Preskoči na vsebino
Loader

MEDIJSKO SREDIŠČE

Ugriznimo znanost: raziskovalci Univerze v Mariboru o sladkorni bolezni

Raziskovalci Inštituta za fiziologijo na Medicinski fakulteti na mišjih modelih preučujejo delovanje celic beta, ki proizvajajo in izločajo hormon inzulin. Svoje delo so predstavili v oddaji Ugriznimo znanost.

20231024_153714

Celice beta, ki proizvajajo in izločajo inzulin, imamo v trebušni slinavki. Združene so v skupkih, ki jih imenujemo Langerhansovi otočki. In prav celice beta, združene v Langerhansove otočke, so v središču raziskav, ki jih opravljajo izr. prof. dr. Stožer in njegovi sodelavci. Celice beta raziskujejo na miših, saj je v miši takih otočkov s po tisoč celicami okoli tisoč, tako da je vseh celic približno milijon. Pri človeku so število celic beta v otočku, organizacija otočka in njegova velikost tako rekoč identični kot pri miši, le število otočkov je večje. V človeku je Langerhansovih otočkov milijon, dva ali celo tri milijone, in ko zmnožimo število otočkov in celic, ugotovimo, da je pri človeku vseh celic beta približno milijarda. Raziskovalce zanima predvsem osrednja vloga celic beta pri sladkorni bolezni tipa 2.

Mišim dajemo hrano, ki je podobna naši zahodnjaški dieti, hrano, ki vsebuje razmeroma visok delež maščob in preprostih sladkorjev. Miši že v nekaj tednih razvijejo debelost, postanejo slabše občutljive, slabše odzivne na inzulin in pridobijo moteno odzivnost, moteno regulacijo koncentracije glukoze v krvi. To so značilnosti, ki jih najdemo pri bolnikih s sladkorno boleznijo tipa 2.doc. dr. JURIJ DOLENŠEK

Foto: Petra Prešeren Golob

Ali je tkivo zdravo ali ne in ali celice beta delujejo pravilno, lahko na grobo ocenijo samo s pregledom pod mikroskopom. Z natančnejšimi preiskavami pa lahko merijo izločanje inzulina, opredelijo zgradbo trebušne slinavke in tudi njeno delovanje. Delovanje najpogosteje spremljajo z meritvami, s katerimi ugotavljajo spreminjanje koncentracije kalcija v celicah. Hkrati lahko opazujejo delovanje v več 100 celicah in ugotavljajo, kako je delovanje celic beta med seboj usklajeno. Raziskave namreč kažejo, da je neusklajeno delovanje teh celic eden od najzgodnejših znanilcev njihove začetne okvare in s tem začetka sladkorne bolezni tipa 2.

V najzgodnejših fazah bolezni pride do tega, da se v celotnem organizmu v krvi začne spreminjati vzorec tega, kako se začne izločati inzulin. Normalno se inzulin izloča v zelo obilni prvi fazi, v drugi fazi pa v obliki nihanj koncentracije inzulina. Skupaj z neusklajenim delovanjem celic na tkivni ravni lahko na ravni celega organizma opazimo, da začne velikost te prve faze upadati in da v drugi fazi nihanja koncentracije inzulina postanejo manj urejena.izr. prof. dr. ANDRAŽ STOŽER

Več novic

Zapri