Preskoči na vsebino
Loader

MEDIJSKO SREDIŠČE

Univerzitetna knjižnica je letos drugič izvedla mednarodno poletno šolo Odprta znanost

Univerzitetna knjižnica Maribor je med 5. in 15. septembrom izvedla mednarodno poletno šolo »University of Maribor Open Science Summer School«.

MicrosoftTeams-image (12)

Poletne šole se je udeležilo 33 udeležencev iz Slovenije, Avstrije, Azerbajdžana, Burundija, Češke, Francije, Indije, Latvije, Litve, Nigerije, Portugalske, Romunije, Srbije, Turčije in Ukrajine). Večina udeležencev je raziskovalcev in/ali doktorskih študentov, ki že pripravljajo ali bodo v kratkem pričeli pripravljati teme za svoje doktorske naloge.

Del poletne šole je bil izveden na daljavo v spletnem okolju, da so se udeleženci pripravili na predavanja in delavnice v živo, saj so na poletni šoli uporabljali lastne raziskovalne podatke, na podlagi katerih pripravljajo doktorske dizertacije.

V okviru poletne šole je 14 domačih in tujih mednarodno uveljavljenih strokovnjakov udeležencem predstavilo različne teme: pomen in prispevek raziskovalcev k odprti znanosti, sistematični pregled literature, promocijo znanstvnih dosežkov javnosti, razvoj raziskovalne kariere z uporabo načel odprte znanosti, prednosti in izzivi odprte znanosti, vpliv odprte znanosti na družbo in njen razvoj, kako lahko z dobrim upravljanjem raziskovalnih podatkov postanemo »superjunaki raziskovalci«, načela FAIR, upravljanje z občutljivimi raziskovalnimi podatki s poudarkom na etičnem in pravnem vidiku, odprti dostop do infrastrukture Univerze v Mariboru, kako oblačna orodja in storitve EOSC koristijo raziskovalcem pri njihovem delu, spoštovanje etičnih načel in integritete raziskovalcev pri raziskovanju…

Udeleženci poletne šole so si ob tej priložnosti ogledali tudi Superračunalnik Vega ter spoznali njegovo uporabo v znanstvenoraziskovalne namene.

V sodelovanju z mednarodno pisarno Univerze v Mariboru so udeležencem pripravili še pester športno-družabni program.

Poletna šola »University of Maribor Open Science Summer School« (Poletna šola odprte znanosti) se je zaključila 15. septembra 2023, ko so udeleženci prejeli potrdila, saj so z udeležbo pridobili 3 ECTS kreditne točke.


Oznake


Več novic

Zapri