Preskoči na vsebino
Loader
en

MEDIJSKO SREDIŠČE

VSE NOVICE

Kategorije

Datum

  • 11. Nov 2020

Deli z drugimi

Turizem pomembno prispeva k zdravju

​ V preteklih dneh se je zaključilo izvajanje enoletnega projekta Stavi na zdravje (angl. Bet on Health) v katerem je pod vodstvom Občine Brežice s številni partnerji od začetka novembra 2019 sodelovala tudi Fakulteta za turizem UM.  Projekt, ki ga je podprl program Erasmus + Sport j...

V preteklih dneh se je zaključilo izvajanje enoletnega projekta Stavi na zdravje (angl. Bet on Health) v katerem je pod vodstvom Občine Brežice s številni partnerji od začetka novembra 2019 sodelovala tudi Fakulteta za turizem UM. 

Projekt, ki ga je podprl program Erasmus + Sport je sledil cilju, da vzpostavi motivacijski model, s katerim se predvsem mlade, pa tudi vse ostale občane, spodbuja k večanju telesne aktivnosti in s tem k izboljšanju telesne pripravljenosti in zdravja.  

Izbranim skupinam (mladim med 15. in 29 letom, športnikom po obdobju aktivnega ukvarjanja s športom, ženskam, ki so prebolele raka na dojkah in starejšim od 65. leta) in drugim zainteresiranim deležnikom, se je želelo, preko aktivnosti, ki so se odvijale v sklopu projekta, približati pomen športa in s tem vlogo telesne dejavnosti, saj le-ta krepi naše zdravje, izboljša psihološko stanje človeka ter nenazadnje vpliva na uspešnost v šoli in na delovnem mestu. Izbrana ciljna skupina t.i. »ambasadorjev« se je tekom projekta seznanja z različnimi inovativnimi oblikami športne vadbe, ki so predstavljene v naših gradivih. Motivacijski model, ki je nastajal ob številnih projektnih aktivnostih, odraža današnjo percepcijo mladostnikov o motiviranosti do športnih aktivnosti. Več informacij o samem projektu je na voljo na spletni strani www.betonhealth.eu.  

Izvedbo projekta so med drugim spremljate številne izobraževalne in raziskovalne aktivnosti. Fakulteta za turizem Univerze v Mariboru je pri projektu sodelovala kot partner in izvajalec zaključnih dogodkov projekta – okrogle mize in dvodnevne znanstvene konference.

Ob boku okrogle mize, ki se je odvila v sredini meseca oktobra in ob tem združila številne partnerje projekta ter predstavila sam motivacijski model, je nastala priložnostnastrokovna brošura s predstavitvijo omenjenega modela, vseh partnerjev projekta ter aktivnosti, ki so se tekom projekta izvajale. Sami zaključni okrogle mize in rezultati projekta bodo v prihodnosti lahko pomembno vplivali na številna področja organizacije športnih vadb, razvoja športnega turizma in vsesplošnega integralnega povezovanja in oblikovanja javnega življenja. Povezava do posnetka pogovora ob okrogli mizi: https://www.youtube.com/watch?v=8ixRd1JHPr4.   

Celotni projekt je ob koncu zaobjela tudi organizacija in izvedba dvodnevne on-line mednarodne znanstvene konference  “Bet on Health”, ki se je odvijala v četrtek, 29. in v petek, 30. oktobra. Konferenca je tako združila raziskovalce in strokovnjake, ki so izmenjali izkušnje in rezultate raziskav s področja športa, dobrega počutja, zdravja, turizma in vloge lokalnih oblasti pri načrtovanju, izvajanju in ocenjevanju politik ter praks povezanih z vprašanji javnega zdravja. Konferenca je med drugim prinesla tudi pomembne ugotovitve o vplivu turizma na zdravje posameznika in tudi zdravje destinacij.


Kategorije

Datum

  • 11. Nov 2020

Deli z drugimi

Več novic

Zapri