Preskoči na vsebino
Loader

MEDIJSKO SREDIŠČE

Seminar: Akademska svoboda, korenine in realnost

Vljudno vabljeni, da se udeležite spletnega seminarja, ki ga na temo akademske svobode organizira Magna Charta Observatory. Seminar z naslovom Akademska svoboda, korenine in realnost bo potekal 11. maja 2022 med 15.30 in 17. uro.

Akademsko pokrivalo

Veliko se govori in piše o akademski svobodi. To je eno od temeljnih načel deklaracije Magna Charta Universitatum, ki jo je na novo podpisala Univerza v Mariboru skupaj z mnogimi drugimi univerzami po svetu. Akademska svoboda je na preizkušnji v različnih državah po vsem svetu. Raziskave so pokazale, da mnogi akademiki ne poznajo politike svoje univerze glede akademske svobode. Kakšne so torej korenine akademske svobode in kako naj univerze spodbujajo in ohranjajo to temeljno pravico in odgovornost v praksi?

Spletni seminar bo tako obravnaval, kaj je akademska svoboda in zakaj je pomembna. Dotaknili se bomo korenin v globalnih dokumentih in ugotavljali, kako se te smernice izvajajo v praksi na univerzah po vsem svetu.

Na seminarju bodo spregovorili:

  • Dr. Milica Popović, koordinatorka GOAF, bo predstavila pregled obstoječih regulativnih okvirov na globalni ravni, ki bodo postavili mednarodne korenine akademske svobode.
  • Profesor Julius Weinberg, nekdanji podrektor Univerze Kingston v Londonu, bo obravnaval akademsko svobodo s praktičnega operativnega vidika.
  • Profesorica Maria Kronfeldner, Oddelek za filozofijo, Srednjeevropska univerza.

Predstavitvi bodo sledila vprašanja in razprava.


Kategorije

Datum

  • 26. Apr 2022

Deli z drugimi

Več novic

Zapri