar d.o.o. Slovenija, https://www.anton-paar.com/nz-en/about-us/anton-paar-companies/anton-paar-doo/

Skrbnica opreme
red. prof. dr. Lidija Fras Zemljič, lidija.fras@um.si
Fakulteta za strojništvo UM
Lokacija opreme
Fakulteta za strojništvo UM, Smetanova ulica 17, 2000 Maribor, prostor D1-104
Predstavitev opreme ob prevzemu

Z RIUM opremo do prenosa znanja v industrijsko okolje

Sistem za karakterizacijo zeta potenciala na materialih (Youtube)

                  
Kolaborativna robotska oprema
Predstavitev opreme

Kolaborativno robotsko opremo sestavljajo trije kolaborativni roboti in pripadajoča prijemala:

 1. Kolaborativni robot Universal Robots UR3e:
  • doseg med 300 mm in 550 mm,
  • nosilnost pri iztegnjeni roki 3 kg,
  • število prostorskih stopenj 6 (6 DOF),
  • grafično uporabniški vmesnik (GUI) z 12 palčnim zaslonom na dotik.
 2. Kolaborativna robota Universal Robots UR10e:
  • doseg med 1250 mm in 1350 mm,
  • nosilnost pri iztegnjeni roki 10 kg,
  • število prostorskih stopenj 6 (6 DOF),
  • grafično uporabniška​​ enota za upravljanje z vsaj 12 palčnim zaslonom na dotik.
 3. Dvoprsto prijemalo Robotiq 2-Finger 85 Adaptive Gripper:
  • dolžina hodov prstov 85 mm,
  • sila prijema med 20 in 235 N, nastavljiva,
  • nosilnost prijemala 5 kg.
 4. Kolaborativno dvoprsto prijemalo OnRobot RG6 Gripper:
  • dolžina hodov prstov 160 mm,
  • sila prijema med 25 in 120 N, nastavljiva,
  • nosilnost prijemala 6 kg.
 5. Robotska kamera, integrirana na robotsko zapestje Robotiq Wrist Camera.​
 6. Kolaborativno vakuumsko prijemalo OnRobot VG10 Vacuum Gripper:
  • Prijemalo sposobno dvigovanje bremena 14 kg,
  • primerno za kose dimenzij med 10×10 mm do 550×550 mm,
  • ima prilagodljivo število vakuumskih priseskov,
  • ima integrirano enoto za ustvarjanje vakuuma,
  • ima prilagodljive členke, ki se prilagodijo manipuliranem izdelku.
 7. Kolaborativno prijemalo za prelaganje manjših objektov na osnovi Van der Waalsovih sil OnRobot Gecko Gripper.
Dobavitelj opreme mCost d.o.o.
Skrbnik opreme red. prof. dr. Borut Buchmeister, borut.buchmeister@um.si
izr. prof. dr. Karl Gotlih, karl.gotlih@um.si​
Fakulteta za strojništvo UM
Lokacija opreme Fakulteta za strojništvo UM, Smetanova 17, 2000 Maribor, prostor C-101, J2-327
Predstavitev opreme

Človek in robot za varno raziskovanje

Kolaborativna robotska oprema (Youtube)

                  

Večkanalni potenciostat/galvanostat/impedančni analizator MultiPalmSens4
Predstavitev opreme 

Večkanalni potenciostat/galvanostat/impedančni analizator MultiPalmSens4 je sestavljen iz 18 neodvisnih potenciostatov PalmSens4. Vsi neodvisni kanali omogočajo izbiro devetih tokovnih območij od 100 pA do 10 mA in imajo potencialno območje ±10 V. Vsi omogočajo izvajanje meritev elektrokemijske impedančne spektroskopije z maksimalno frekvenco 1 MHz. Vsak kanal je opremljen z 8 GB pomnilnega prostora, kar pomeni, da se meritve avtomatsko shranijo. Večkanalni potenciostat MultiPalmSens4 upravlja MultiTrace programska oprema, ki omogoča individualno ali simultano uporabo vsakega kanala. Večkanalni potenciostat se lahko uporablja tudi kot polipotenciostat. To pomeni, da lahko uporabljamo več delovnih elektrod, eno pomožno elektrodo in eno referenčno elektrodo v isti elektrokemijski celici sočasno. V tem primeru vse delovne elektrode izvajajo enako meritev. MultiPalmSens 4 omogoča izvajanje številnih voltametričnih, pulznih, amperometričnih, galvanostatskih tehnik ter potenciostatsko/galvanostatsko impedančno spektroskopijo.

