Preskoči na vsebino
Loader

MEDIJSKO SREDIŠČE

Potekal je Rektorski forum univerz Zahodnega Balkana in Jugovzhodne Evrope

Rektor Univerze v Mariboru prof. dr. Zdravko Kačič se je 4. in 5. septembra 2023 udeležil zdaj že 7. Rektorskega foruma univerz Zahodnega Balkana in Jugovzhodne Evrope, ki zajema univerze iz Slovenije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Srbije, Albanije in Črne gore.

1T0A8227

Gre za dokaj novo pobudo za povezovanje univerz na področju uveljavitve interesov univerz v regionalnem sodelovanju z namenom izboljšati pogoje za študij in raziskovanje mladih v omenjenem prostoru, ki po vseh statističnih podatkih zaostaja za severnim in zahodnim delom Evrope, predvsem z vidika števila mednarodno odmevnih objav raziskovalnih rezultatov, številu inovacij in tudi drugih kazalnikov konkurenčnosti v visokošolskem in raziskovalnem prostoru.

Forumu trenutno predseduje Univerza v Rijeki (predsedovanje kroži med univerzami in državami), stalno tajništvo pa se nahaja na Univerzi v Ljubljani. Poglavitna tematika srečanja je bila širitev Evropske unije na vse člane foruma ter pristop k nadaljevanju ti. Berlinskega procesa, ki ima enako težnjo in ga v luči krize z vojno v Ukrajini in grozečemu še večjemu zaostanku regije želijo oživeti in nadaljevati pot integracije predvsem vzhodnih univerz foruma v Evropski visokošolski in raziskovalni prostor.


Oznake


Več novic

Zapri