Preskoči na vsebino
Loader

MEDIJSKO SREDIŠČE

VSE NOVICE

Kategorije

Datum

  • 13. Jul 2021

Deli z drugimi

Človek in robot za varno raziskovanje

Tokratna prispela raziskovalna oprema v okviru projekta RIUM je izjemnega pomena za raziskovanje na področju interakcije človek-stroj, izvajanje ergonomskih analiz, merjenje vplivov sodelovalnih delovnih mest in eksperimentalno delo pri vpeljevanju novih metod in pristopov evalvacije sodelovalnih ...

Tokratna prispela raziskovalna oprema v okviru projekta RIUM je izjemnega pomena za raziskovanje na področju interakcije človek-stroj, izvajanje ergonomskih analiz, merjenje vplivov sodelovalnih delovnih mest in eksperimentalno delo pri vpeljevanju novih metod in pristopov evalvacije sodelovalnih delovnih mest na celotni proizvodni ali storitveni sistem.

Raziskovalna oprema predstavlja unikum v Sloveniji in širši regiji. Kompatibilnost z ostalo raziskovalno opremo, omogoča napredno ”state of the art” raziskovanje na zelo pomembnem področju preučevanja socialnih, ekonomskih in okolijskih vplivov sodelovalnih delovnih mest na proizvodni sistem in širšo družbo, kar je v času Industrije 4.0 in vsesplošne digitalizacije nujno potrebno.

K osnovni senzorski opremi, proizvajalca Xsens in Manus, je dodana podporna raziskovalna oprema, ki poganjanja in izvaja meritve ter omogoča podrobne analize.

Kolaborativna robotska oprema

Kolaborativni roboti proizvajalca Universal Robots s krmilniki in prijemali omogočajo odprtokodno programiranje in testiranje lastno zasnovanih algoritmov in metod uporabe kolaborativnih delovnih mest. Roboti omogočajo varno interakcijo človek-stroj, zajem parametrov interakcije, in povezljivost z ostalo strojno in programsko opremo.

Konstrukcija robotov omogoča prilagodljivost kolaborativnega delovnega mesta (možnost uporabe metod VR, AR ter ostalih simulacijskih metod v namen optimizacije kolaborativnega delovnega mesta in celotnega proizvodnega sistema). Ugotavljanje prisotnosti obdelovancev omogoča kamera, ki je integrirana v prirobnico robota. Za namene manipulacije manjših obdelovancev, je možno uporabiti kolaborativno prijemalo, ki deluje na osnovi Van der Waalsovih privlačnih sil. Manjši kolaborativni robot (UR3e) omogoča analizo ergonomskih vplivov kolaborativnih delovnih in izvedbo naprednih diskretnih simulacij proizvodnih sistemov. Strojna in programska kolaborativna oprema omogoča nadgradljivost in vsestransko uporabnost v raziskovalnem in dejanskem okolju.

​​

​Dobavljena raziskovalna oprema RIUM

Projekt financirata Republika Slovenija, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.
www.eu-skladi.si


Kategorije

Datum

  • 13. Jul 2021

Deli z drugimi

Več novic

Zapri