Preskoči na vsebino
Loader

MEDIJSKO SREDIŠČE

Uspešen zaključek sestanka koordinatorjev prednostnih področij Podonavske strategije v Mariboru

V prostorih Univerze v Mariboru so se 16. in 17. marca 2023 sestali koordinatorji prednostnih področij (PAC) Strategije EU za Podonavje (EUSDR). Na srečanju je sodelovalo 12 tematskih skupin EUSDR iz 14 držav regije, predstavniki Programa Podonavske regije, Evropske komisije, Donavskega sveta mladih (DYC) in sekretariata EUSDR, Danube Strategy Point.

Sestanek_PAC_UM

Dogodek je organiziralo slovensko predsedstvo EUSDR ob podpori Donavske strateške točke in Univerze v Mariboru.

Na srečanju so razpravljali o poročilu Komisije za leto 2022 o izvajanju makroregionalnih strategij EU in predstavitvi trenutnih dejavnosti Komisije v okviru Evropskega leta spretnosti 2023. Poudarek srečanja je bil na razpravi o prihajajočih aktivnostih na 12 tematskih področjih EUSDR, morebitnem sodelovanju na področju prednostnih nalog slovenskega predsedovanja, o podpori Ukrajini in o iskanju sinergij med tematskimi področji.

Ena od pomembnejših tem je bilo vključevanje mladih v EUSDR, saj je bil konec leta 2022 uradno ustanovljen Donavski svet mladih*. Potekala je razprava o trenutni vključenosti članov DYC v delo prednostnih področij s predstavitvijo dobrih praks. Slovensko predsedovanje EUSDR je obvestilo o aktivnostih, vezanih na mlade, ki bodo potekale do konca leta. Najpomembnejši dogodek bo POPRI Startup Challenge, metoda krepitve zmogljivosti, razvita za člane Donavskega sveta mladih, ki se osredotoča na razpravo o pomenu mladih talentov in razvoju njihovega potenciala v lastni državi.

Četrtkove razprave so se zaključile z obiskom Instituta informacijskih znanosti (IZUM), kjer gostijo HPC Vega, najzmogljivejši superračunalnik v Sloveniji, katerega temelje je omogočila obsežna in uspešna operacija HPC RIVR (Nadgradnja izobraževalne infrastrukture vzhodne regije) takratnega Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport. Projekt HPC RIVR je kot vodeči partner izpeljala Univerza v Mariboru v partnerstvu z IZUM-om in Fakulteto za informacijske študije iz Novega mesta. HPC Vega je zaradi dodatnega financiranja s strani EuroHPC Joint Undertaking, ki predstavlja skupno pobudo Evrope na področju superračunalništva, v letu 2021 postal prvi delujoči superračunalnik v ekosistemu EuroHPC JU. Odprti dostop do tako pomembne raziskovalne infrastrukture omogoča podporo raziskovalcem ter uporabnikom iz javnega in industrijskega sektorja po vsej Evropi. Taka prizadevanja pomagajo Evropi konkurirati na globalni ravni na strateških področjih, kot so umetna inteligenca, napredna podatkovna analitika (HPDA), personalizirana medicina, bioinženiring, boj proti podnebnim spremembam ter razvoj zdravil in novih materialov.


Več novic

Zapri