Preskoči na vsebino
Loader
en

MEDIJSKO SREDIŠČE

Podjetniki po vsem svetu prepoznajo priložnosti

Glede na najnovejše globalno poročilo Global Entrepreneurship Monitor (GEM) z naslovom Opportunity Amid Disruption (Priložnost sredi motenj), ki je bilo danes predstavljeno na Expo 2020 v Dubaju, podjetniki sredi pandemije COVID-19 vse pogosteje vidijo več poslovnih priložnosti.

GEM 2022

Leta 2021 je GEM-ova raziskava odraslega prebivalstva (APS) zaobsegla najmanj 2000 anketirancev v vsakem od 47 proučevanih gospodarstev. V 15 od teh 47 gospodarstev se je več kot polovica tistih, ki so začeli ali vodili novo podjetje, strinjala, da je pandemija prinesla nove poslovne priložnosti. Leta 2020 je to veljalo za samo 9 od 46 nacionalnih gospodarstev.

Druga ključna ugotovitev, ki morda kaže na določeno stopnjo okrevanja svetovnega gospodarstva, je odziv podjetnikov na njihovo dojemanje težav pri ustanovitvi podjetja. Leta 2021 se je več kot 50 % podjetnikov strinjalo, da je ustanovitev podjetja postala težja v 18 od 47 gospodarstev. Leta 2020 jih je to menilo skoraj dvakrat toliko (33 od 46 gospodarstev).

»Čeravno je pandemija resno pretresla podjetništvo in marsikje zadržala podjetniške ambicije, je v 15 od 47 držav bila več kot polovica posameznikov, ki so menili, da je pandemija prinesla nove poslovne priložnosti. Da pandemija ni zavrla podjetniškega duha, se izkazuje tudi v Sloveniji, kjer se je v primerjavi z letom 2020 v 2021 prepoznavanje poslovnih priložnosti povečalo ne samo v vseh kategorijah podjetnikov ampak tudi med celotnim prebivalstvom, kjer je zraslo od 42 % na 51 %.«vodja GEM raziskave za Slovenijo, prof. dr. Miroslav Rebernik z Ekonomsko-poslovne fakultete

Brez ustreznih podatkov je težko sprejemati premišljene odločitve. GEM zapolnjuje to praznino za oblikovalce politik. GEM je namreč edini svetovni raziskovalni vir, ki podatke o podjetništvu zbira neposredno od vira – podjetnikov! Oblikovalci politik lahko na podlagi podatkov GEM ukrepajo in tako svojim podjetniškim ekosistemom pomagajo uspevati.

GEM Global Report 2021-22

Oznake


Kategorije

Datum

  • 10. Feb 2022

Deli z drugimi

Več novic

Zapri