Preskoči na vsebino
Loader
en

MEDIJSKO SREDIŠČE

Okrogla miza Kadrovska problematika v energetiki

Fakulteta za energetiko je v okviru Dnevov posavske energetike 2022 organizirala okroglo mizo na temo Kadrovske problematike v energetiki.

20221116_120600

Na okrogli mizi, ki jo je moderiral Slavko Bobovnik, so o pereči problematiki spregovorili:

– g. Gorazd Pfeifer, vodja proizvodnje v NEK d.o.o.,

– mag. Dušan Krajnik, vodja službe za upravljanje in razvoj kadrov ELES d.o.o.,

– doc. dr. Tomaž Žagar, predsednik Društva jedrskih strokovnjakov Slovenije,

– g. Jože Hebar, predstavnik GIZ distribucije električne energije,

– prof. dr. Zdravko Kačič, rektor Univerze v Mariboru in

– dr. Dejan Paravan, generalni direktor GEN energija d.o.o.

Uvodne iztočnice za pogovor je podal dekan Fakultete za energetiko Univerze v Mariboru, prof. dr. Sebastijan Seme. Poudaril je predvsem velike potrebe po kadrih, ki bodo spremljale investicijo izgradnje drugega bloka jedrske elektrarne ter hkrati omejeno število študijskih programov, na katerih se lahko izobražuje kader. Dodatno je opozoril na negativne demografske kazalce, ki Slovenijo spremljajo že nekaj let in ki prav tako negativno vplivajo na reševanje kadrovske problematike v podjetjih.

Doc. dr. Tomaž Žagar je poudaril, da vsi načrti, ki se nanašajo na prehod na brezogljično družbo predvidevajo uporabo jedrskih elektrarn za proizvodnjo električne energije. Predstavil je trend naraščanja izgradenj jedrskih elektrarn po svetu ter poudaril, da predstavlja ozko grlo pri projektih za izgradnjo novih jedrskih elektrarn predvsem zagotavljanje ustreznih kadrov.

Udeleženci na okrogli mizi so razpravljali tudi o nižanju deleža študentov na tehničnih študijskih programih, o zelo visokem deležu mladih, ki so vključeni v terciarno izobraževanje, dodatnih izobraževanjih, ki se izvajajo v podjetjih ter o sodobnih izzivih v zvezi z zaposlovanjem mladih strokovnjakov.

Udeleženci okrogle mize so se strinjali, da je potrebno mladim že v osnovni šoli približati naravoslovno vsebino ter jih navdušiti za nadaljevanje izobraževanja na tehničnih študijih. Predstavljeni so bili primeri dobrih praks na področju, kot npr. kviz Mladi genialci.

Prav tako so se udeleženci strinjali, da na nivoju države manjka kadrovska strategija, s katero bi lahko ciljno reševali izzive na področjih, kjer se pojavljajo težave s primanjkljajem kadrov.

Prof. dr. Sebastijan Seme je ob zaključku okrogle mize strnil skupne ugotovitve:

  • podjetja s področja energetike se soočajo s problematiko pri zagotavljanju ustreznih kadrov;
  • Univerza v Mariboru ter Fakulteta za energetiko bosta še naprej vodila aktivnosti za posodabljanje študijskih programov, v katero bo še bolj tesno vključeno gospodarstvo (tudi v okviru pilotnih projektov za zelen in digitalen prehod);
  • Fakulteta za energetiko bo skupaj z deležniki iz gospodarstva pričela z aktivnostmi za pripravo novega programa s področja jedrske energetike.

 


Oznake


Kategorije

Datum

  • 17. Nov 2022

Deli z drugimi

Več novic

Zapri