Preskoči na vsebino
Loader

MEDIJSKO SREDIŠČE

Potekala je svečana akademija ob praznovanju 20-letnice delovanja Medicinske fakultete

Ob tej priložnosti so se spomnili prehojene začetne poti njenega nastanka, pogledali v sedanjost ter se dotaknili prihodnosti fakultete.

DSC_5657

Uvodoma se je dekan Medicinske fakultete, prof. dr. Iztok Takač, zahvalil “vsem, ki ste in so kadarkoli in kakorkoli sodelovali pri njeni ustanovitvi in delovanju: pobudnikom in promotorjem: akad. zasl. prof. dr. Ivanu Krajncu, doc. dr. Gregorju Pivcu, prof. dr. Vojku Flisu in prof. Rudiju Mogetu, rektorjem in strokovnim službam UM, direktorjem in zaposlenim v mariborskem zdravstvu, arhitektom, inženirjem in gradbincem, prvemu dekanu in prodekanom, dekanom in vsem sodelavcem drugih fakultet, ki ste nas od samega začetka, pa vse do danes, podpirali in sodelovali pri izvedbi študijskih programov, predstojnikom kateder in centrov, nosilcem predmetov in vsem učiteljem ter strokovnim službam medicinske fakultete, predvsem pa študentom, ki so potrpežljivo in z veliko mero entuziazma skupaj z nami prebrodili otroške bolezni naše fakultete.”

Rektor Univerze v Mariboru, prof. dr. Zdravko Kačič, je med drugim izpostavil, da zdravniški poklic temelji na znanju, kakovosti in etiki. Medicinska fakulteta se je tako v svojem 20-letnem delovanju že uveljavila v domačem in mednarodnem okolju in dosega visoko kakovost, ki jo s pridobljenim znanjem in usposobljenostjo izkazujejo njeni diplomanti. Vse bolj skrbi za »celostni in trajnostni razvoj posameznika in za družbeno odgovornost« ter uresničuje svojo vizijo. Zahvalil se je vsem, ki so vložili svoj trud, znanje in srce v razvoj Medicinske fakultete ter tako soustvarjali njeno zgodbo o uspehu. 

Župan MO Maribor Saša Arsenović je poudaril pomembno vlogo fakultete za naše okolje ter spomnil, da vsled širitve študijskih programov vsi trije deležniki (občina, univerza in UKC MB) poskušajo skupaj zagotoviti dodatne prostore za medicinsko fakulteto.

Vsi sogovorniki so se strinjali, da se fakulteta nahaja pred izjemnimi izzivi širitve prostorskih in kadrovskih kapacitet.

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje, dr. Eva Vodnik, je ob tej priložnosti fakulteti čestitala ter poudarila, da je fakulteta kot izobraževalna institucija pomemben steber v zdravstvu.  

Prvi dekan, zasl. prof. dr. Ivan Krajnc, je orisal težave pri vzpostavljanju druge medicinske fakultete v Sloveniji ter se dotaknil začetne pobude za vzpostavitev stomatološkega študija, ki je prišla s strani izr. prof. dr. Jerneja Završnika, direktorja Zdravstvenega doma dr. Adolfa Dolca Maribor.

Prehojeno pot od začetkov, to je od snovanja progama dentalne medicine do vpisa že tretje generacije študentov ter priprave prostorov za izvajanje kliničnega programa študija, je opisala prof. dr. Dušanka Mičetić-Turk.

Izr. prof. dr. Uroš Maver je predstavil pogled v prihodnost fakultete, saj se intenzivno pripravlja študij farmacije. Pri tem je poskušal odgovoriti na tri ključna vprašanja: zakaj, kako in kdaj se bo akreditiral nov študijski program farmacije.

Na slovesnosti so ob 20. obletnici Medicinske fakultete UM podelili tudi priznanja za posebne zasluge. Prejeli so jih:  zasl. prof. dr. Ivan Krajnc, prof. dr. Breda Pečovnik Balon, doc. dr. Bogdan Čizmarević, prof. dr. Radovan Hojs, prof. dr. Pavel Skok, prof. dr. Dušica Pahor, izr. prof. dr. Faris Mujezinović, prof. dr. Dušanka Mičetić Turk, izr. prof. dr. Uroš Maver ter ustanove UKC Maribor, Zdravstveni dom dr. Adolfa Drolca Maribor in Fakultet dentalne medicine Rijeka.

Večer se je nadaljeval s pestrim kulturno-umetniškim programom, ki je bil poln presenečenj, ter z druženjem gostov.


Kategorije

Datum

  • 4. Dec 2023

Deli z drugimi

Več novic

Zapri