Preskoči na vsebino
Loader

MEDIJSKO SREDIŠČE

Projektna skupina CyberHubs vas poziva, da se pridružite izboljšanju kibernetske varnosti v Sloveniji

Univerza v Mariboru (FERI) je pod okriljem sheme Erasmus+ začela izvajati triletni raziskovalno-inovacijski mednarodni projekt CyberHubs – »Omrežje evropskih stičišč veščin kibernetske varnosti«.

CyberHUB

Med 21 partnerji iz 11 držav Evropske unije je tudi Slovenija, kjer sodelujeta Združenje za informatiko in telekomunikacij (ZIT) Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) ter Inštitut za informatiko UM FERI. Koordinator projekta je DIGITAL EUROPE – vodilno gospodarsko združenje, ki predstavlja digitalno preobrazbene industrije v Evropi.

Cilj projekta je odkriti neskladja v znanju in spretnostih ne področju kibernetske varnosti, zviševati ozaveščenost o kibernetski varnosti, ter pospešiti sodelovanje med industrijo, akademsko sfero in ponudniki poklicnega izobraževanja in usposabljanja. Cilj je, da ob zaključku projekta v Evropi deluje sedem t. i. »CyberHubs«, in sicer v Španiji, Belgiji, Estoniji, Grčiji, Madžarski, Litvi in Sloveniji.

V obdobju 2024/25 se bo pozornost projekta osredotočala na analizo neskladij v veščinah s področja kibernetske varnosti ter pripravljal akcijski načrt za omenjena stičišča, vključno z operacionalizacijo strategij, definicijo okvira kazalnikov in oblikovanjem storitev. V obdobju 2025/26 se bodo aktivnosti usmerjale k dvigovanju ozaveščenosti o veščinah kibernetske varnosti, vključevanju deležnikov in gradnji podrobnejših načrtov za vzpostavitev t. i. »CyberHubs«. Poleg tega se bosta izvajala pilotiranje modela napovedovanja potreb po veščinah kibernetske varnosti, podprtega z AI.

Inštitut za informatiko, bo sodeloval pri načrtovanju in operacionalizaciji slovenskega nacionalnega stičišča, s fokusom na aktivnostih prenosa znanja, gradnjo modela napovedovanja veščin kibernetske varnosti ter nacionalne strategije zagotavljanja veščin kibernetske varnosti.

V ta namen izvajajo anketo Cybersecurity Skills and Roles Survey, katere izpolnitev vam bo vzela največ 15 minut. Anketa se nahaja na orodju Evropske komisije – EU Survey in upošteva vsa pravila o GDPR.

Vaše sodelovanje je neprecenljivo, saj bodo rezultati ankete ključni vir informacij za razvoj strategij in programov usposabljanja, ki bodo prispevali k izboljšanju kibernetske varnosti v naši državi.

Rok za izpolnitev ankete: 7. junij 2024


Oznake


Več novic

Zapri