Preskoči na vsebino
Loader
en

MEDIJSKO SREDIŠČE

Uspešno zaključen NTPC teden na Ekonomsko-poslovni fakulteti

Na EPF je potekal izobraževalni program za več kot 80 indijskih managerjev s področja energetike, ki se je odvil v okviru podiplomskega študija poslovne šole NTPC iz New Delhija, Indija.

EPF NTCP teden

NTPC je poslovna fakulteta za izobraževanje managerjev s področja energetike v Indiji in je v lasti NTPC Limited. NTPC Limited je ustanovila indijska vlada in je največji indijski energetski konglomerat z nameščeno zmogljivostjo več kot 70.254 MW (vključno z 12.595 MW prek JV/hčerinskih družb). NTPC Limited je ključnega pomena pri promociji NTPC Education and Research Society (NEARS). Pod okriljem NEARS je bila leta 2014 ustanovljena NTPC School of Business (NSB) z namenom negovati človeški kapital za celoten energetski sektor.

Poslovna šola NTPC (NSB) ima dva odobrena programa AICTE, in sicer podiplomski program iz menedžmenta (PGDM-E) in podiplomski program iz upravljanja z energijo (PGDM-EM). Programa sta zasnovana tako, da razširita znanje managementa zaposlenim v državnih podjetjih energetike. Oba programa obiskujejo zaposleni v podjetjih s področja energetike, ki jih ta podjetja nominirajo in jim omogočijo študij v okviru njihove strokovne kariere. Maribor so obiskali managerji z okoli 10 let delovnih izkušenj, ki so pokazali ustrezno motiviranost in bili izbrani s strani energetskih podjetij. Programi NSB so osredotočeni na nove koncepte managementa v energetskih podjetjih (NTPC, 2022).

V okviru svojega štirinajst dnevnega študijskega obiska po Evropi, so najprej obiskali Pariz, nato so v drugem tednu študijskega potovanja svoje znanje nadgrajevali na Ekonomsko-poslovni fakulteti v Mariboru. Pod vodstvom prof. dr. Simona Sternad Zabukovšek in prof. dr. Samo Bobek so bili deležni štiri dnevnega izobraževalnega programa, kjer so visokošolski učitelji EPF predavali širše teme s področja managementa in poslovne informatike in sicer:

 • Digital transformation management issues – European perspective – prof. dr. Samo Bobek in prof. dr. Simona Sternad Zabukovšek
 • ERP lifecycle and ERP maturity use – prof. dr. Simona Sternad Zabukovšek in dr. Samo Bobek
 • E-business platforms – prof. dr. Simona Sternad Zabukovšek in prof. dr. Samo Bobek
 • Project management – contemporary issues – prof. dr. Igor Vrečko
 • Management perceptions of renewable energy use and efficient energy consumption: a case of Slovenian companies – prof. dr. Aleksandra Pisnik
 • Socially responsible governance and management  – contemporary issues – prof. dr. Tjaša Štrukelj
 • Actual challenges in HRM – prof. dr. Simona Šarotar Žizek
 • Transition to Industry 4.0 – EU experience – prof. dr. Zlatko Nedelko in prof. dr. Vojko Potočan
 • Sustainability aspects of companies’ value creation and goals setting – prof. dr. Barbara Bradač Hojnik

Poleg poglobljenih predavanj smo za goste z Indije pripravili tudi predavanja strokovnjakov s prakse, ki so predstavili dobre prakse in študije primerov:

 • Project – IT infrastructure for digital transformation at River Soca hydro power plants – g. Borut Šosterič s podjetja Arhides
 • SAP solution developments – energy industries issues – ga. Nataša Rojc Spindler s podjetja SAP Slovenija
 • Digital sales platforms for insurance and utilities – mag. Tadej Krošlin in mag. Uroš Zabukovšek s podjetja Platform
 • IT services – Foundation of Istrabenz plini processes value added Istrabenz Gases group – g. Črtomir Ješelnik s podjetja Istrabenz Plini, SIAD skupina
 • Data centre for digital transformation project case – g. Boštjan Lavuger, s podjetja NTR inženiring
 • The Krsko Nuclear power plant – g. Franc Škaler z Nuklearne elektrarne Krško
 • Slovenian electricity distribution system operator SODO – mag. Milena Delčnjak in g. Andrej Špec s podjetja SODO

Gostje iz Indije so bili s programom zelo zadovoljni in so izjavili, da so jim bile posredovane tematike, ki so jih pričakovali. To kaže tudi aktivna razprava, ki se je razvnela pri večini predavnih tem. Razprava je pokazala, da udeleženci vedo za kaj gre in da pričakujejo jasne odgovore na zastavljena vprašanja. Za udeležence so pripravili tudi e-knjigo. Gostje iz Indije so bili tudi navdušeni nad mestom Maribor. Čeprav so priznali, da so pred prihodom nekateri imeli pomisleke glede velikosti mesta, so ob odhodu izjavili, da je Maribor sicer relativno majhno mesto, ki pa ima vse kar sodi v velika mesta. Posebej jim je bilo všeč, da je Maribor čist, umirjen in zanimiv. Vsi bi ponovno prišli, če bi imeli priložnost.

O obisku skupine v Mariboru je pisal tudi dnevnik Večer.

Več fotoutrinkov dogajanja si lahko ogledate tudi v galeriji slik, ki je dosegljiva na spletnem mestu katedre za e-poslovanje (EPF Maribor) med novicami.


Oznake


Več novic

Zapri