Preskoči na vsebino
Loader
en

MEDIJSKO SREDIŠČE

VSE NOVICE

Kategorije

Datum

  • 8. Jun 2021

Deli z drugimi

Vsak tuji študent je velika dodana vrednost za univerzo in za okolje

Spremembe ZTuj, ki so pričele veljati dne 26. 5. 2021 podrobneje urejajo položaj tujih študentov in raziskovalcev in usklajujejo slovensko zakonodajo z evropsko direktivo. Pri tem na Univerzi v Mariboru pozdravljamo številne pozitivne spremembe, ki jih zakon uvaja, kot je npr. možnost devet mes...

Spremembe ZTuj, ki so pričele veljati dne 26. 5. 2021 podrobneje urejajo položaj tujih študentov in raziskovalcev in usklajujejo slovensko zakonodajo z evropsko direktivo. Pri tem na Univerzi v Mariboru pozdravljamo številne pozitivne spremembe, ki jih zakon uvaja, kot je npr. možnost devet mesečnega bivanja po zaključka študija z namenom iskanja zaposlitve, ureditev položaja mobilnih študentov in raziskovalcev in njihov družinskih članov, prevzemanje dovoljenj za prebivanje v Sloveniji, uvedena možnost, da univerze sodelujemo v postopku pridobivanja dovoljenj za bivanje, itn.

V okviru Rektorske konference RS smo s strani Univerze v Mariboru in ostalih univerz na MIZŠ in MNZ naslovili pozive, da je potrebno ureditev za tuje študente primerno tolmačiti, da že vpisani študenti ali kandidati za študij ne bodo imeli onemogočenega dostopa do študija na slovenskih univerzah in da naj se skladno s to zakonsko ureditvijo 33. člen ZTuj razume in tolmači za študente tako, da bo dokazovanje finančnega stanja študentov ostalo enako, kot je bilo do sedaj. Prav tako menimo, da spremembe zakonodaje ne smejo vplivati na položaj že vpisanih študentov, ki nadaljujejo študij v RS. Zakon namreč  med splošnimi pogoji (33. člen ZTuj-2F) predvideva da “lahko tujec izpolnjevanje pogoja zadostnih sredstev za preživljanje dokazuje /…/ s pomočjo tistih, ki so ga dolžni preživljati”.

Kakršnokoli odstopanje od tega bi postavilo nerealne pogoje za bivanje tujcev v R Sloveniji, saj bodo tuji študenti zelo težko izkazovali finančno višino potrebnih sredstev, ki jih predvideva ZTuj-2F.

Ob tem dodaja rektor UM in predsednik RKRS, prof. dr. Zdravko Kačič: ”Vsak tuji študent je velika dodana vrednost za univerzo in za okolje, v katero pride študirat. Tudi s tem, ko ostane po študiju v našem okolju, generira nadpovprečno veliko dodano vrednost za našo družbo kot celoto, za njen dolgoročni razvoj pomeni velik potencial.”
 


Kategorije

Datum

  • 8. Jun 2021

Deli z drugimi

Več novic

Zapri