Preskoči na vsebino
Loader
en

MEDIJSKO SREDIŠČE

VSE NOVICE

Kategorije

Datum

  • 14. Sep 2021

Deli z drugimi

Osrednji dogodek Evropske noči raziskovalcev 2021 v luči zelene prihodnosti

Evropska noč raziskovalcev bo letos hkrati potekala v kar 29 državah Evrope in širše, v Sloveniji po bo potekal pod okriljem dveh konzorcijev in njunih projektov Noč ima svojo moč in Znanost za vse. Na zadnji petek v septembru, 24. 9. 2021, bo tako praznično tudi v Mariboru, Kopru, Izoli in ...

Evropska noč raziskovalcev bo letos hkrati potekala v kar 29 državah Evrope in širše, v Sloveniji po bo potekal pod okriljem dveh konzorcijev in njunih projektov Noč ima svojo moč in Znanost za vse. Na zadnji petek v septembru, 24. 9. 2021, bo tako praznično tudi v Mariboru, Kopru, Izoli in Novi Gorici, kjer bo v sklopu projekta Znanost za vse potekal osrednji dogodek Evropska noč raziskovalcev 2021.

Od maja, začetka projekta Znanost za vse konzorcija Univerze v Mariboru, Univerze na Primorskem in Univerze v Novi Gorici, do konca septembra, se odvijajo številni preddogodki z namenom ozaveščanja javnosti in predvsem mladih o poklicu raziskovalca, pričetku znanstvene kariere ter pomembni vlogi raziskovalcev na vseh področjih družbenega delovanja. Tradicionalni osrednji dogodek Evropske noči raziskovalcev pa s prenovljenim programom ostaja privlačen za vse, ki jih zanima prispevek raziskovalcev in znanosti v našem vsakdanjem življenju ter predstavlja priložnost za sodelovanje pri kvizih, zanimivih poskusih, delavnicah, sproščeno druženje z raziskovalci in praznovanje znanosti in atraktivnega poklica znanstvenika, raziskovalca v tradicionalnem prazničnem, festivalskem vzdušju.

»Vsak lahko postane raziskovalec« in »Evropska unija skrbi za svoje raziskovalce« sta eni od ključnih sporočil projekta Znanost za vse in dogodkov v okviru Evropske noči raziskovalcev. Glavni cilj projekta je približati raziskovalce širši javnosti, spodbuditi mlade, da začnejo znanstveno kariero, in povečati ozaveščenost o poklicu raziskovalca, priložnosti različnih poklicev v akademskih in neakademskih institucijah, razumevanju EU, poti do raziskovalne kariere, pomembni vlogi raziskovalcev v družbi in zelo pomembnem vplivu njihovega dela na naše vsakdanje življenje. Namen letošnjih aktivnosti je med drugim prispevati k ozaveščanju ciljevevropskega zelenega dogovora, med drugim tudi na področju prometa, saj je se je EU odločila letošnje leto imenovati za evropsko leto železnic.

V septembru bodo osrednji dogodek pospremili izjemno zanimivi pred-dogodki: Razstava in multisenzorna predstavitev: »POLYLEG 0.1 – časovna matrica upodobitve« (10.–30. 9. 2021, Rektorat UP, stavba Armerija, Koper), Priložnosti za začetek in razvoj raziskovalne kariere  (20. 9. 2021, 10.00–11.00, na spletu), spletna delavnica Odprta znanost, etika in enakost spolov v raziskovanju (21. 9. 2021, 10.00–11.30, na spletu) ter Znanstveni slam (23. 9. 2021, 19.00–21.00, Vetrinjski dvor). Kot je za znanstveni slam značilno, bo sedem raziskovalcev z naravoslovnih in družboslovnih ved z zanimivimi pripovedmi o svojem znanstvenoraziskovalnem delu v danem časovnem okviru prepričalo in navdušilo laično publiko, kako uspešni bodo pri tem pa bo ocenjevalo občinstvo in posebna komisija. Dogodek bosta popestrila novinarka Maja Ratej in stand-up komik Aleš Novak.

K ozaveščanjuevropskega zelenega dogovora na področju prometa ter v duhu evropskega leta železnic, je v sklopu projekta Znanost za vse Zveza prijateljev mladine Maribor razpisala nagradni natečaj Raziskovalec – “Po železni cesti do zelene prihodnosti”, ki mlade udeležence spodbuja h kreativnemu razmišljanju o poklicu raziskovalca, trajnostni mobilnosti in o zeleni prihodnosti.

Najboljši izdelki bodo prejeli atraktivne nagrade, šolski razred ali vrtčevski oddelek, ki bo oddal največ primernih izdelkov, pa bo nagrajen s posebno nagrado presenečenja, ki bo namenjena celotnemu razredu v šoli ali skupini otrok v vrtcu. Rok za oddajo prispevkov je 15. 9. 2021. Podelitev nagrad bo potekala 24. 9. 2021 v sklopu osrednje prireditve Evropske noči raziskovalcev v Mariboru v Vetrinjskem dvoru, Kopru in Novi Gorici, zato konzorcij projekta Znanost za vse vabi k sodelovanju vse, ki jih znanost in raziskovanje zanimata.

24. 9. 2021 med 9. in 23. uro bodo v sklopu projekta Znanost za vse Maribor, Koper, Izolo in Novo Gorico zavzeli raziskovalci: poklicni in tisti, ki si bodo to želeli postati vsaj ta dan, dan praznovanja znanosti in raziskovalcev v festivalnem vzdušju številnih privlačnih eksperimentov, delavnic, demonstracij, razstav, nagradnih iger, kvizov, koncertnih nastopov, priložnostih za druženje in sproščene pogovore s prepogosto spregledanimi zvezdami naše družbe: profesionalnimi raziskovalci.

Za obisk dogodkov v živo je pogoj PCT. Vse prireditve Evropske noči raziskovalcev 2021 potekajo skladno z veljavnimi ukrepi, vsa obvestila glede pogojev udeležbe pa so redno ažurirana na spletni stranihttps://ern.um.si/.

Besedilo natečaja:Nagradni natečaj – RAZISKOVALEC – Po železni cesti do zelene prihodnosti


Kategorije

Datum

  • 14. Sep 2021

Deli z drugimi

Več novic

Zapri