Preskoči na vsebino
Loader

MEDIJSKO SREDIŠČE

Študenti in študentke programa medijskih komunikacij predstavljajo kratkometražni igrani film Omrežje

Študentje in študentke drugega letnika magistrskega programa medijskih komunikacij na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru predstavljajo kratkometražni igrani film Omrežje.

2024-03-06_Omrežje_ŽanOsim_25

Nadobudni študentje medijskih komunikacij zimski semester zaključujejo s predstavitvijo ljubezenskega trilerja Omrežje. Približno 25-minutni igrani film, ki je produkt predmetov Režija in predprodukcija in Praktikum: Produkcija za medije, so premierno predvajali na velikem platnu v mariborskem Mariboxu.

Študentje v prvem letniku pripravijo izvirne scenarije, nakar v nadaljevanju predmeta v drugem letniku enega izberejo, ga adaptirajo in zgodbo tudi posnamejo. Gre za zdaj že tradicionalni projekt, ki je v preteklih letih serviral filma Dostava in Čakalnica ter letos kinodvorano napolnil že tretje leto zapored.

Eva Štingl, producentka: »Sama organizacija je predstavljala precejšen zalogaj, saj smo imeli v sklopu študija vsi obveznosti še pri ostalih predmetih, veliko pa nas ob študiju opravlja še študentsko delo. Projekt kratkega filma je v sklopu magistrskega študija na Medijskih komunikacijah največji projekt, ki ga ustvarimo, zato nam je bilo vsem pomembno, da damo vse od sebe in ga čim boljše izpeljemo.«

Nika Škrilec, asistentka producentke: »Za organizacijo celotnega procesa, torej od priprave scenarija, do načrtovanja snemanja in potem dejanske izvedbe, je bila zelo pomembna komunikacija med člani ekipe. Največji izziv je bil organizacijski del pred začetkom snemanja, za katerim je produkcija potekala tekoče in brez zapletov.«

Izvirna zgodba Jana Hauptmana sledi študentu Aleksu (Matevž Ozvatič), katerega življenje se vrti okrog »hekanja« z namenom hitrega zaslužka. Kljub previdnosti se znajde v ljubezenskih tegobah, ko spozna novo prikupno študentko Mio (Maja Turinek). Za dodaten zaplet poskrbi še skrivnostni profesor Novak (Tom Veber). Zgodba na preizkušnjo postavlja zavezništvo, iskrenost in zaupanje.

Jan Hauptman, scenarist: »Ko smo bili v prvem letniku postavljeni pred izziv pisanja scenarija, se mi je takoj porodila ideja za triler. Prvotno idejo sem umestil v okolje fakultete, glavnino usmeril v hekanje in izsiljevanje ter vse skupaj začinil z romanco. S končnim izdelkom sem zelo zadovoljen in menim, da smo z ekipo to zgodbo zelo dobro prenesli s papirja na filmsko platno. V svojem življenju želim napisati še scenarij za celovečerni film. V primeru, da mi to nekoč uspe, si želim pri snemanju zopet sodelovati kot pomočnik režiserja. Že od nekdaj pa bi se rad preizkusil tudi v igralski vlogi.«

Izbire igralcev mlada ekipa ni prepustila naključju. Organizirali so avdicijo, na kateri so morali igralci odigrati vnaprej posredovan kratek prizor iz scenarija. Na podlagi videnega so študentje ocenili karakterno ustreznost igralcev glede na filmske like.

Timotej Verdev, organizator avdicije in vodja snemanja: »Skupaj se je avdicije udeležilo približno 40 igralcev. Imeli smo to srečo ali težavo, da smo prav za vsako vlogo imeli v ožjem izboru več kot enega kandidata. To nam je predstavljalo dvorezen meč, saj smo imeli zelo težko odločitev in morali nekaj zelo dobrih igralcev odsloviti

Za režisersko taktirko je poprijel Žan Zafošnik, producentki sta bili Eva Štingl in Nika Škrilec, tajnik režije Blaž Benedičič, vodja snemanja in castinga Timotej Verdev, snemalec, direktor fotografije in kolorist Alen Dolšak, asistentka kamere Lara Pučko, osvetljevalca Magdalena Dolenčić in Žan Osim, zvok Gašper Kobale in Filip Klikovac, scenografinja in kostumografinja Ana Marija Špes in montažer poleg Zafošnika še Jure Kodrič, ki je bil zaslužen tudi za grafično oblikovanje. Tia Veingerl je poskrbela za zgodboris, za odnose z javnostmi pa so zaslužni Neja Kramberger, Teodora Marković, Tamara Grabušnik, Matej Vavče in Anja Petrovič.

Filmska ekipa, ki jo sestavlja 20 študentov, je svoje znanje združila na šestih snemalnih dneh, poleg tega pa več kot 150 ur posvetila predpripravam in montaži.

Žan Zafošnik, režiser: »S končnim izdelkom sem zadovoljen. Menim, da nam je zastavljen scenarij uspelo prenesti na filmsko platno in hkrati celotno zgodbo popestriti s kreativnimi ter zanimivimi kadri. Vesel sem, da film deluje kot zaključena celota in v sami zgodbi ne pušča lukenj. Če se ozrem nazaj, menim, da bi sedaj lahko določene stvari naredili drugače, a nam bodo pridobljene izkušnje koristile pri naslednjih projektih. Poleg zares dobrih igralcev bi še posebej rad izpostavil tehnično ekipo, ki je bila poleg opravljanja svojega dela vedno na voljo za kakršnokoli pomoč na setu. Sprotne težave smo reševali hitro ter brez slabe volje.«

K ponovnemu uspehu filmske ekipe kreativnih študentov sta tudi letos pripomogla asistenta Jani Pavlič in Matevž Pucer ter profesor Uroš Zavodnik, ki ima v filmskih vodah že veliko izkušenj.

Zavodnik je svobodni umetnik, filmski režiser, scenarist, igralec ter avtor različnih igranih in dokumentarnih filmov (Der Prozess, Tolažnik, Der Proband, Bergmandlc, Jože Ciuha – slikar svojega časa, Gottschebar Lont, Jazz & Jazz Ravne, Spekula in drugih). Doktoriral je v Avstriji, v povezavi z AGRFT, z dizertacijo iz filmske režije in igranim filmom Der Prozess kot avtorskim in interaktivnim filmom. Je tudi fotograf, lirik, in predavatelj filmske umetnosti in fotografije.

V naslednjih mesecih bodo študentje film prijavili tudi na različne mednarodne filmske festivale.


Oznake


Več novic

Zapri