Dobavitelj opreme

KEFO, kemija in farmacija, d.o.o., Brnčičeva ulica 29, 1231 Ljubljana-Črnuče, https://www.kefo.si

Skrbnik opreme
red. prof. dr. Matjaž Finšgar, matjaz.finsgar@um.si
Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo UM
Lokacija opreme

Fakulteta za kemijo kemijsko tehnologijo UM, Smetanova ulica 17, 2000 Maribor,​ Laboratorij za analizno kemijo in industrijsko analizo, prostora D2-301 in D2-203

Predstavitev opreme ob prevzemu Z dobavljeno RIUM opremo do novih dognanj, pomembnih za širšo družbo in okolje
                  
Senzorska, strojna in programska oprema za ergonomsko analizo kolaborativnega delovnega mesta
Predstavitev opreme

1. Senzorska oprema zaznavanja telesa (proizvajalec: Xsens, model MVN Human Motion Mesurement).

Tehnične karakteristike:

a) 17 brezžičnih senzorjev z vključenim napajalnim modulom in pripadajočim prilagodljivim pritrditvenim sistemom.

2. Senzorska oprema zaznavanja dlani in prstov (Proizvajalec The Manus VR – Xsens Edition).

Tehnične karakteristike:

a) par senzorskih rokavic za levo in desno roko (3 DOF sledenje vsem petim prstom na posamični roki),

b) kompatibilnost z Xsens strojno in programsko opremo.

3. Programska oprema opreme za izvedbo ergonomskih analiz kolaborativnih delovnih mest:

a) omogoča prenosa podatkov v realnem času,

b) omogoča programiranja v programskih okoljih C++ in Matlab,

c) programska oprema omogoča integracijo strojne opreme z Xsens in Manus opremo

d) programska oprema omogoča integracijo strojne opreme v programsko okolje Technomatix Process Simulate.

4. Podporna strojna oprema za izvedbo ergonomskih analiz kolaborativnih delovnih mest:

a) strojna oprema za analizo kolaborativnih delovnih mest v virtualni in obogateni resničnosti.

Dobavitelj opreme Axiom Tech, računalniško svetovanje in programiranje, d.o.o.
Skrbnik opreme

asist. dr. Robert Ojsteršek, robert.ojstersek@um.si

Fakulteta za strojništvo UM

Lokacija opreme Fakulteta za strojništvo UM, Smetanova ulica 17, 2000 Maribor, prostor J2-327
Predstavitev opreme Kolaborativna robotska oprema (Youtube)

                  

         

X-žarkovna fotoelektronska spektroskopija
Predstavitev opreme X-žarkovna fotoelektronska spektroskopija (XPS) je oprema za površinsko analizo s katero se določa elementna sestava in okolje elementa – oksidacijsko stanje in kemijsko povezavo elementov. Uporabljala se bo za napredne analize in študije različnih materialov. Uporablja se tako za gladke in hrapave površine tankih plasti kot tudi za bolj komplicirane prahove ter fine delce, za analizo površinskih atomskih plasti materialov z debelino nekaj μm. Omogoča avtomatsko kotno ločljivo meritev XPS, segrevanje in hlajenje vzorca ter globinsko profiliranje organskih snovi z uporabo tehnologije klastrov in monoatomnih argonovih ionov.
Dobavitelj opreme Kratos Analytical, Shimadzu
Skrbnik opreme

red. prof. dr. Matjaž Finšgar, matjaz.finzgar@um.si

Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo UM

Lokacija opreme Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo UM, Smetanova ulica 17, 2000 Maribor, prostor D1-310
Predstavitev opreme

Univerza v Mariboru z edinstveno raziskovalno opremo na področju XPS analizne tehnike

X-žarkovna fotoelektronska spektroskopija (Youtube)

                  
Sistem za raziskave v dodajalni izdelavi kovinskih in polimernih materialov
Naziv opreme

Naprava za lasersko taljenje

Naprava za lasersko sintranje

Naprava za ultrazvočno atomizacijo kovinskih prahov

Predstavitev opreme

Naprava za lasersko taljenje: Naprava za dodajalno izdelavo (»3D tisk«) kovinskih izdelkov s tehnologijo laserskega taljenja. Opremljena je z 200 W Yb:steklo laserjem in z delovnim prostorom velikosti 125 x 125 x 200 mm3 . Debelina sloja je nastavljiva od 0,015 do 0,1 mm. Naprava deluje s kovinskimi prahovi granulacije 0,03 do 0,06 mm in poteka v zaščitni atmosferi kar omogoča uporabo reaktivnih materialov. Vsebuje integriran sistem za ravnanje z materialom kar preprečuje njegovo kontaminacijo. Programska oprema omogoča poljubno spreminjanje procesnih parametrov in s tem izvajanje različnih poskusov ter razvoj novih materialov za dodajalno izdelavo.

