Preskoči na vsebino
Loader

MEDIJSKO SREDIŠČE

Predsednik vlade dr. Robert Golob obiskal FERI

S predstavniki fakultete in univerze je spregovoril o odprtih vprašanjih, povezanih z visokošolskim izobraževanjem in raziskovalno dejavnostjo v Republiki Sloveniji.

Dejan_Zvonar_7

V okviru delovnega obiska v Mariboru je predsednik vlade RS, dr. Robert Golob, obiskal Univerzo v Mariboru, Fakulteto za elektrotehniko računalništvo in informatiko, kjer se je srečal z vodstvom univerze in fakultete.

Predsednika vlade sta sprejela rektor UM, prof. dr. Zdravko Kačič, in dekan UM FERI, prof. dr. Gorazd Štumberger. Rektor je dr. Robertu Golobu predstavil razvojne cilje UM za vzpostavitev tehnološkega inovacijskega centra Univerze v Mariboru – INNOVUM, platformo za razvojni in inovacijski preboj kohezijske regije Vzhodna Slovenija. Dekan UM FERI je predstavil raziskovalna in izobraževalna področja, ki jih pokriva FERI, ter težave, s katerimi se srečuje fakulteta.

Vodja projekta EDIH, izr. prof. dr. Muhamed Turkanović, je predstavil projekt (Evropskega) Digitalnega Inovacijskega Stičišča (DIH UM in (E)DIH), enega izmed dveh na nivoju celotne Slovenije, katerega koordinira Univerza v Mariboru ter izpostavil pomen le tega za celotno gospodarstvo in javno upravo. Vodja projekta TRISAT, doc. dr. Iztok Kramberger, je spregovoril o pomenu, tako slovenskih vesoljskih tehnologij na mednarodnem podiju, kot tudi slovenskih satelitskih misij za prikaz tehnoloških sposobnosti slovenskega visoko tehnološkega znanja, slovenskih prebojnih tehnologij in dosežkov slovenskih podjetij na področju vesoljskih tehnologij. Hkrati je izrazil željo za nadaljnjo podporo ter zaupanja države pri razvoju vesoljskih tehnologij.

Predsednik vlade dr. Robert Golob je izpostavil, da so se z ekipo na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko oz. na Univerzi v Mariboru ustavili zato, ker stavijo na družbo znanja. »Verjamem, da je samo znanje tisto, ki nas lahko popelje naprej. To ni samo prvi obisk tukaj, ampak napoved vsega, kar nas čaka v prihodnje. Univerza v Mariboru lahko ogromno ponudi celotni Sloveniji.«

Rektor Univerze v Mariboru, prof. dr. Zdravko Kačič je izrazil veselje in zadovoljstvo, da je predsednik Vlade RS z ministrsko ekipo izbral Maribor kot svoj prvi kraj uradnega obiska. Povedal je, da so mu na srečanju predstavili ključne projekte UM. »Iz njegovih besed smo razbrali podporo našim prizadevanjem, predvsem pa razumevanje položaja, v katerem je trenutno Maribor in celotna Vzhodna Kohezijska regija, na področju neugodnih trendov dnevnih delovnih migracij.« Dodal je še, da je bila zaveza vseh ob koncu srečanja, da je današnje srečanje začetek intenzivnejšega sodelovanja na področjih, ki bodo zagotovili, da bo tudi Vzhodna Kohezijska regija, sledila razvoju Zahodne Kohezijske regije kot tudi Evropi.

Dekan UM FERI, prof. dr. Gorazd Štumberger, je po obisku predsednika Vlade RS povedal, da so na fakulteti s srečanjem ter razpravo oz. pogovorom zadovoljni. »S strani fakulteti smo med drugim predstavili projekt TRISAT; z njim so naši sodelavci pokazali, da za FERI niti nebo ni več meja, ampak posegamo v vesolje. Naša fakulteta se zaveda potenciala in odgovornosti do širše skupnosti in zavedamo se, da lahko s svojim delovanjem dvignemo gospodarstvo v regiji na višjo raven.«


Kategorije

Datum

  • 13. Jun 2022

Deli z drugimi

Več novic

Zapri