Preskoči na vsebino
Loader
en

MEDIJSKO SREDIŠČE

Univerza v Mariboru podpira kampanjo “Nisi okej? Povej naprej”

Univerza v Mariboru podpira kampanjo Nisi okej? Povej naprej v okviru nacionalne kampanje proti stigmatizaciji duševnega zdravja.

Ig_grafike-05

Univerza v Mariboru podpira kampanjo Nisi okej? Povej naprej v okviru nacionalne kampanje proti stigmatizaciji duševnega zdravja.

Zavedamo se, da se mladi poleg številnih spodbudnih in povezujočih dogodkov, ko se počutijo povezani z akademsko skupnostjo, srečajo tudi s trenutki, ko čutijo tesnobo, negotovost in osamljenost. Študenti se po izpostavljenosti duševnim motnjam ne razlikujejo od ostale odrasle populacije, kar pomeni, da za najpogostejšo duševno boleznijo, depresivno motnjo, v tem trenutku trpi vsaj pet odstotkov študentov. Med študentsko mladino je poleg depresivnih in anksioznih motenj še veliko motenj hranjenja in zlorabe psihoaktivnih snovi. Zloraba alkohola je velikokrat način samozdravljenja depresije, vendar dolgoročno vpliva le še na slabše telesno in duševno zdravje človeka.

Vsi študenti Univerze v Mariboru (redni in izredni) imajo zagotovljeno zdravstveno varstvo, ki vključuje preventivno in kurativno dejavnost. A praksa kaže, da ta oblika zdravstvenega varstva ne omogoča obravnave vseh študentov, ki pomoč potrebujejo. Zato se zavezujemo okrepiti aktivnosti, ki bodo krepile pomen duševnega zdravja in odpravljale stigmatizacijo težav na tem področju.

Kampanja Nisi okej? Povej naprej prihaja ob zelo pomembnem času, po dolgotrajnejšem zaprtju univerz zaradi boja proti novi koronavirusni bolezni. Študentom je bilo v tem času nedvomno težko, zaskrbljeni so bili za svojo prihodnost, socialni vidik študija je bil okrnjen, manj je bilo timskega dela in osebnih stikov s kolegi in profesorji. Zato bomo v vodstvu Univerze v Mariboru vložili vse napore v to, da študenti univerzo čutijo kot okolje, kjer lahko najdejo nasvete, podporo in pomoč, tako s strani kolegov študentov, profesorjev, kot tudi drugih strokovnjakov, ki delujejo znotraj univerze ali z nami sodelujejo od zunaj. NIJZ sodi med slednje. Skupaj lahko naredimo veliko.


Oznake


Več novic

Zapri