Preskoči na vsebino
Loader
en

MEDIJSKO SREDIŠČE

VSE NOVICE

Kategorije

Datum

  • 10. Nov 2020

Deli z drugimi

Prof. dr. Zdravko Kačič je novi predsednik Podonavske rektorske konference

Podonavska rektorska konferenca (Danube Rectors' Conference) je druga največja zveza univerz iz Podonavske regije in seže od izvira Donave do Črnega morja. Skrbi za vključitev več kot 60 podonavskih univerz v proces uresničevanja Strategije Evropske unije za Podonavsko regijo znotraj prioritet...

Podonavska rektorska konferenca (Danube Rectors’ Conference) je druga največja zveza univerz iz Podonavske regije in seže od izvira Donave do Črnega morja. Skrbi za vključitev več kot 60 podonavskih univerz v proces uresničevanja Strategije Evropske unije za Podonavsko regijo znotraj prioritetnega področja Družba znanja.

Na nedavni letni skupščini Podonavske rektorske konference je bil za predsednika te konference za obdobje prihodnjih dveh let, izvoljen rektor Univerze v Mariboru prof. dr. Zdravko Kačič. Za podpredsednika sta bila izvoljena rektorica Univerze v Beogradu in dosedanja predsednica prof. dr. Ivanka Popović ter rektor Podonavske univerze v Kremsu mag. Friedrich Faulhammer.

Rektor Univerze v Mariboru in novo izvoljeni predsednik DRC
prof. dr. Zdravko Kačič

Ob izvolitvi je prof. dr. Zdravko Kačič poudaril potrebo po sodelovanju na področju raziskovanja z organiziranimi mehanizmi, v katerih bi člani po načelu odprtega dostopa (Open Access) delili svojo večjo in sodobnejšo raziskovalno infrastrukturo in začeli sodelovati na višji ravni ter ponujali Evropski družbi rešitve na velike izzive našega časa iz Podonavske regije. Univerza v Mariboru bo tako v 20. letih četrtič predsedovala drugi največji Evropski rektorski konferenci ter tako aktivno prispevala prihodnjemu razvoju ne samo Podonavske regije, ampak tudi lokalne in regionalne sredine, v kateri deluje.

 ​

Podonavska rektorska konferenca (Danube Rectors’ Conference) je druga največja zveza univerz iz Podonavske regije in seže od izvira Donave do Črnega morja. Maribor je z Donavo povezan preko reke Drave. Prvoten namen Podonavske rektorske konference je bil premostiti ovire za znanstveno in akademsko sodelovanje v času obdobja železne zavese in političnih razlik med zahodnim in vzhodnim delom te regije. Kasneje so se izzivi in dejavnost konference spremenile tako, da danes skrbi za vključitev podonavskih univerz v proces uresničevanja Strategije Evropske unije za Podonavsko regijo znotraj prioritetnega področja Družba znanja. Prav tako je Podonavska rektorska konferenca osredotočena za podporo ožjega sodelovanja med članicami na raziskovalnem področju, za pospeševanje skupnih raziskav in večje mobilnosti znotraj regije, za preprečitev bega možganov in izboljšanje okolja za mlade raziskovalce in tudi uveljavljene odlične raziskovalce v regiji.

Podonavska rektorska konferenca imaveč kot 60 članic, to leto sta pristopili dve univerzi in pričakujemo, da se bo pridružilo še več zainteresiranih univerz.


Kategorije

Datum

  • 10. Nov 2020

Deli z drugimi

Več novic

Zapri