Preskoči na vsebino
Loader

MEDIJSKO SREDIŠČE

UM in Tehniška univerza v Gradcu s podpisom novega sporazuma o sodelovanju k še tesnejšemu sodelovanju na področju znanstvenoraziskovalnega dela

Danes je na Univerzi v Mariboru potekal slavnostni podpis sporazuma o sodelovanju med Univerzo v Mariboru in Tehniško univerzo v Gradcu.

23964X1559

S podpisom novega sporazuma o sodelovanju se zavezujeta k še tesnejšemu in bolj prepletenemu sodelovanju na področju znanstvenoraziskovalnega dela. Nosilni projekt, ki ga navaja sporazum, je sodelovanje Univerze v Mariboru in Tehniške univerze v Gradcu pri vzpostavitvi in upravljanju nove žarkovne linije na sinhrotronu Elettra v Trstu.

Univerza v Mariboru si ob tem prizadeva za vzpostavitev slovenskega konzorcija za raziskave s sinhrotronsko svetlobo, da bi tako zagotovila dostop slovenskim raziskovalkam in raziskovalcem do te velike raziskovalne infrastrukture, kar kot ključno navaja Strategija internacionalizacije visokega šolstva in znanosti v Republiki Sloveniji do 2030.

Rektor Univerze v Mariboru prof. dr. Zdravko Kačič je ob podpisu izrazil zadovoljstvo, da se kot okvir tega sodelovanja izboljšajo raziskovalne kapacitete, ki jih imajo tako na TU Graz kot tudi na Univerzi v Mariboru. Sodelovanje se bo širilo tudi na ostala področja, saj je današnji podpis sporazuma dodatna potrditev že dobrega sodelovanja, ki se bo le še okrepilo.

Sodelovanje prinaša mnoge pozitivne učinke za obe instituciji. Eden izmed treh ključni razvojnih potencialov, prednosti oz. koristi sodelovanja so zagotovo povečani viri. Sodelovanje zagotavlja najsodobnejše ustanove, kar bistveno povečuje raziskovalne sposobnosti. Prav tako je potrebno izpostaviti prednosti izmenjave strokovnega znanja in inovativnih metodologij v znanstvenih raziskavah. Sodelovanje med ustanovama tako deluje kot neposredni vzvod za strateški razvoj Univerze v Mariboru in doprinaša k nadaljnjemu usklajevanju s strateškimi cilji Slovenije in spodbujanju naprednih znanstvenih študij ter internacionalizacije na tem področju.


Oznake


Več novic

Zapri