Preskoči na vsebino
Loader
en

MEDIJSKO SREDIŠČE

VSE NOVICE

Kategorije

Datum

  • 25. Avg 2021

Deli z drugimi

Srečanje visokošolskih učiteljev ekološkega kmetijstva ENOAT v Mariboru

​​​        s podporo  ​ ​ Med  25. in 28. 8. 2021 poteka na Fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru (FKBV) redno letno delovno srečanje Mreže visokošolskih učiteljev ekološkega kmetijstva ENOAT (European network of Organic Agriculture Teachers). Nam...

​​​

       s podporo 

Med  25. in 28. 8. 2021 poteka na Fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru (FKBV) redno letno delovno srečanje Mreže visokošolskih učiteljev ekološkega kmetijstva ENOAT (European network of Organic Agriculture Teachers). Namen srečanja je medsebojna seznanitev udeležencev s trendi in novostmi v študijskih programih ekološkega kmetijstva vključno z agroekologijo, izmenjava in prikaz inovativnih pedagoških metod, novih konceptov poučevanja za visokošolski nivo in mednarodnih/nacionalnih projektov, ki jih izvajajo udeleženci. Vključitev članov fakultete pred več kot dvema desetletjema je bila tudi podlaga za vzpostavitev študijskega programa Ekološko kmetijstvo na FKBV.

V okviru treh delavnic so letos še posebej obravnavane teme o (i) pomenu ekološkega kmetijstva za varovanje okolja, (ii) vključevanju ekoloških živil prehrano uporabnikov v javnih zavodih in drugih gostinskih lokalih ter (iii) ciljih Zelenega dogovora EU in Strategije »From Field to Fork«, ki predvideva najmanj 25% ekološko obdelovanih kmetijskih zemljišč v EU do leta 2030 ter stanju in aktivnostih v posameznih državah. Letos je prisotnih je 19 udeležencev iz tujine (Švedska, Nemčija, Poljska, Češka, Slovaška, Avstrija, Ukrajina, Srbija, Makedonija, Hrvaška, Madžarska in Bolgarija).

Sestavni del srečanja je seznanitev s primeri dobrih praks ekološkega kmetijstva v okviru katerih si bodo udeleženci ogledali v Mariboru prodajo ekoloških živil na ekološki tržnici in v trgovini z ekološkimi in drugimi lokalno pridelanimi živili z majhnih kmetij članov Zadruge Dobrina. Ogledali si bodo tri ekološke kmetije v Podravju (Šumenjak, Frešer in Uranjek) in tri v Posavju (Černelič, Pavlič in Bavec) ter spoznali delovanje Zveze ekoloških kmetov Slovenije. Ogledi dobrih praks potekajo s finančno podporo Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS – Mreže za podeželje za kar se tudi javno zahvaljujemo.

Organizacijski team Maribor:
Martina Bavec
Martina Robačer
Franci Bavec


Kategorije

Datum

  • 25. Avg 2021

Deli z drugimi

Več novic

Zapri