Preskoči na vsebino
Loader
en

MEDIJSKO SREDIŠČE

VSE NOVICE

Kategorije

Datum

  • 29. Jun 2021

Deli z drugimi

PODELITEV PRIZNANJ PROMETEJ ZNANOSTI

​Po tem, ko so bili prejemniki priznanj "Prometej znanosti za odličnost v komuniciranju" razglašeni že v februarju, je pretekli teden, v torek, 22. junija, v Ljubljani potekala še slavnostna podelitev priznanj. Prejemnika Prometeja znanosti za odl​ičnost v komuniciranju sta doc. dr. Iztok K...

​Po tem, ko so bili prejemniki priznanj “Prometej znanosti za odličnost v komuniciranju” razglašeni že v februarju, je pretekli teden, v torek, 22. junija, v Ljubljani potekala še slavnostna podelitev priznanj. Prejemnika Prometeja znanosti za odl​ičnost v komuniciranju sta doc. dr. Iztok Kramberger, ki je vodil projekt TRISAT, in Inštitut za računalništvo na UM FERI, ki je v letih 2018-2020 izvedel več kot 115 izobraževalnih dogodkov.

Naziv Prometej znanosti za odličnost v komuniciranju podeljuje Slovenska znanstvena fundacija od leta 2003 dalje posameznikom, skupinam državljanov ali (in) organizacijam za kakov​ostno, pomembno in učinkovito komuniciranje znanosti določeni ali splošni javnosti na Slovenskem.

Prejemnik Prometeja znanosti za odličnost v komuniciranju je doc. dr. Iztok Kramberger, ki je vodil projekt TRISAT od prvih idej do uspešne realizacije in izstrelitve septembra 2020. Projekt prvega slovenskega nanosatelita TRISAT predstavlja velik dosežek na področju raziskav in razvoja v slovenskem prostoru, realizacija nanosatelita je bila v celoti izpeljana v sodelovanju s slovenskim gospodarstvom. Dr. Kramberger je zelo aktivno pristopal k seznanjanju splošne javnosti o razvoju nanosatelita. Z novinarji je sodeloval pri nastajanju prispevkov in pojasnjevanju zapletenega tehnološkega ozadja projekta ter pri tem izpostavljal tudi različne izzive, s katerimi so se on in njegova ekipa srečali tekom razvoja in priprav na njegovo izstrelitev. Predstavljanje projektnih aktivnosti TRISAT-a je v javnosti pomembno dvignilo zavedanje o raziskovalnih dosežkih na tem visokotehnološkem področju in prispevalo k popularizaciji znanosti. Hkrati je bil aktiven tudi na dogodkih in delavnicah za dijake, kar je pomembno prispevalo k popularizaciji znanosti tudi med mladimi.​

Prav tako je Prometeja znanosti za odličnost v komuniciranju prejel Inštitut za računalništvo UM FERI, ki je v letih 2018-2020 izvedel več kot 115 izobraževalnih dogodkov. Mednje sodijo strokovne ekskurzije za študente, javne predstavitve študentskih projektov, številne delavnice za srednje in osnovne šole, poletne šole Akademije FERI, javni posveti, predstavitve na festivalih in sejmih, gostovanja v medijih, strokovne delavnice,… Vse te aktivnosti je prepoznala tudi Ustanova Slovenska znanstvena fundacija in v odlični konkurenci ostalih slovenskih inštitucij Inštitut za računalništvo že drugič v petih letih nagradila s priznanjem Prometej znanosti za odličnost v komuniciranju za leto 2020. Priznanje je v imenu Inštituta za računalništvo prevzel predstojnik red. prof. dr. Aleš Holobar.

Iskrene čestitke!​


Kategorije

Datum

  • 29. Jun 2021

Deli z drugimi

Več novic

Zapri