Preskoči na vsebino
Loader
en

MEDIJSKO SREDIŠČE

VSE NOVICE

Kategorije

Datum

  • 14. Jun 2021

Deli z drugimi

Pričetek nagradnega natečaja v sklopu Evropske noči raziskovalcev 2021

​V okviru Evropske noči raziskovalcev 2021, projekta Znanost za vse z akronimom ZATE, se je pričel nagradni natečaj Raziskovalec – Po železni cesti do zelene prihodnosti, ki ga razpisuje Zveza prijateljev mladine Maribor. K sodelovanju so vabljeni vsi otroci v vrtcih in učenci osnovnih ter ...

​V okviru Evropske noči raziskovalcev 2021, projekta Znanost za vse z akronimom ZATE, se je pričel nagradni natečaj Raziskovalec – Po železni cesti do zelene prihodnosti, ki ga razpisuje Zveza prijateljev mladine Maribor. K sodelovanju so vabljeni vsi otroci v vrtcih in učenci osnovnih ter srednjih šol v Sloveniji, ki lahko svoje prispevke oddajo do vključno 15. 9. 2021. Natečaj udeležence spodbuja h kreativnemu razmišljanju o poklicu raziskovalca, trajnostni mobilnosti in o zeleni prihodnosti, saj se je EU odločila letošnje leto imenovati za evropsko leto železnic. Namen letošnje pobude je med drugim prispevati tudi k ozaveščanju ciljevevropskega zelenega dogovora na področju prometa, saj je železniški promet okolju prijazen in energetsko učinkovit.

Hana Filipič, OŠ Mala Nedelja, 2018, kategorija 1. triada 

Avtorji lahko sodelujejo v kategorijah likovnega in literarnega ustvarjanja ter z njimi najljubšo tehniko ponazorijo, kaj zanje predstavljata varovanje okolja in trajnostna mobilnost. Pri ustvarjanju je glavno vodilo razmišljanje o raziskovanju in kako bi se kot raziskovalci trudili okolje ohraniti zeleno, predvsem pa natečaj usmerja mlade k razmišljanju o poklicu raziskovalca. Natečaj je objavljen na spletni straniZveze prijateljev mladine Maribor.

Najboljši izdelki bodo prejeli atraktivne nagrade, šolski razred ali vrtčevski oddelek, ki bo oddal največ primernih izdelkov, pa bo nagrajen s posebno nagrado presenečenja, ki bo namenjena celotnemu razredu v šoli ali skupini otrok v vrtcu. Izdelki bodo objavljeni na Facebook profilu projektaEvropska noč raziskovalcev. Rezultati izbora nagrajencev bodo znani najkasneje v četrtek, 23. 9. 2021, podelitev nagrad pa bo potekala v sklopu osrednje prireditve Evropske noči raziskovalcev, projekta ZATE, ki se bo odvijala 24. 9. 2021 v Mariboru.

Projekt ZATE med drugim ozavešča pomen Evropskega zelenega dogovora, z nagradnim nacionalnim natečajem pa mlade usmerja k razmisleku, ne samo o poklicu raziskovalca, pač pa tudi o tem, kako bi sami kot raziskovalci lahko prispevali k nevtraliziranju skozi desetletja nakopičenih škodljivih vplivov človeka na naravo. Obenem mlade spodbuja k iskanju rešitev, s katerimi bo v prihodnosti moč ohraniti sobivanje vseh živih bitij, in sicer skozi vsa področja človekovega delovanja, zlasti tista, ki so se doslej izkazala kot naravi najbolj škodljiva.

Besedilo natečaja:Nagradni natečaj – RAZISKOVALEC – Po železni cesti do zelene prihodnosti​


Kategorije

Datum

  • 14. Jun 2021

Deli z drugimi

Več novic

Zapri