Preskoči na vsebino
Loader

MEDIJSKO SREDIŠČE

Raziskovalni zajtrk: Lažne novice in teorije zarote? Opolnomočimo (se za) znanost! 

Vabljeni na raziskovalni zajtrk, ki bo potekal 2. 6. 2023 ob 10. uri, v dvorani B. Podrecce rektorata Univerze v Mariboru.

pexels-eren-li-7241378

Družba se sooča s čedalje večjimi izzivi, ki jih naslavlja tudi znanstvena skupnost z različnimi ukrepi, kot so npr. misije Obzorja Evrope z več milijardnimi vlaganji v raziskave in razvoj in se kažejo tudi v strateških razvojnih ciljih Univerze v Mariboru. A ta prizadevanja raziskovalk in raziskovalcev pogosto spodkopavajo lažne novice in teorije zarote, ki se oblikujejo v socialnih mehurčkih, z uporabo spletnih družabnih omrežij pa dobijo dodaten zagon, okrepljen s sovražnim govorom. 

Kako razmah uporabe jezikovnih modelov, kot je ChatGPT, pomaga tudi pri širjenju lažnih novic in krepi teorije zarote? Zakaj je takšen razkorak med znanstvenimi dejstvi in družbeno konstrukcijo realnosti na socialnih omrežjih? Kakšni so pri tem izzivi, kakšne priložnosti za znanstvenike? In znotraj tega, kakšna je vloga družbeno odgovorne Univerze v Mariboru in nosilcev najnovejših znanstvenih spoznanj? Kako lahko ukrepamo? Zakaj raziskovalci in raziskovalke mnogokrat ne naredimo ničesar oziroma se zdi, da nam je vseeno? 

Odgovore na ta vprašanja bomo (po)iskali na raziskovalnem zajtrku v petek, 2.6. 2023, s pričetkom ob 10. uri, v dvorani Borisa Podrecce Univerze v Mariboru, Slomškov trg 15, na katerega vljudno vabimo vse družbeno odgovorne in zavzete raziskovalke in raziskovalce Univerze v Mariboru.  

Prosimo vas, da se za srečanje prijavite pri strokovnih službah, zadolženih za znanstvenoraziskovalno dejavnost, na vaših članicah najpozneje do srede, 31. 5.2023, do 12. ure.

Veselimo se srečanja z vami.


Oznake


Več novic

Zapri