Preskoči na vsebino
Loader
en

MEDIJSKO SREDIŠČE

VSE NOVICE

Kategorije

Datum

  • 1. Feb 2021

Deli z drugimi

Pismo rektorja zaposlenim na Univerzi v Mariboru

  Spo​štovane sodelavke in sodelavci!   Vlada RS vsako leto do konca meseca januarja poda soglasje k razpisu za vpis v dodiplomske in enovite magistrske študijske programe druge stopnje za naslednje študijsko leto, s tem pa se prične postopek za izvedbo prijave ter vpisa v dodiplomske i...

Spo​štovane sodelavke in sodelavci!

Vlada RS vsako leto do konca meseca januarja poda soglasje k razpisu za vpis v dodiplomske in enovite magistrske študijske programe druge stopnje za naslednje študijsko leto, s tem pa se prične postopek za izvedbo prijave ter vpisa v dodiplomske in enovite magistrske študijske programe druge stopnje , ki potekajo na podlagi Pravilnika o razpisu za vpis in izvedbi vpisa v visokem šolstvu (http://pisrs.si/Pis.web/pregledPredpisa?id=PRAV12769).

To se v letošnjem letu prvič ni zgodilo, zato je takoj odreagirala Rektorska konferenca Republike Slovenije (RKRS) in v petek 29.01.2021 naslovila apel na Vlado RS. Prav tako smo v petek 29.01.2021 na to temo organizirali tiskovno konferenco ter obvestili medije o tem, kakšne posledice ima lahko to dejanje za visoko šolstvo v Republiki Sloveniji. Rektorje nas zelo skrbi za generacijo dijakov, ki se že tako šolajo v izjemno oteženih pogojih, sedaj pa ne bodo mogli pravočasno pridobiti  tudi informacij o možnostih vpisa na želene študijske programe. RKRS je zato pozvala Vlado RS, da urgentno v najkrajšem času potrdi razpis za vpis na visokošolske zavode za študijsko leto 2021/2022, ker so ogroženi vsi roki za izvedbo vpisa ter nasploh izvedba vpisa.

RKRS je opozorila tudi na problem omejevanja zaposlovanja in pripravila ter sprejela predlog amandmaja na 15.a člen Predloga zakona o dodatnih ukrepih za omilitev posledic COVID19, EPA 1638-VIII, ki ga je v petek, 29. 1. 2021, naslovila na vodje vseh poslanskih skupin in na Vlado RS. V tem postopku smo pridobili tudi podporo kolegov iz  znanstveno raziskovalnih javnih zavodov, saj se nam je predsednik Koordinacije samostojnih raziskovalnih inštitucij Slovenije (KOsRIS) pridružil na tiskovni konferenci. Prav tako je RKRS isti dan še skupaj s KOsRIS posredovala na Vlado RS in vodje vseh poslanskih skupin enak predlog amandmaja na 15.a člen. Na problem omejevanja zaposlovanja je RKRS, skupaj  s KOsRIS in direktorjem ARRS ministrico opozorila že v začetku meseca januarja 2021.

RKRS je v petek naslovila na Kabinet ministrice za izobraževanje, znanost in šport poziv za urgentni sestanek z namenom iskanja rešitve za čim hitrejšo potrditev razpisa za vpis na Vladi RS. Z enakim namenom smo poziv za urgentni sestanek naslovili tudi na Kabinet predsednika Vlade RS. Prav tako se je vodstvo UM pridružilo peticiji proti uničevanju javnega visokega šolstva in znanosti, ki je bila pripravljena v sodelovanju s sindikati in drugimi deležniki.

Vodstva univerz smo podala hiter in takojšen odziv ter zahtevala takojšnje ukrepanje. Z aktivnostmi bomo intenzivno nadaljevali tudi v prihodnjih dneh, dokler ne dosežemo potrditve razpisa za vpis in sprejemljive ureditve politike zaposlovanja v visokem šolstvu v letu 2021 za izvedbo vseh projektov in izobraževalnega procesa.

Prof. dr. Zdravko Kačič,

Rektor Univerze v Mariboru


Kategorije

Datum

  • 1. Feb 2021

Deli z drugimi

Več novic

Zapri