Preskoči na vsebino
Loader
en

MEDIJSKO SREDIŠČE

VSE NOVICE

Kategorije

Datum

  • 3. Dec 2020

Deli z drugimi

V okviru projekta DANOVA izboljšujemo dostopnost do objektov javne potniške infrastrukture za slepe in slabovidne

Po podatkih Evropske zveze slepih (EBU) obstaja več kot 30 milijonov slepih in slabovidnih ljudi, ki ne morejo potovati samostojno, saj več kot 96 odstotkov evropskega prometnega sistema, zlasti v Podonavju, še vedno ni v celoti dostopnega ljudem z okvarami vida. Te problematike se zavedamo tudi ...

Po podatkih Evropske zveze slepih (EBU) obstaja več kot 30 milijonov slepih in slabovidnih ljudi, ki ne morejo potovati samostojno, saj več kot 96 odstotkov evropskega prometnega sistema, zlasti v Podonavju, še vedno ni v celoti dostopnega ljudem z okvarami vida. Te problematike se zavedamo tudi na Univerzi v Mariboru, kjer smo v poletju 2020 pričeli z izvajanjem projekta »DANOVA – Inovativne prevozne storitve za slepe in slabovidne potnike v Podonavju«. V projektu sodeluje Fakulteta za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo skupaj z Mestno občino Maribor ter dvanajstimi partnerskimi organizacijami iz podonavske regije s ciljem izboljšanja dostopnosti objektov javnega potniškega prometa za slepe in slabovidne.

V prvem letu izvajanja projekta bomo z enotnim pristopom ocenili dostopnost sodelujočih letališč, pristanišč ter železniških in avtobusnih postaj, in identificirali kritične točke, ki jih bomo skozi izvedbo pilotnih projektov tudi poskušali odpraviti. V nadaljevanju bomo usposabljali zaposlene v objektih javnega potniškega prometa za nudenje ustrezna podpore slepim in slabovidnim ter vzpostavili aktivno sodelovanje med deležniki, ki delujejo na področju mobilnosti, prometa, organizacij slepih in slabovidnih ter snovalci politik. Skupaj z njimi bomo razvili koncept popolnoma dostopnega letališča, pristanišča, postaje za slepe in slabovidne, ki predstavlja največjo dodano vrednost projekta.

Aktivnosti bomo izvajali tudi v Mariboru, kjer bomo skupaj z Mestno občino Maribor ocenili in izboljšali dostopnost Avtobusne postaje Maribor, pri čemer bomo aktivno sodelovali s predstavniki slepih in slabovidnih. 


Kategorije

Datum

  • 3. Dec 2020

Deli z drugimi

Več novic

Zapri