Preskoči na vsebino
Loader

MEDIJSKO SREDIŠČE

Okrogla miza: Znanost in inovacije kot jamstva gospodarske rasti

Institut "Jožef Stefan" je 20. junija 2022 pripravil okroglo mizo z naslovom Znanost in inovacije kot jamstva gospodarske rasti.

Teamwork and brainstorming concept with businessmen that share an idea with a lamp. Concept of startup

Na okrogli mizi se je rektorjem univerz prof. dr. Gregorju Majdiču, prof. dr. Zdravku Kačiču, prof. dr. Klavdiji Kutnar in prof. dr. Boštjanu Golobu ter prof. dr. Robertu Dominku s Kemijskega inštituta, direktorjema NIB in Instituta “Jožef Stefan” prof. dr. Maji Ravnikar in prof. dr. Boštjanu Zalarju ter direktorju Cosylaba dr. Marku Plešku pridružil tudi minister za izobraževanje, znanost in šport dr. Igor Papič.

Minister Papič je izpostavil, da se z načrtovano razdružitvijo ministrstva spreminja pomen inovacij, hkrati pa se povečujejo sredstva: “Optimističnejša napoved sredstev za znanost pa sama po sebi ne zagotavlja razvoja, naš osnovni cilj mora biti sprememba paradigme razvoja naše družbe, to je ključni element tako gospodarskega kot razvoja na sploh.” 

Okrogla miza je med vodji inštitutov in univerz vzpostavila konstruktivno in zelo ambiciozno miselnost s prepričanjem, da je potrebno začeti takoj. Udeleženci so se strinjali, da Sloveniji za uspeh ne manjka veliko: “Z vizijo in principom sodelovanja moramo skupaj voditi pot v našo boljšo prihodnost.”

Glavni poudarki:

  • naš osnovni cilj mora biti sprememba paradigme razvoja družbe,
  • mladim moramo zagotoviti boljše pogoje za delo in boljšo opremo,
  • nujni sta bazična znanost in akademska izobrazba, saj bodo le dobro izobraženi lahko ustvarili uspešne nove zgodbe in
  • treba je začeti takoj, saj je odločenost za nujnost akcije velika tako na ministrstvih, univerzah, inštitutih in v gospodarstvu.

Več novic

Zapri