Preskoči na vsebino
Loader

MEDIJSKO SREDIŠČE

Predavanje prof. dr. Rena na ATHENA Colloquial talks o projektu HPC RIVR za vzpostavitev superračunalnikov

V sklopu projekta evropske mreže univerz ATHENA se odvijajo tedenska znanstvena predavanja, kjer ugledni znanstveniki z vseh znanstvenih področij delijo svoje raziskovalna dognanja. Ta teden bo predaval prof. dr. Zoran Ren iz Univerze v Mariboru o vzpostavitvi novega superračunalniškega centra.

Athena talks

Predavanje bo potekalo v petek, 7. 4. ob 10 uri na platformi Zoom (povezava za pristop k dogodku).

Namen predavanja je deliti izkušnje pri vzpostavljanju velike nacionalne raziskovalne infrastrukture za superračunalništvo. To je omogočil investicijski projekt HPC RIVR, ki so ga skupaj financirali Republika Slovenija, Evropska unija (iz Evropskega sklada za regionalni razvoj) in The European High-Performance Computing Joint Undertaking (EuroHPC JU). Za potrebe slovenske in evropske znanstvene skupnosti so bili zgrajeni trije hibridni sistemi HPC, pri čemer je vodilni produkcijski superračunalnik HPC VEGA zmogel 6,9 PETAFLOPS (Rmax = 10,1 PETAFLOPS). To je bil prvi superračunalnik EuroHPC JU, ki je začel delovati v Evropi. Zgrajeni sistemi HPC so dostopni v skladu s pravili in predpisi o odprtem dostopu do javne raziskovalne infrastrukture. Na predavanju bo predstavljena pot od zamisli o izgradnji nacionalnega superračunalniškega centra do zagotovitve potrebne politične in nacionalne podpore, izvedbe investicijskega projekta in končno doseganja polnega delovanja sistemov HPC.

O predavatelju: dr. Zoran Ren je profesor strojništva na Univerzi v Mariboru na Fakulteti za strojništvo. Leta 1987 je na Univerzi v Mariboru v Sloveniji diplomiral iz strojništva in leta 1990 tudi magistriral. Študij je nadaljeval v Združenem kraljestvu, kjer je na Univerzi Swansea doktoriral iz računalniškega inženirstva.

Več o predavanjih je na voljo na spletni strani Sci-Cafe Colloquial Talks.


Oznake


Več novic

Zapri