Preskoči na vsebino
Loader
en

MEDIJSKO SREDIŠČE

VSE NOVICE

Kategorije

Datum

  • 21. Jun 2021

Deli z drugimi

Odmevna objava ekipe z Medicinske fakultete UM in Univerze Heinrich-Heine iz Düsseldorfa

V članku »Design, synthesis and characterization of peripherally active, blood glucose-lowering derivatives of dextromethorphan« so avtorji nadgradili študiji, objavljeno leta 2015 v reviji Nature Medicine (Marquard, Otter et al. 2015) in v letošnjem letu v reviji PLOS Computational Biology (Š...

V članku »Design, synthesis and characterization of peripherally active, blood glucose-lowering derivatives of dextromethorphan« so avtorji nadgradili študiji, objavljeno leta 2015 v reviji Nature Medicine (Marquard, Otter et al. 2015) in v letošnjem letu v reviji PLOS Computational Biology (Šterk, Križančić Bombek et al. 2021), kjer so pokazali, da lahko zdravilo dekstrometorfan, ki se uporablja kot zdravilo proti kašlju, izboljša delovanje celic beta in poveča njihovo preživetje, antidiabetične učinke pa so dokazali tudi na kliničnih raziskavah na ljudeh. Zdravilo ima velik potencial kot učinkovito zdravilo za sladkorno bolezen tipa 2, vendar njegovo širšo uporabo omejujejo stranski učinki na centralnem živčnem sistemu. 

​V pričujočem članku so raziskovalci razvili derivat zdravila, ki ima primerljiv antidiabetični učinek, vendar ne prehaja krvno-možganske bariere in tako nima stranskih učinkov izhodne spojine. 

Članek je bil objavljen v reviji Cell Chemical Biology, ki je v prvi četrtini revij na področju biokemije in molekularne biologije, je na 30. mestu izmed 297 revij s področja ter ima faktor vpliva 7,7.

Članek je delno dostopen tudi širši javnosti.

Vodilni raziskovalec raziskovalne ekipe na MF UM:

izr. prof. dr. Andraž Stožer

​Sodelujoči raziskovalci na MF UM:

doc. dr. Jurij Dolenšek, doc. dr. Maša Skelin Klemen in asist. Viljem Pohorec


Kategorije

Datum

  • 21. Jun 2021

Deli z drugimi

Več novic

Zapri