Preskoči na vsebino
Loader

ZGODBE

Kategorije


Datum

  • 23. Nov 2021

Deli z drugimi

Potep po deželi tisočerih jezer

Erasmus izmenjava mi je prinesla ogromno čudovitih izkušenj, novih spoznanj in pristnih prijateljstev. Finska je dežela, kjer imaš veliko za počet in se mnogo za naučit, če si le pripravljen. Hvaležna sem, da sem dobila priložnost za študij v tujini.

V začetku letošnjega leta sem se odpravila na študijsko izmenjavo na Finsko. Želja po tem, da spoznam opevani finski šolski sistem, Božička, zeleni ples severnega sija, kulturo ter ljudi, me je popeljala na sever dežele tisočerih jezer, v majhno mesto Rovaniemi.

Ob prihodu v Rovaniemi sem si najprej kupila zimske čevlje, ki ne premočijo, saj je bil sneg povsod, tako na cestah in pločnikih, kot tudi na travnikih in jezerih. Prvih nekaj dni sem se sprehajala okoli, da sem ugotovila, kje je šola, kako do najcenejše trgovine in če je v centru kakšen simpatičen lokal. Z avtobusom smo se z novimi prijatelji prav tako zapeljali do Božičkove dežele in se sprehodili po tej vsem znani atrakciji Arktičnega kroga.

Na srečo je Laponska redkeje poseljena in se tamkajšnji prebivalci niso soočali s tako močno koronakrizo, kot se je to dogajalo ponekod drugod. Tu in tam je bila kakšna omejitev, a so bili daleč od tega, da bi zapirali šole, vrtce, trgovine in lokale. To je bila velika sreča za nas, študente na izmenjavi, saj smo lahko pri skoraj vseh izbranih predmetih dopoldne sedeli v predavalnici, popoldne s prijatelji pojedli kosilo nekje v mestu in se zvečer pozabavali ob najrazličnejših ritmih vesele glasbe.

Fakulteta nam je ob zanimivih predavanjih ponudila tudi možnost izvajanja športnih aktivnosti. Lahko smo igrali odbojko v njihovi igralnici, hodili v tri različne fitnese v okolici, na vodene vadbe, obiskovali bazen (ki je seveda vključeval savne), za polovično ceno pa smo se lahko spustili tudi po belih strminah.

Ker pa je Rovaniemi zelo turistično mesto (sicer bolj kot letos, pa vendar), smo se s prijatelji odpravili na kar nekaj dogodivščin, ki so popestrile naš vsakdan. Najprej smo želeli videti, kako se je zapeljati s sanmi, ki jih vlečejo huskiji. Bilo je fantastično in še dobro, da nas je grela debela koža severnega jelena, saj so bili res hitri!

Naslednji dve pustolovščini so izbrali fantje – enkrat smo se podali na celodnevni potep s snežnimi sanmi, drugič pa smo preizkusili tudi zimske štirikolesnike. Ob adrenalinski vožnji smo si tudi mi zaželeli takšnih zim, kjer bi se lahko več kot pol leta vozili naokrog s snežnimi vozili.

Preizkusili smo tudi lovljenje rib v zmrznjenim jezeru (kjer nismo imeli ravno sreče), plavali smo v zmrznjeni reki (le za nekaj sekund), kar nekajkrat pa smo se podali na lov za severnim sijem. Zaradi močnega svetlobnega onesnaževanja smo redkeje videli sij, saj je moral biti takrat res močan, da smo ga lahko fotografirali. Pa vendar nam je kar nekajkrat uspelo in ta izkušnja je res nekaj neverjetnega!

Skoraj vsak teden smo se podali v mesto, kjer smo lahko obiskali kar tri večje muzeje in tudi galerijo. Seveda je mesto ponujalo tudi veliko nakupovalnih centrov, raznolikih restavracij, barov, lokalov in pubov, vedno pa se je bilo čarobno sprehoditi po okrašenem središču, imenovanem Lordi’s square (po znanem Finskem bendu).

