Preskoči na vsebino
Loader
en

MEDIJSKO SREDIŠČE

VSE NOVICE

Datum

  • 7. Okt 2021

Deli z drugimi

Prof. dr. Samu Kralju plaketa za izjemne dosežke na področju visokega šolstva

Dan po svetovnem dnevu učiteljev, ki ga obeležujemo 5. oktobra, je potekala tradicionalna podelitev Nagrad Republike Slovenije na področju šolstva v organizaciji Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport RS.    S ponosom sporočamo, da je med prejemniki nagrad tudiprof. dr. Samo Kraljs...

Dan po svetovnem dnevu učiteljev, ki ga obeležujemo 5. oktobra, je potekala tradicionalna podelitev Nagrad Republike Slovenije na področju šolstva v organizaciji Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport RS. 
 
S ponosom sporočamo, da je med prejemniki nagrad tudiprof. dr. Samo Kraljs Fakultete za naravoslovje in matematiko Univerze v Mariboru, ki je prejel plaketo za izjemne dosežke na področju visokega šolstva.
 
Obrazložitev nagrade prof. dr. Samu Kralju (kot je zapisano vZborniku Odbora za podeljevanje nagrad RS na področju šolstva):

Dr. Samo Kralj je eden redkih, ki resnično združuje dva svetova, raziskovalnega in izobraževalnega. Njegov svet raziskovanja je sestavljen iz dveh neločljivo povezanih delov, to je temeljno raziskovalnega, kjer odkriva nove fizikalne zakonitosti, in aplikativnega, v katerem prenaša izsledke tega znanja na področje izobraževanja, kjer s svojim širokim znanjem, zagnanostjo in iskrivostjo že desetletja navdušuje študente.

S svojim delom in dosežki dr. Samo Kralj v slovenskem izobraževalnem prostoru pušča močan pečat, zlasti na področju poučevanja fizike. Ustvaril je ‘trojček moderne fizike’, ki ga sestavljajo kvantna fizika, relativistična fizika in fizika kompleksnih sistemov. Ker je zadnje področje kljub pomembnosti v slovenskem prostoru neupravičeno zanemarjeno, dr. Samo Kralj s sodelavci orje ledino pri razvoju in poučevanju fizike kompleksnih sistemov, ki je sicer ključna za razumevanje »vsakodnevnih« pojavov v naravi. Njegovo delo je izjemno pomembno na ravni interdisciplinarnega povezovanja naravoslovno-tehničnih predmetov, saj se osredotoča predvsem na splošne pojave, v katerih prevladujeta geometrija in topologija.

Je avtor številnih učbenikov in izjemno odzivnih poljudnih, strokovnih in znanstvenih člankov. Odziv dokazuje predvsem nadpovprečno visoka citiranost njegovih del (več kot 2000 čistih citatov v zbirki SICRIS). Poleg tega je avtor številnih karikatur in poučnih stripov, s katerimi popestri svoja predavanja ter pogosto zahtevno znanje s humorjem približa strokovni in splošni javnosti.

Dr. Samo Kralj ne le opravlja svoje poslanstvo na najvišji kakovostni ravni, ampak je hkrati inovativen in izjemen tudi na številnih drugih, ‘neznanstvenih’ področjih, ki niso del njegovega znanstvenega vsakdana. Njegova odličnost izhaja iz njegovega poslanstva, biti najboljši prenašalec znanja na mlade generacije.

vir: www.mizs.gov.si​

Več o nagrajencih in slavnostni podelitvi nagrad na spletni straniMIZŠ.
 
Iskrene čestitke!​


Datum

  • 7. Okt 2021

Deli z drugimi

Več novic

Zapri