en
MEDIJSKO SREDIŠČE

Projekt Food4CE vzpostavlja transnacionalno inovacijsko središče za krepitev izmenjave znanja in čezmejnega sodelovanja

Univerza v Mariboru kot vodilni partner projekta Food4CE prevzema ključno vlogo pri koordinaciji transnacionalnih aktivnosti in povezovanju vseh deležnikov, vključenih v razvoj kratkih dobavnih verig hrane. S svojimi strokovnimi znanji na področju logistike, upravljanja dobavnih verig ter izvedbe evropskih projektov UM oblikuje ter podpira študijske, raziskovalne in razvojne aktivnosti, namenjene izboljšanju logističnih rešitev za alternativne prehranske mreže (APM).

AdobeStock_739144197

Z otvoritvijo Transnacionalnega inovacijskega središča (TIS), je projekt Food4CE, novembra 2025, dosegel pomemben mejnik pri krepitvi inovacij in sodelovanja na področju alternativnih prehranskih mrež (APM) ter kratkih prehranskih dobavnih verig v Srednji Evropi.

Transnacionalno inovacijsko središče (TIS) deluje kot platforma za sodelovanje, ki povezuje regionalne deležnike iz različnih držav, s čimer krepi prenos znanja in spodbuja inovacije. Glavni cilj platforme je olajšati izmenjavo znanja, omogočiti čezmejno sodelovanje in medsebojno podporo med sodelujočimi državami.

Otvoritev je na enem mestu povezala predstavnike petih regionalnih inovacijskih središč: Slovenija (ORbITaLA), Avstrija (Austrian Food Connective), Italija (Localog), Poljska (PULS) in Madžarska (Food4Health Budapest) –  za povezovanje, izmenjave dobrih praks, pa tudi dogovora o naslednjih korakih.

Z vzpostavitvijo edinstvene mreže med regionalnimi središči, TIS tako omogoča skupno reševanje skupnih izzivov, izmenjavo znanja in soustvarjanje inovativnih rešitev za trajnostno prihodnost.

Riccardo Maratini iz OpenENLoCC je povedal, da »transnacionalno središče združuje regionalne pobude, jim omogoča, da se učijo druga od druge in, da skupaj rešujejo izzive. Predstavlja temelj za nadgradnjo inovacij in vzpostavljanje odpornega in  bolj povezanega prehranskega ekosistema v Srednji Evropi«

»Z ustanovitvijo tega središča ne povezujemo le partnerjev prek meja, ampak gradimo predvsem trajen prostor za sodelovanje in izmenjavo znanja, ki bo preživel sam projekt« je dodala doc. dr. Maršenka Marksel s Fakultete za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo Univerze v Mariboru, vodilne partnerice projekta Food4CE.

Na dogodku sta bili predstavljeni tudi Platforma za prenos znanja in Platforma za povezovanje. Obe platformi, razviti v okviru projekta Food4CE, sta zasnovani za krepitev sodelovanja, spodbujanja inovacij in odpiranja novih poslovnih priložnosti znotraj lokalnih prehranskih sistemov.

S povezovanjem pridelovalcev lokalne hrane, distributerjev in potrošnikov v regiji, projekt Food4CE spodbuja trajnostne, učinkovite in inovativne lokalne prehranske verige. Projekt Food4CE je financiran s strani programa Interreg CENTRAL EUROPE.

Za več informacij o projektu Food4CE in Transnacionalnem inovacijskem središču obiščite spletno stran projekta.

Food4CE logo

Kategorije

Datum

  • 19. Nov 2025

Deli z drugimi

Več novic

Dostopnost

Vsebina

Barve

Ostalo