Preskoči na vsebino
Loader

MEDIJSKO SREDIŠČE

VSE NOVICE

Kategorije

Datum

  • 22. Jun 2022

Deli z drugimi

Povezovanje in trajnostno upravljanje slovenskih kulturnih poti

Fakulteta za turizem Univerze v Mariboru, ki je v sklopu projekta Interreg Mediterranean BEST MED postala povezovalni člen kulturnih poti Slovenije, je organizirala dogodek Trajnostno upravljanje kulturnih poti v Sloveniji: kultura in aktivna mobilnost, ki je potekal v petek, 17. junija 2022, v Slovenskem etnografskem muzeju.

DJI_0216

Dogodka so se udeležili številni predstavniki kulturnih in tematskih poti v Sloveniji in predstavniki kulturnih politik v Sloveniji. Zbrane je nagovorila koordinatorica projekta Interreg Mediterranean BEST MED, izr. prof. dr. Maja Turnšek iz Fakultete za turizem Univerze v Mariboru. Sledil je spletni nagovor dr. Stefana Dominionija, direktorja evropskega inštituta Kulturnih poti Sveta Evrope. V imenu Direktorata za turizem (Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo Republike Slovenije) je zbrane nagovorila tudi gospa Ksenija Flegar. Zadnji uvodni nagovor je pripadel gospe Ireni Marš iz Direktorata za kulturno dediščino (Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije).

Eden izmed poglavitnih namenov dogodka je bil predstaviti vsebino in delovanje osmih kulturnih poti Sveta Evrope v Sloveniji: Mednarodne mreže Réseau Art Nouveau Network, Poti evropskih pokopališč, Poti impresionizma, Poti Iter Vitis, Poti pisateljic, Poti reformacije, Velike Evropske poti sv. Martina in Železnodobne poti po Podonavju. Predstavila se je tudi kandidatka za naziv kulturne poti Sveta Evrope; Evropska mreža za praznovanje velikega tedna in velike noči.

V nadaljevanju dogodka so bili predstavljeni štirje primeri dobrih praks, ki ponujajo odgovore na potrebe kulturnih poti v Sloveniji; in sicer: Kako graditi močno medregijsko upravljanje (Maša Klavora, Pot miru), Kako organizirati mrežo turističnih ponudnikov (Klemen Langus, Juliana Trail), Kako vključiti lokalno skupnost (Mateja Hafner Dolenc, Združenje zgodovinskih mest Slovenije) in Katere so prednosti in slabosti združevanja? (Matej Kandare, Slovenia Outdoor GIZ).

Osrednji del dogodka se je zaključil z okroglo mizo, kjer so udeleženke izpostavile številne priložnosti za financiranje nadaljnjega razvoja in povezovanja kulturnih poti kot tudi razvoja turističnih produktov in njihovo promocijo. V nadaljevanju dogodka so se prisotni lahko udeležili ene izmed dveh tematskih interaktivnih delavnic, ki sta bili namenjeni trajnostnemu upravljanju kulturnih poti in razvoju kompetenc v outdoor turizmu.

Osrednji sklep udeležencev dogodka je bil, da je za doseganje dolgoročnega trajnostnega upravljanja kulturnih in tematskih poti nujna povezava med potmi v obliki združenja kulturnih in tematskih poti v Sloveniji. Z oblikovanjem združenja in skupnim zastopanjem interesov ter medsebojno izmenjavo znanj in izkušenj bi poti v Sloveniji bistveno lažje oblikovale trajnostno ponudbo, ki bo privlačna tako za turiste in domačine in hkrati zagotavljala razvoj kulturnega turizma kot tudi ohranjanje kulturne dediščine.


Oznake


Kategorije

Datum

  • 22. Jun 2022

Deli z drugimi

Več novic

Zapri