Preskoči na vsebino
Loader

MEDIJSKO SREDIŠČE

TRISAT-R: Prvi posnetek Zemlje skozi objektiv kamere v velikosti 2 mm

Evropska vesoljska agencija (ESA) sliko Zemlje iz 6000 km oddaljenega satelita TRISAT-R izbrala za objavo na svoji spletni strani kot »Technology image of the week«. Po podatkih ESA gre za prvi posnetek Zemlje s tako majhne kamere.

Slika4

TRISAT-R je misija slovenskega nano satelita, ki ga je Univerza v Mariboru skupaj s slovenskim podjetjem SkyLabs in Evropsko vesoljsko agencijo ESA 13. julija 2022 uspešno utirila v srednjo Zemljino orbito na višino 6000 km z nosilno raketo VEGA-C. Na krovu satelita TRISAT-R je več znanstvenih instrumentov namenjenih spremljanju ionizirajočega sevanja, v tej sevalno najbolj zahtevni Zemeljski orbiti, med drugim tudi instrumenti, ki so jih zagotovili CERN, ESA, SkyLabs in Univerza v Mariboru.

Satelit TRISAT-R neprekinjeno leti skozi osrčje ionosfere in notranjega Van Allenovega sevalnega pasu, ki je eno izmed sevalno najzahtevnejših okolij v vesolju. Misija je z več programskimi posodobitvami, ki so se izvedle v orbiti, dosegla stabilno delovanje. Posledično satelit dnevno zagotavlja uporabne podatke o sevanju. Misija TRISAT-R s svojim več kot 16 mesečnim uspešnim delovanjem prikazuje, kako je mogoče uporabiti izjemno miniaturno in energijsko učinkovito tehnologijo v obliki stroškovno učinkovitih nano-sond za spremljanje okolja v realnem času. Podatki lahko služijo za aplikacije, kot je spremljanje vesoljskega vremena, kar nam odpira povsem nov pogled, ki presega tradicionalno oddaljeno opazovanje Zemlje.

»Samo predstavljajte si, da je izjemno miniaturna kamera, velika manj kot dva kubična milimetra, na krovu satelita TRISAT-R, ki kroži v srednji Zemljini orbiti na višini 6000 km, naredila fotografijo izjemno velikega objekta – našega prelepega planeta Zemlje,« pove dr. Iztok Kramberger s Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru ter direktor za inovacije pri podjetju SkyLabs.

»Na krovu satelita sta dve miniaturni kameri, ki služita kot tehnološki demonstraciji uporabe visoko miniaturne tehnologije slikanja, za namen naših prihodnjih raziskav in razvoja najsodobnejših sistemov za določanje in nadzorovanje usmerjanja satelitov. Medtem ko je bil naš glavni cilj eksperimenta zajemanje ‘učinka črnega sonca’ (ang. Black Sun Effect), ki ga povzroči prelivanje slikovnih točk na senzorju kamere med slikanjem sonca, nam je uspelo posneti tudi to osupljivo fotografijo našega planeta Zemlja,« pojasnjuje dr. Iztok Kramberger in nadalje doda, da je fotografija izjemno nizke ločljivosti, saj miniaturne kamere niso namenjene slikanju ali oddaljenemu opazovanju Zemlje, obenem pa satelit za svoje usmerjanje uporablja zgolj nizko energijsko aktivno krmiljenje magnetnega momenta in posledično je težko doseči boljše usmerjanje.

»Obe miniaturni kameri na krovu sta neposredno izpostavljeni močnemu sevanju brez kakršne koli zaščite. Tako nam ni le uspelo načrtati in izdelati našega prvega integriranega vezja za vesoljsko rabo v manj kot 18 mesecih, med dobro znano polprevodniško krizo, ampak uspešno demonstriramo tudi njegove zmogljivosti, ki omogočajo, da naše tehnologije z visoko stopnjo integracije uspešno delujejo tudi v sevalno najzahtevnejših okoljih,« zaključi dr. Iztok Kramberger in doda: »Z ustvarjanjem novih prebojnih tehnologij in tehnološkega razvoja ter ohranjanjem znanja v Sloveniji, zagotavljamo trajnostni razvoj tako z znanstvenega, izobraževalnega kot gospodarskega vidika.«

V letošnjem letu je Univerza v Mariboru podpisala pogodbo o medsebojnem sodelovanju z Evropsko organizacijo za jedrske raziskave (CERN) z namenom obdelave, analize in predstavitve teh izjemno pomembnih podatkov, ki postajajo vse bolj ključnega pomena za širše razumevanje vesoljskega vremena. Ob že omenjenih instrumentih na krovu satelita TRISAT-R, pa so nameščene še novodobne eksperimentalne tehnologije, ki so kot inovativne tehnološke demonstracije v vesolju namenjene nastavkom za nadaljnje raziskave in razvoj v smeri trajnostnega razvoja novih slovenskih vesoljskih tehnologij.

Objava fotografije Zemlje na spletni strani Evropske vesoljske agencije (ESA) v rubriki »Technology image of the week« je nov velik uspeh Univerze v Mariboru in njenih sodelavcev in zagotovo odlično priznanje za ves trud vsem sodelujočim pri projektu TRISAT-R. Novico o prvem posnetku Zemlje s tako majhno kamero, ki jo je ESA na svoji spletni strani objavila 8. novembra 2023 so ob vseh nacionalnih tiskanih in digitalnih medijih povzeli tudi številni tuji digitalni mediji, med drugimi britanski PHYS.ORG, ki je del svetovno prepoznane spletne mreže ScienceX, in dosega več kot 10 milijonov bralcev mesečno, ameriška fotografska spletna stran PETAPIXEL, južnoameriški digitalni mediji kot so INFOBAE, BIO BIO CHILE in NOTICIAS IMPORTANTES, španski EUROPRESS, francoski NEWS DAY FR, ameriški NATION WORLD NEWS in številni drugi.

Objave na tujih digitalnih medijih:

https://phys.org/news/2023-11-image-earth-mm-lens.html

https://petapixel.com/2023/11/08/this-photo-of-earth-was-captured-by-a-lens-smaller-than-the-edge-of-a-coin/

https://www.infobae.com/america/agencias/2023/11/08/la-tierra-a-traves-de-una-lente-de-2-milimetros/

https://www.europapress.es/ciencia/misiones-espaciales/noticia-tierra-traves-lente-milimetros-20231108114137.html

https://www.biobiochile.cl/noticias/ciencia-y-tecnologia/ciencia/2023/11/08/mini-satelite-logra-sacar-una-foto-a-la-tierra-con-camara-extremadamente-pequena-mide-2-milimetros.shtml

https://nationworldnews.com/the-earth-through-a-2-millimeter-lens/

https://news.dayfr.com/technology/2789962.html


Več novic

Zapri