Preskoči na vsebino
Loader

MEDIJSKO SREDIŠČE

Projekt Univerze v Mariboru izbran na javnem razpisu Evropska noč raziskovalcev in Raziskovalci v šolah 2024-2025

Univerza v Mariboru je bila uspešna na javnem razpisu Evropska noč raziskovalcev in Raziskovalci v šolah 2024-2025 v sklopu razpisa Obzorja Evropa, MSCA & Citizens in sicer s projektom 'Lažne novice in teorije zarote? Opolnomočimo (se za) znanost!' (akronim oooZnanost!).

ENR_1

Evropska noč raziskovalcev je vseevropski dogodek Evropske komisije in držav članic Evropske unije, ki poudarja pomembnost znanstvenih raziskav in inovacij za kakovost našega vsakdanjega življenja ter si  hkrati prizadeva približati znanstveno raziskovanje splošni javnosti. Namen pobude Raziskovalci v šolah je okrepiti povezavo med raziskovanjem in izobraževanjem, predvsem z obiski raziskovalcev v šolah in drugih pedagoških ter izobraževalnih središčih.

Evropska komisija je od 134 prijav izbrala 44 projektov, ki so bili izbrani za financiranje ter zanje namenila 15,4 milijona evrov.

Aktivnosti Evropske noči raziskovalcev in Raziskovalci v šolah 2024-2025 bodo potekale v več kot 350 mestih po Evropi in širše.

Projekt oooZnanost! je 11. po vrsti, ki ga koordinira Univerza v Mariboru. V konzorciju projekta sodeluje 8 članic UM – Fakulteta za energetiko, Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko, Fakulteta za naravoslovje in matematiko, Fakulteta za organizacijske vede, Fakulteta za strojništvo, Fakulteta za turizem, Fakulteta za varnostne vede in Pravna fakulteta ter pet članic Univerze na Primorskem (UPR) – Fakulteta za humanistične študije Koper, Fakulteta za management, Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije, Fakulteta za turistične študije – Turistica, Fakulteta za vede o zdravju Izola, ter več drugih deležnikov.

Osrednja dogodka Evropske noči raziskovalcev bosta potekala zadnja petka septembra 2024 in 2025, in sicer 27. 9. 2024 in 26. 9. 2025, pred tem pa se bo zvrstil niz preddogodkov in vrsta aktivnosti v sodelovanju z osnovnimi in srednjimi šolami tekom trajanja projekta.

Celoten seznam projektov z državami in mesti, v katerih bodo potekali, bo kmalu na voljo na spletni strani MSCA.

 


Oznake


Več novic

Zapri