Naprava za lasersko sintranje: Naprava za dodajalno izdelavo (»3D tisk«) polimernih izdelkov s tehnologijo laserskega sintranj. Opremljena je s 30 W CO2 laserjem in z delovnim prostorom velikosti 240 x 190 x 300 mm3 . Debelina sloja je nastavljiva od 0,06 do 0,1 mm. Naprava deluje s polimernimi prahovi in poteka v zaščitni atmosferi kar preprečuje oksidacijo in zagotavlja izdelavo popolnoma funkcionalnih izdelkov. Programska oprema omogoča poljubno spreminjanje procesnih parametrov in s tem izvajanje različnih poskusov ter razvoj novih materialov za dodajalno izdelavo.

Naprava za ultrazvočno atomizacijo kovinskih prahov: Ultrazvočni atomizator je naprava, prilagojena delovanju v laboratorijskih razmerah. Jedro naprave predstavlja sklop plazemskega obloka, ki nastane med wolframovo elektrodo in elektrodo pritrjeno na sonotrodo, ki vibrira s frekvenco 35 kHz. Naprava omogoča izdelavo prahov iz različnih kovinskih predoblik (okrogle palice ali žica). Prahovi imajo sferično obliko, ki jo zahtevajo naprave za selektivno lasersko taljenje.

Dobavitelj opreme

Naprava za lasersko taljenje: Dentas d.o.o., www.dentas.eu

Naprava za lasersko sintranje: Tehnoprogres d.o.o., https://www.tehnoprogres.hr/ 

Naprava za ultrazvočno atomizacijo kovinskih prahov: 3D Lab Sp. z o.o., https://www.3d-lab.pl/en/home/

Skrbnik opreme

Naprava za lasersko taljenje: red. prof. dr. Igor Drstvenšek, igor.drstvensek@um.si

Naprava za lasersko sintranje: doc. dr. Tomaž Brajlih, tomaz.brajlih@um.si

Naprava za ul​trazvočno atomizacijo kovinskih prahov: red. prof. dr. Igor Drstvenšek, igor.drstvensek@um.si

Lokacija opreme

Fakulteta za strojništvo UM, Smetanova ulica 18, 2000 Maribor, prostor S18/18, Laboratorij za dodajalno izdelavo

Predstavitev opreme

 S 3D tiskalniki do napredka v medicini

3D tiskalniki do napredka v medicini (Youtube)

                  

                   

                    

Preizkuševalna temperaturna komora
Predstavitev opreme

Temperaturna komora se uporablja za spreminjanje temperaturnih pogojev preskušanja v širokem razponu od -80˚C do +1200˚C med samim izvajanje nateznih, tlačnih ali upogibnih preskusov in omogoča določanje mehanskih lastnosti v odvisnosti od temperaturnih pogojev.

Omogoča merjenje temperature neposredno na preskušancu in regulacijo temperature hlajenja in gretja s ciljem zagotavljanja temperature vzorca znotraj ±2 K, skladno s standardom ASTM E 139.

Senzorja izpolnjujeta zahteve razreda točnosti 0.5 po ISO 9513, B-1 po ASTM E 83 v območju od največ 20µm do najmanj 25mm.

Dobavitelj opreme Ebert d.o.o., Dimičeva 12, 1000 Ljubljana, www.zwickroell.com
Skrbnik opreme

izr. prof. dr. Zdravko Praunseis, zdravko.praunseis@um.si, Vodja Laboratorija za energetski menedžment in inženiring

Lokacija opreme

Fakulteta za energetiko, UM, Inštitut za energetiko, Vrbina 18, 8270 Krško, prostor P1

                        
6-osna varilna robotska roka s krmiljem in premično varilno celico na kolesih
Predstavitev opreme

6-osna robotska roka omogoča varjenje enovarkovnih in večvarkovnih cevnih in kotnih zvarnih spojev v zaščitni atmosferi argona in ogljikovega dioksida.

Maks. dovoljena nosilnost

6 kg

Maksimalni dovoljen doseg

R = max.1.450 mm

Ponovljivost

± 0,08 mm

Maksimalna masa

Max.150 kg

Pozicija za montažo

Stoječa in viseča

Maksimalna hitrost

Roka J1 [240°/s], J2 [240°/s], J3 [230°/s]; Zglob J4, J5 [430°/s], J6 [630°/s]

Rotacija/Zgornja/Spodnja roka

Roka J1 [± 170°], J2 [-155° ~ +90°], J3 [-170° ~ + 190°]

Rotacija/nagib gorilnika

Zglob J4 [± 180°], J5 [-50° ~ + 230°]

Rotacija

Zglob J6 [±360°]

Dobavitelj opreme

Daihen Varstroj d.d., Industrijska ulica 4, 9220 Lendava, www.daihen-varstroj.si

Skrbnik opreme

izr. prof. dr. Zdravko Praunseis, zdravko.praunseis@um.si, Vodja Laboratorija za energetski menedžment in inženiring

Lokacija opreme Fakulteta za energetiko, UM, Inštitut za energetiko, Vrbina 18, 8270 Krško, prostor P1
                    
Modul za hitro rentgensko spektralno kemično analizo materialov
Predstavitev opreme

Oprema omogoča z uporabo modulov H, M in D hitro rentgensko spektralno analizo kovinskih in nekovinskih materialov, polimerov, zemljin in rudnin.

