Preskoči na vsebino
Loader
en

MEDIJSKO SREDIŠČE

VSE NOVICE

Kategorije

Datum

  • 5. Jan 2021

Deli z drugimi

Poziv k pripoznanju mednarodnega znaka za žrtve nasilja

​Projekt Reagiraj! Nisi sama-nisi sam je nastal v okviru študentske ekipe Pedagoške fakultete Univerze na Primorskem. V študijskem letu 2019/2020 so projekt prijavili na Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad Republike Slovenije in pridobili financiranje po programu Š...

​Projekt Reagiraj! Nisi sama-nisi sam je nastal v okviru študentske ekipe Pedagoške fakultete Univerze na Primorskem. V študijskem letu 2019/2020 so projekt prijavili na Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad Republike Slovenije in pridobili financiranje po programu Študentski inovativni projekti za družbeno korist (ŠIPK).

Namen projekta je informiranje in ozaveščanje bodočih pedagoških delavcev, pedagoških delavcev v vzgojno-izobraževalnih institucijah in ostale širše javnosti o različnih pojavnih oblikah nasilja, preprečevalnih praksah, postopkih ukrepanja in sodelovanja z zunanjimi institucijami, organizacijami, društvi itd.  Cilj različnih dogodkov, izobraževanj in delovanja projekta je vzpostavitev t. i. reakcijskega trikotnika med študenti (bodočimi pedagoškimi delavci), žrtvami nasilja in pristojnimi institucijami, saj želijo raziskati in ustvariti različne možnosti za zagotavljanje prostora, v katerem bi z ničelno toleranco do nasilja gradili proti-nasilno platformo.

Trenutno so vzpostavljene tri spletne platforme:InstagraminFacebook (Reagiraj – nisi sama, nisi sam) terspletno stran​ preko katerih nagovarjajo (bodoče) pedagoške delavce v vzgoji in izobraževanju in pozivamo širšo javnost k ničelni toleranci do nasilja.

Ravno čas epidemije, ki je mnoge posameznice in posameznike zaprl med štiri stene, povečuje stisko žrtev nasilja, ki so zaradi specifičnosti obdobja med drugim postale nevidne za družbene sisteme preventive in pomoči. Zato morajo tako pedagoški delavci kot tudi drugi biti še toliko bolj pazljivi na morebitne znake, s katerimi bi lahko žrtvam nasilja pravočasno pomagali in ustrezno reagirali.  V ta namen so pripravili video, s katerim želijo tako pedagoške delavce kot širšo javnost seznaniti z rabo mednarodnega znaka, s katerim oseba nakaže, da je žrtev nasilja v družini.

Hkrati predlagajo sprejetje protokola, s katerim bi lahko pedagoški delavci ob zaznavi nasilja nad otrokom pravočasno in ustrezno reagirali v smeri pomoči žrtvam nasilja.

​​​

Opis mednarodnega znaka kot klica na pomoč za žrtve nasilja: »Proti kameri pokažite odprto dlan, premaknite palec v dlan in ga z ostalimi prsti pokrijte v pest. Če vam nekdo pokaže takšen znak, nujno reagirajte. Ostanite mirni; osebi, ki vam je pokazala znak, ne pišite sporočil, ne govorite na glas o tem, kar vam je pokazala, enostavno le pokličite policijo (113) ali pa za več informacij obiščite uradno stran policije.«


Kategorije

Datum

  • 5. Jan 2021

Deli z drugimi

Več novic

Zapri