Preskoči na vsebino
Loader

MEDIJSKO SREDIŠČE

Premierna izvedba Festivala odprtega izobraževanja FestUM

Univerza v Mariboru je 24. in 25. oktobra premierno izvedla FestUM, festival znanosti, ki je letos potekal v okviru pilotnega projekta NOO ODVIj Z odprtim dostopom do vseživljenjskega izobraževanja, katerega sofinancirata Republika Slovenija, Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije in Evropska unija – NextGenerationEU.

UM FestUM Photo 06 24_10_2023

Dvodnevno festivalsko dogajanje, ki ga je s pozdravnim nagovorom uradno otvoril prof. dr. Dean Korošak, prorektor za znanstvenoraziskovalno dejavnost Univerze v Mariboru, je postreglo s pestrim naborom raznovrstnih dogodkov, ki so se zvrstili od jutranjih in vse do popoldanskih oz. večernih ur.

Prorektor je v uvodu dejal: ”Dobrodošli na premierni izvedbi festivala znanosti, ki ga organiziramo letos pod naslovom festival odprtega izobraževanja. Letošnji festival poteka pod okriljem projekta ODVIj, ki ima namen vzpostaviti večjo koherenco med odprtim izobraževanjem in raziskovanjem ter tudi splošno javnostjo. Univerza v Mariboru ima skozi pilotne projekte možnost in seveda to možnost tudi uspešno izkoriščamo, za zeleni in digitalni prehod vseživljenjskega izobraževanja in visokošolske dejavnosti ter z njo povezane znanstenoraziskovalne dejavnosti, kar predstavlja podlago za poklice prihodnosti in izzive, ki so pred našo družbo. V ta namen na Univerzi v Mariboru aktivno vzpostavljamo vse mehanizme odprte znanosti in nas navezujejo k upoštevanju obveznih načel odprte znanosti. To vidimo kot priložnost za spremembe na univerzi v smer še boljšega povezovanja z okolico, z državljani, ki lahko tudi v okviru odprte znanosti sodelujejo pri raziskovalnem delu, kar imenujemo občanska znanost in nas veseli, da so ti izzivi pred nami.”

V osrednjem delu festivalskega programa so udeleženke in udeleženci, v živo in preko spleta, lahko spremljali okroglo mizo z naslovom Lažne novice, teorije zarot in nezaupanje v znanost, delavnico Oblikovanje igrivosti in iger v odprtem izobraževanju ter sklop predavanj Izobraževanje in znanost v času prehoda iz otroštva v odraslost, Vloga knjižnic pri odprtem dostopu do vseživljenjskega izobraževanja ter Občanska znanost v izobraževalnem procesu.

V spremljevalnem delu festivalskega programa si je bilo moč ogledati tudi videoposnetke s področja odprte znanosti. Razstavljeni so bili avtorski plakati študentskih skupin, pripravljeni v okviru razpisa Projektno delo za pridobitev praktičnih izkušenj in znanj študentov v delovnem okolju 2022/2023, ki je bil delno sofinanciran s strani Evropskega socialnega sklada, ki se izvaja v okviru operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike 2014-2020 in Ministrstva za visoko šolstvo, znanost in inovacije, Študentskih izzivov Univerze v Mariboru (NOO), ki jih sofinancirata Republika Slovenija, Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije, in Evropska unija – NextGenerationEU ter Razvojnega stebra financiranja Univerze v Mariboru 2021-2024 (RSF 2.0). Obiskovalke in obiskovalci so z 277 glasovi izbrali plakat z naslovom Nevarnosti pravnih tveganj na spletu kot posledica pravne nepismenosti starejših, projektne skupine Pravne fakultete UM, v katero so bili vključeni študenti Onja Livić, Miha Červek, Anja Lešnik, Iza Beširević, Ajda Detiček, Brin Pšunder, Ana Kuhelj, Sara Lazar pod vodstvom pedagoške mentorice prof. dr. Suzane Kraljić in partnerja iz delovnega okolja Zavoda Prosum, v okviru katerega je sodelovala mag. Mihaela Kežman. Namen projekta je bil ugotoviti vrzeli pravne in digitalne pismenosti starejših, zaradi česar so ranljivejši ravno v pogledu pravnih tveganj, s katerimi se lahko soočajo na spletu. Ker je starejše možno opredeliti kot t.i. ‘digital immigrants’, torej osebe, ki so se soočile z digitalizacijo šele v določenem obdobju svojega življenja, ostaja možnost, da so zaradi tega tudi slabše digitalno in pravno pismeni. Projekt je bil izveden v okviru razpisa Projektno delo za pridobitev praktičnih izkušenj in znanj študentov v delovnem okolju 2022/2023.

Obiskovalke in obiskovalci so lahko tudi sami sodelovali s svojimi fotografijami, ki so jih posneli na temo odprte znanosti in izmed katerih je bila izbrana naj fotografija, ki je bila skupaj z naj plakatom razglašena kot zaključek osrednjega festivalskega dogajanja.

Tekom festivala so bile na voljo tudi jutranje dihalne in gibalne vaje, koncert ”Open Air” v izvedbi glasbene skupine Sara&banda ter tradicionalni 11. šahovski turnir. Tako smo s pomočjo pripravljenih različnih dejavnosti lahko skupaj odpirali UM in spoznavali odprto izobraževanje.

Odprta znanost odpira UM.

Projekt sofinancirata Republika Slovenija, Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije, in Evropska unija – NextGenerationEU.

Logotipi NOO v vrstici

Več novic

Zapri