Preskoči na vsebino
Loader

MEDIJSKO SREDIŠČE

VSE NOVICE

Kategorije

Datum

  • 22. Feb 2021

Deli z drugimi

Sodobna raziskovalna oprema za nova dognanja na Univerzi v Mariboru

​​ ​Projekt »Nadgradnja nacionalnih raziskovalnih infrastruktur – RIUM« omogoča nabavo nove vrhunske znanstvenoraziskova​lne opreme in nadgrajuje obstoječo raziskovalno infrastrukturo na prednostnih raziskovalnih usmeritvah Univerze v Mariboru, kot so: Napredni materiali in tehnologi...

​​

​Projekt »Nadgradnja nacionalnih raziskovalnih infrastruktur – RIUM« omogoča nabavo nove vrhunske znanstvenoraziskova​lne opreme in nadgrajuje obstoječo raziskovalno infrastrukturo na prednostnih raziskovalnih usmeritvah Univerze v Mariboru, kot so: Napredni materiali in tehnologije, Zdravje in varna hrana ter Pametni energetski in krožni sistemi. Po načelu odprtega dostopa je oprema na razpolago raziskovalcem UM ter drugim slovenskim raziskovalcem.

RIUM je tako vsekakor predpogoj za uspešno raziskovalno delo in ključno za doseganje odlično v raziskovanju ter širši družbeni razvoj. Slednje dokazujeta tudi nedavno dobavljeni opremi, Stereo-optični sistem ARAMIS 12M  in MATELECT DCM-2.

Stereo sistem ARAMIS temelji na istočasnem snemanju iste površine z dvema kamerama, ki sta pod kotom, z ločljivostjo 12 mio slikovnih točk s hitrostjo snemanja od 25 do 100 slik na sekundo. Sistem sestavlja merilni svetlobni senzor, merilno-upravljalna enota in računalnik. Omogoča natančnejši vpogled v pogoje prenosa in dušenja deformacij skozi heterogene plasti materialov na različnih napetostnih nivojih. Prav tako je s pomočjo stereo-mikroskopa možno spremljanje rasti utrujenostih razpok skozi heterogene plasti materialov in kvantificirati njihov mehanizem ter potrditi ali dopolniti zakonitosti rasti razpok. Sistem ARAMIS 12M omogoča tudi izvedbo različnih ekspertiz za določitev vzrokov za porušitve konstrukcijskih komponent, ki so posledica koncentracije napetosti, kakor tudi pomoč pri rekonstrukcij stanja, ki je nastopilo pred zlomom in poškodbah materiala. V vsakodnevnem življenju je sistem uporaben za natančno meritev pomikov, deformacij in za izračun napetosti med statičnim in dinamičnim obremenjevanjem vzorcev iz homogenih in heterogenih materialov s pomočjo 3D snemanja površine. Sistem ARAMIS 12 M danes sodi med najzmogljivejše 3D stereo-optične sisteme, ki na osnovi digitalne korelacije slik (DIC) z 12 mio točk ustvari avtomatično detajlno sliko kot polje pomikov, deformacij in napetosti na površini.

MATELECT DCM-2 je sodoben mikroprocesorski inštrument za merjenje globine razpok v kovinah med obremenjevanjem. Za meritev globine razpok uporablja metodo pulznega enosmernega toka. Oprema je namenjena za spremljanje lomnega obnašanja materiala tako v notranjosti, kot tudi površini ter na povišanih in nizkih temperaturah. Oprema bo inženirjem omogočila določitev obremenitvene karakteristike na pred, med in po eksploataciji do nastanka razpok. Na osnovi rezultatov meritev bo možno lažje izbrati ustreznejši material, kreirati večplastne materiale s povišano nosilnostjo ali določiti geometrijsko izvedbo elementa ali sklopa ter s tem prispevati njegovi večji nosilnosti in boljši funkcionalnosti. Matelect je uporaben pri izvedbi ekspertiz za določitev vzrokov za porušitve konstrukcijskih komponent, ki so posledica koncentracije napetosti, kakor tudi pomoč pri rekonstrukcij stanja, ki je nastopilo pred zlomom in poškodbah materiala. V vsakodnevnem življenju je sistem uporaben kot alternativna metoda za oceno prisotnosti razpok v materialih, ne da bi rabili komponente razstaviti ali podvreči drugim pregledom. Matelect sodi med najzmogljivejše naprave za meritve začetka iniciacije in rasti razpok.

Pričakuje se, da bo merilni sistem Matelect v povezavi z drugimi merilnimi sistemi za opazovanje stanja na površini materiala kot je stereo-optični mikroskop in sistem za meritev prirastka razpoke podal detajlni vpogled v obnašanje materialov pod obremenitvijo in s tem omogočil zgodnje zaznamovanje spremembe odziva elementov in komponent, kot ključnega pojava pri razvoju pametnih strojev in naprav, ki so podprte z umetno inteligenco.    

Dobavljena raziskovalna oprema RIUM

Projekt financirata Republika Slovenija, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.
www.eu-skladi.si​


Kategorije

Datum

  • 22. Feb 2021

Deli z drugimi

Več novic

Zapri