Preskoči na vsebino
Loader

MEDIJSKO SREDIŠČE

Univerza v Mariboru med prvimi podpisnicami Barcelonske deklaracije

S 16. aprilom 2024 je zaživela Barcelonska deklaracija o odprtih raziskovalnih informacijah, ki odprtost informacij o izvajanju in komuniciranju raziskav postavlja za novo normo!

BarcelonaDeclaration_WeSigned3-1

Več kot 30 podpisanih mednarodnih organizacij je prepoznalo potrebo, da se mora področje raziskovalnih informacij temeljito spremeniti, saj odločanje v znanosti prepogosto temelji na zaprtih raziskovalnih informacijah znotraj lastniških infrastruktur v upravljanju ponudnikov, ki strogo omejujejo uporabo oz. ponovno uporabo raziskovalnih informacij. Podpisniki deklaracije smo se tako zavezali, da bomo prevzeli vodilno vlogo pri preoblikovanju načina uporabe in ustvarjanja raziskovalnih informacij v okviru štirih poglavitnih načel:

  • Odprtost raziskovalnih informacij, ki jih uporabljamo in ustvarjamo, bo postala standard.
  • Sodelovali bomo s ponudniki storitev in sistemov, ki podpirajo in omogočajo odprte raziskovalne informacije.
  • Podpirali bomo ohranjanje infrastruktur za odprte raziskovalne informacije.
  • Podpirali bomo skupne ukrepe za pospešitev prehoda na odprtost raziskovalnih informacij.

Deklaracijo je pripravila skupina več kot 25 strokovnjakov, ki se ukvarjajo z raziskovalnimi informacijami v okviru organizacij, ki izvajajo, financirajo in ocenjujejo znanstvenoraziskovalno dejavnost, ter organizacij, ki zagotavljajo raziskovalno informacijsko infrastrukturo.

Vljudno vabljeni k ogledu celotnega besedila Barcelonske deklaracije, seznama podpisnikov in drugih informacij na uradni spletni strani!

O barcelonski deklaraciji so objavili prispevek tudi v reviji Science: Researchers need ‘open’ bibliographic databases, new declaration says


Več novic

Zapri