Preskoči na vsebino
Loader

MEDIJSKO SREDIŠČE

SiOHCA na konferenci EMS 2022

Študenta Medicinske fakultete Rok Miklič (3. letnik) in Luka Petravić (5. letnik), sta bila aktivna udeleženca kongresa EMS (European Emergency Medical Services Congress) v Glasgowu na Škotskem.

DSCF6975 (1)

Tam sta predstavila projektno nalogo SiOHCA, ki jo z Evgenijo Burger, Evo Poljanšek, Uršo Keše, Domnom Kulovcem, Gašperjem Tomšičem in Gašperjem Šircljem ustvarjajo pod somentorstvom izr. prof. dr. Mateja Strnada in Mihe Brezovnika, mag. vzg. in men. v zdr. pod okriljem koncepta Študentski izzivi (ŠI:UM). 

Projekt SiOHCA je slovenski register predbolnišničnih srčnih zastojev, ki je nujno potreben za spremljanje kakovosti obravnave in izboljšanje preživetja bolnikov. Zaradi odprtokodne in modularne zasnove je bil na kongresu še posebno zanimiv za širšo svetovno strokovno javnost, saj predstavlja korak k poenotenju svetovnih registrov in rešitev za države, ki tovrstnih registrov še nimajo. S projektom SiOHCA naslavljajo tako lokalno okolje, kot tudi evropski prostor. Tehnološka rešitev za vzpostavitev registra predbolnišničnih srčnih zastojev in analizo podatkov je modularna in kompatibilna z najrazličnejšimi obstoječimi digitalnimi sistemi, ki jih uporabljajo evropske zdravstvene ustanove. V Mariboru načrtujejo pilotno študijo v kateri bodo testirali SiOHCA register v sodelovanju z več deležniki. Skozi čas si želijo zbirko podatkov o vseh srčnih zastojih v Sloveniji v realnem času, na podlagi katere bodo spremembe v sistemu lahko sprejemali hitro in učinkovito. 

Več o projektu si lahko preberete na spletni strani projekta.


Oznake


Več novic

Zapri