Preskoči na vsebino
Loader

MEDIJSKO SREDIŠČE

Raziskovalni zajtrk: Znanstveno publiciranje in vrednotenje raziskovalnega dela

Na Univerzi v Mariboru je 22. marca 2024 potekal raziskovalni zajtrk z naslovom »Znanstveno publiciranje in vrednotenje raziskovalnega dela«. Dogodek je potekal v hibridni obliki, in sicer v živo v Glazerjevi dvorani UKM, udeleženci pa so se lahko priključili tudi preko spleta.

20240322_102104

Po pozdravnem nagovoru ter uvodni predstavitvi je prorektor za znanstvenoraziskovalno dejavnost Univerze v Mariboru, prof. dr. Dean Korošak, prosil prisotne, da se skozi diskusijo izluščijo krovna načela in izhodišča za evalvacijo raziskovalnega dela na Univerzi v Mariboru.

Sledila je pestra razprava sodelujočih, ki so se skozi diskusijo dotaknili politike odprtega dostopa, publiciranja v plenilskih revijah, vloge umetne inteligence na predmetnem področju in drugega.

Načela Leidenskega manifesta iz leta 2015 ostajajo pogosto uporabljeno izhodišče za evalvacijo in vrednotenje raziskovalnega dela. Vedno bolj je poudarjeno kvalitativno vrednotenje le-tega s podporo kvantitativnega pristopa. Trenutno so glavno vodilo pri vrednotenju podatki namesto presoja. Metrike, ki se uporabljajo vse pogosteje, so običajno razumljene kot dobronamerne, vendar ne razpolagajo vedno z ustreznimi podatki in se pogosto napačno uporabljajo. Z orodji, ki so bila zasnovana za izboljšanje sistema, lahko sistemu celo škodujejo, saj vrednotenje vedno pogosteje izvajajo organizacije, ki nimajo ustreznega strokovnega znanja ali priporočil v povezavi z dobrimi praksami ter interpretacijo.

Obenem prisotni izpostavijo pomen objavljanja znanstvenih člankov in prispevkov v slovenskem jeziku in ohranjanje ter razvoj strokovne terminologije določenega področja tudi v maternem jeziku.

Prisotni so se strinjali, da so takšne razprave dobrodošle, zato vljudno vabljeni tudi na prihodnje raziskovalne zajtrke.


Oznake


Več novic

Zapri