Finska slovi tudi po zelo urejenih smučarskih središčih. Ker se sama zelo rada zapodim po belih strminah, smo se večkrat odpravili smučat. Bili smo na štirih različnih smučiščih, imenovanih Ruka, Levi, Salla in Ounasvaara. Če bi bili izposoja opreme in smučarska vozovnica malo cenejši, bi morda odšli večkrat, a vseeno smo uživali in izkoristili smučarske dni, kolikor smo le lahko.

Poleg obiska smučišč pa smo se podali tudi drugod po državi. Finska je vsekakor zelo velika država, ki nudi ogromno čudovitih neokrnjenih lepot, kot tudi čudovitih mest. Koronakriza nam je onemogočila obisk sosednjih držav, zato pa smo se odpravili na vse strani države. Na severu smo obiskali majhno mestece Inari, ki leži ob istoimenskem jezeru, ter dve vasi ob meji z Norveško, Utsjoki in Nuorgam. Malce zahodneje leži Kilpisjarvi, kamor smo se prav tako odpravili za več dni. Povzpeli smo se na visoko Sanno, prehodili viseči most do Norveške in se podali na dolgi sprehod do tromeje med Finsko, Švedsko in Norveško.

Na jugu države smo se sprehodili po dveh čudovitih mestih, imenovanih Tampere in Turku, seveda pa ne smem pozabiti še veličastne prestolnice, ki me je popolnoma prevzela, zato sem se tja podala kar trikrat!

In to še zdaleč ni vse, kar smo počeli. Obiskali smo tudi živalski vrt, se odpravili na številne zimske pohode, ogledali smo si čudovite zmrznjene slapove, se lopatkali po bregovih neštetih vzpetin, zapeljali smo se s severnimi jeleni, skoraj vsak dan smo se pogreli v savni, veliko noči pa smo si popestrili s tematskimi večerjami (tudi zajtrki, brunchi in kosili), kjer smo pokušali tradicionalne jedi, ki so jih pripravili študenti iz Italije, Turčije, Madžarske, Južne Koreje, Španije, Francije, Belgije, …

Ob vseh teh pustolovščinah seveda nisem pozabila na obiskovanje pouka, kjer sem finska predavanja usklajevala še s slovenskimi (je le bilo treba izkoristiti prednost poučevanja na daljavo). Odprtost profesorjev in prijaznost domačih študentov mi je zbistrilo mnenje o tem, kako zaprti, introvertni in tihi naj bi Finci res bili. Finci so si med seboj tako različni, kot smo si vsi, imajo pa nekaj vrednot, ki jih postavljajo v vrh marsikatere lestvice. Finci so preprosti ljudje, ki radi samostojno poskrbijo zase in za svojo družino. Cenijo delo in poštenost, zaupajo si med seboj. Vsak poskrbi, da dobro opravi svoje delo in se ne vpleta v delo drugih. Zaupajo ljudem, ki vodijo državo, saj verjamejo, da jim želijo dobro. Poskrbljeno je za zdravstvo, brezposelnost in čim bolj izobraženo prebivalstvo, saj verjamejo, da demokracija deluje le takrat, ko ljudje resnično razumejo, za kaj se borijo ter kako deluje država. Pravijo, da so Finci najsrečnejši ljudje na svetu, jaz pa pravim, da je vsak svoje sreče kovač.

Erasmus izmenjava mi je prinesla ogromno čudovitih izkušenj, novih spoznanj in pristnih prijateljstev. Finska je dežela, kjer imaš veliko za počet in se mnogo za naučit, če si le pripravljen. Hvaležna sem, da sem dobila priložnost za študij v tujini in vsakomur, ki ga zanimajo drugačnost, ga mami radovednost in ga vodi odprtost, bi priporočala en takšen skok po Evropi. Nenazadnje, vedno je lepo potovati okoli, še lepše pa se je vrniti nazaj domov.

 

Minca Marovt
Pedagoška fakulteta Univerze v Mariboru

IZMENJAVA V TUJINI
Rovaniemi, Finska
Čas izmenjave: januar – junij 2021


Kategorije


Datum

  • 23. Nov 2021

Deli z drugimi

Zapri