Preskoči na vsebino
Loader

MEDIJSKO SREDIŠČE

V avli centra Študentskih domov so odprli »Razstavo idejnih načrtov poslikave v ŠD 1«

Na razstavi so bili predstavljeni izdelki nagrajencev študentov UM: MARKA MATKA FICKA, NINE ŠAFRANKO, SARE HUTAR, ki so s svojo ustvarjalnostjo in izvirnostjo izstopali med prispelimi deli.

Študentski dom

Stene posameznih 6 nadstropij v domu 1 bodo krasile barvite slike, abstraktne kompozicije in izjemna grafična dela, ki odražajo širok spekter umetniških talentov študentov kot je povedala predsednico natečajne komisije, izr. prof. doktorica Jerneja Hercog, pri predstavitvi dela nagrajencev. Kriteriji za izbor so bili v vsebini in zgodbi, ki je opisala mladost, študij in bivanje v študentskih domovih. Zato je natečajno komisijo najbolj prepričala likovno upodobljena zgodba o nadebudnem mladeniču, ki pride študirat v Maribor.

Pri odprtju razstave sta svoj doprinos dodala tudi perspektivna mlada glasbenika, Erik in Gašper Glazer, učenca Konservatorija za glasbo in balet Maribor, podružnična šola Tabor in učenca OŠ Ruše, ki ustvarjata pod mentorstvom prof. Karmen Hlade. Uvrščata se med perspektivnejše mlade glasbenike, kar sta dokazala na državnih kot tudi na  mednarodnih tekmovanjih. Trenutno se pripravljata na državno tekmovanje mladih glasbenikov Republike Slovenije v kategoriji komorna igra s harmoniko. Zaigrala sta »Mirada del deseo« italijanskega komponista in jazzista  Ilia Volanta, kar v prevodu pomeni Pogled poželenja in  lahkoten swing J Ameriškega komponista in klarinetista Henghela Gualdija, z naslovom Harlem. Njuna glasbena izvedba je še dodatno popestrila dogodek in ustvarila atmosfero, ki je obogatila doživetje obiskovalcev razstave.

Razstava ne predstavlja le kreativnosti študentov, temveč tudi povezovanje skupnosti in spodbujanje umetniškega izražanja med študenti UM. Dogodek je bil namreč priložnost za razpravo o pomenu umetnosti v vsakdanjem življenju, hkrati pa je omogočil študentom, da se izrazijo skozi svoje umetniško delo ter ga delijo s širšo javnostjo. »Tako se prenov študentskih domov lotevamo na moderen in kreativen način«. Vse to je v svojem govoru poudaril tudi prorektor za infrastrukturo Univerze v Mariboru prof. dr. Miralem Hadžiselimović.

Direktor Študentskih domov Borut Gaber pa je poudaril, da, ko razmišljamo o prenovi in funkcionalnih ureditvah moramo imeti v mislih tudi dušo, ki jo dajejo ustvarjena umetniška dela, da v prostore prinesejo igrivost in razposajenost za  prijetno počutje stanovalcev ŠD.

Razstava je tako priložnost za javnost, da doživi pestrost ustvarjalnosti študentov UM ter spozna raznolikost in bogastvo njihovih umetniških izrazov. Odprta bo do poletja 2024. Vabljeni h ogledu.


Oznake


Kategorije

Datum

  • 5. Feb 2024

Deli z drugimi

Več novic

Zapri