Preskoči na vsebino
Loader
en

MEDIJSKO SREDIŠČE

VSE NOVICE

Kategorije

Datum

  • 17. Mar 2021

Deli z drugimi

[Tok tok znanost ] Kaj vse zmorejo superračunalniki?

Za odgovor na to vprašanje trkamo na vrata znanosti, odpirajo pa nam jih Katarina Kores doktorska študentka na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo, Jana Herzog mlada raziskovalka na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko in Blaž Kamenik mladi raziskovalec na Fakulteti...

Za odgovor na to vprašanje trkamo na vrata znanosti, odpirajo pa nam jih Katarina Kores doktorska študentka na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo, Jana Herzog mlada raziskovalka na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko in Blaž Kamenik mladi raziskovalec na Fakulteti za strojništvo. Vsi omenjeni doktorski študentje s superračunalniki izvajajo na milijone zapletenih kalkulacij. In kaj imamo mi od teh kalkulacij? Zdravila z manj stranskimi učinki, učinkovitejšo proizvodnjo zdravil ter izboljšane algoritme, zaradi katerih preko internetnih iskalnikov hitreje najdemo tisto, kar iščemo.

Katarina, Jana in Blaž pri delu uporabljajo superračunalniške sisteme HPC RIVR, ki jih financirata Evropski sklad za regionalni razvoj in MIZŠ. S superračunalniškimi sistemi kot je HPC RIVR Evropska unija podpira razvoj inovativnih superračunalniških tehnologij za izboljšanje kakovosti življenja, pospeševanje znanstvenega dela, povečanje gospodarske konkurenčnosti in zagotavljanje tehnološke neodvisnosti Evrope.

Želite vedeti več?​


Kategorije

Datum

  • 17. Mar 2021

Deli z drugimi

Več novic

Zapri