Kemični elementi: Ba, Sb, Sn, Cd, Br, Se, Bi, Pb, As, Au, Hg, Zn, Cu, Ni, Fe, Cr, V, Ti, Cl

Za XL3, XL2 in  XL2-100 serijo : K, Ca, Ti, V, Cr, Mn,

Kemični elementi: Ba Sb Sn Cd Ag Pd Zr Sr Rb Pb Se As Hg Au ZnW Cu Ni Co Fe Mn Cr Ti (23)

XL3 serija; FXL: Ba Cs Te Sb Sn Cd Ag Pd Mo Zr Sr U Rb Th Pb Se As Hg Au Zn W Cu Ni Co Fe Mn Cr V Ti Sc Ca K S (33)

Dobavitelj opreme

TEAM TRADE trgovsko, storitveno in proizvodno podjetje, d.o.o., Kamnik, Team Trade d.o.o. (team-trade.si)

Skrbnik opreme izr. prof. dr. Zdravko Praunseis, zdravko.praunseis@um.si, Vodja Laboratorija za energetski menedžment in inženiring
Lokacija opreme Fakulteta za energetiko, UM, Inštitut za energetiko, Vrbina 18, 8270 Krško, prostor EI- LABEMI

                

                                             

Skener za 3D vektorsko vizualizacijo magnetnega polja
Naziv opreme

Merilni sistem za skeniranje magnetnega polja ter ugotavljanja nehomogenosti in razpok v magnetnih in nemagnetnih materialih

Model: Magnetic Field Mapping System, MMS-1A-RS

Proizvajalec: SENIS magnetic & current measurement, Švica

Predstavitev opreme

Merilni sistem omogoča 3D skeniranje razmer ob površinah objektov v 4 oseh znotraj območja 570 × 570 × 290 mm. Z različnimi tipi merilnih sond (hallovo, AMR in sondo na vrtinčne tokove) je možno skeniranje magnetnega polja in zaznavanje nehomogenosti v električno prevodnih magnetnih in nemagnetnih materialih. Z različnimi oblikami sond in njihovega pomikanja je omogočeno skeniranje ob površinah poljubnih geometrijskih oblik in tudi v ozkih režah. Frekvenčno območje meritev sega od DC do 25 kHz, merilno območje pa od 50 mT do 2 T z natančnostjo meritve 0,1 %. Sistem omogoča avtomatsko kalibracijo položaja sond in njihove merilne točnosti. Krmiljen je iz računalnika z uporabniškim programom, ki omogoča zajemanje merjenih vrednosti in njihove grafične ter tabelarične prikaze, obdelave in analize.

Dobavitelj opreme

Amiteh, merilni sistemi, d.o.o., 1231 Ljubljana – Črnuče, https://www.amiteh.com

Skrbnik opreme

Prof. dr. Anton Hamler, anton.hamler@um.si

Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko, UM

Lokacija opreme Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko, UM, Koroška cesta 46, 2000 Maribor, objekt G, prostor G-104
                                 

Zahvala

V okviru odprtega dostopa so uporabniki in skupine obvezani, da pri objavah in uporabi rezultatov, ki so nastali z uporabo raziskovalne infrastrukture RIUM, navedejo ustrezno zahvalo za uporabljeno opremo kot je navedeno spodaj:

Avtorji se zahvaljujejo za uporabo raziskovalne opreme <navesti naziv uporabljene raziskovalne opreme RIUM>, nabavljene v okviru operacije “Nadgradnja nacionalnih raziskovalnih infrastruktur – RIUM”, ki jo je sofinancirala Republika Slovenija in Evropska unija iz  Evropskega sklada za regionalni razvoj.​

Acknowledgement

According to the open-access principle, when publishing and using results obtained with the use of RIUM research infrastructure, users and research groups are obliged to state appropriate acknowledgement as stated below:

The authors acknowledge the use of research equipment <state the name of the used research equipment RIUM>, procured within the operation “Upgrading national research infrastructures – RIUM”, which was co-financed by the Republic of Slovenia and the European Union from the European Regional Development Fund.

Zapri