Preskoči na vsebino
Loader

MEDIJSKO SREDIŠČE

Vabilo k sodelovanju v spletni intervenciji za krepitev konstruktivnih strategij spoprijemanja s podnebno anksioznostjo

Ekipa raziskovalk in raziskovalcev iz Oddelka za psihologijo Filozofske fakultete UM (asist. Nejc Plohl, Jure Gračner, doc. dr. Saša Zorjan, izr. prof. dr. Bojan Musil) in Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko UM(dr. Urška Smrke, dr. Izidor Mlakar) vabi k sodelovanju v raziskavi na temo podnebne anksioznosti.

Podnebna anksioznost

Gre za pojav tesnobe, povezane s podnebnimi spremembami in pretečo nevarnostjo naravnih katastrof, ki lahko nastane bodisi zaradi neposrednih vplivov podnebnih sprememb na posameznika (npr. oseba izkusi travmatične okoljske dogodke) bodisi zaradi posrednega spremljanja učinkov podnebnih sprememb (npr. preko medijev). Ker je vse več ljudi (posredno ali neposredno) izpostavljenih učinkom podnebnih sprememb, pojav podnebne anksioznosti postaja vse bolj pereč. To podpirajo tudi pretekle raziskave, opravljene med slovenskimi mladimi, ki denimo kažejo, da več kot polovica udeleženk in udeležencev pri sebi vsaj včasih opaža skrbi glede podnebnih sprememb, skoraj tretjino pa podnebne spremembe skrbijo pogosto.

Brezplačni spletni program konkretneje preverja načine spodbujanja konstruktivnih strategij spoprijemanja s podnebno anksioznostjo, primeren pa je za osebe, stare 18-24 let, ki pri sebi vsaj občasno opažajo skrbi zaradi podnebnih sprememb. Sodelovanje obsega izpolnjevanje vprašalnikov in aktivno izvajanje krajših vaj, ki lahko vodijo do razbremenitve in zmanjšanja negativnih občutkov, traja pa en teden (približno 15 minut na dan), z dodatno seanso teden dni kasneje. Sodelovanje je popolnoma prostovoljno in anonimno. Raziskavo je odobrila Komisija za etičnost raziskovanja na Filozofski fakulteti UM.

Prijave zbirajo do nedelje, 7. 1. 2024, program pa se bo nato začel v ponedeljek, 8. 1. 2024.

Povezava do vprašalnika, ki preverja izpolnjevanje pogojev za vključitev v spletni program: https://1ka.arnes.si/a/2d529819

V primeru vprašanj se lahko obrnete na asist. Nejca Plohla (nejc.plohl1@um.si).


Več novic

Zapri