Preskoči na vsebino
Loader

MEDIJSKO SREDIŠČE

Ugriznimo znanost: predstavnika Univerze v Mariboru o biobankah 

Prof. dr. UROŠ POTOČNIK in prof. dr. URBAN BREN sta bila gosta v oddaji Ugriznimo znanost, kjer so govorili o tem kako s pomočjo biobank do učinkovitejših zdravljenj z manj stranskimi učinki.

20231010_151012

Od predlani je tudi Slovenija del mednarodnega konzorcija biobank. Prof. dr. URBAN BREN, nacionalni koordinator slovenske biobančne infrastrukture, je med drugim pojasnil, da slovenske biobanke tipično hranijo človeške biološke vzorce krvi, urina, tkivnih biopsij in celotnih organov od nekaj sto do nekaj tisoč darovalcev.

Povezovanje biobank pa je zelo pomembno, saj prinaša predvsem večje število človeških bioloških vzorcev, ki jih znanstveniki lahko vključimo v svojo medicinsko raziskavo in tako povečamo zanesljivost pridobljenih izsledkov. Naročeni vzorci se dejansko izmenjujejo in fizično potujejo med različnimi biobankami prek celotne Evrope.prof. dr. URBAN BREN

Foto: Petra Prešeren Golob

Svojo biobanko ima tudi Medicinska fakulteta Univerze v Mariboru. Prve vzorce so v biobanko shranili leta 2005 – to so bili vzorci bolnikov s kronično črevesno boleznijo. Njihova zbirka danes vsebuje vzorce za več kot 20 različnih bolezni, tudi multiplo sklerozo, raka dojke ter glave in vratu in redke dedne bolezni. Kako vzorci iz biobank pripomorejo k učinkovitejšemu zdravljenje z manj stranskimi učinki, pa je v oddaji pojasnil prof. dr. UROŠ POTOČNIK.

Na osnovi takšnih primerjav lahko ugotavljamo ali odkrivamo potencialne nove molekularne tarče za načrtovanje novih predvsem tarčnih bioloških zdravil, ki bodo v prihodnje lahko učinkovite pri teh bolnikih, ki so na obstoječa zdravila neodzivni.Prof. dr. UROŠ POTOČNIK

Več novic

Zapri