Preskoči na vsebino
Loader

MEDIJSKO SREDIŠČE

Nagovor rektorja Univerze v Mariboru ob vstopu v novo študijsko leto

Spoštovane študentke, spoštovani študenti. V ponedeljek, 2. oktobra, vstopamo v novo študijsko leto. Novi generaciji študentk in študentov izrekam posebno dobrodošlico v našo univerzitetno skupnost.

FB in UM_dobrodosli_bruci

Za vas bo to prvo študijsko leto, za druge pa naslednja stopnička na izobraževalni poti. Ta pot je za vse vas pomembna. V študentskih vrstah izrekam dobrodošlico tudi vsem mednarodnim študentkam in študentom. Želim vam, da se boste v študijskem okolju Univerze v Mariboru počutili dobro.

Univerza v Mariboru vam zagotavlja pogoje in podporo, da si boste lahko skozi študij ustvarili podlago za uspešno prihodnost in se izoblikovali v odgovorne, samostojne, ustvarjalne, zagnane, inovativne in uspešne članice in člane družbe. Vstopate v novo obdobje priložnosti za plemenitenje znanja in nabiranje dragocenih izkušenj, kar je naše skupno poslanstvo.

Ne pozabite, da nosite veliki delež odgovornosti za svoj študijski uspeh. Spodbujam vas, da pri študiju zavzamete aktivno vlogo, da ste samoiniciativni, da prisluhnete in odprete oči za številne priložnosti. Pri tem vam bo v oporo usposobljeni pedagoški kader, ki vam bo skozi ustvarjanje motivirajočih učnih situacij in tudi na podlagi vaših interesov pomagal usmerjati tirnice v smer, ki vas bo izpopolnila in izpolnila. Odkrivali in negovali bomo vaše talente, spodbujali kritično razmišljanje, vam usmerjali pogled izven okvirjev in vas spremljali na poti doseganja zastavljenih ciljev. Ob tem se zavedamo, da cilji, ki jih skupno zasledujemo, presegajo zgolj formalne cilje študijskih programov. Opremiti vas želimo tudi s ključnimi kompetencami, ki vam bodo koristile pri osebnem in kariernem udejstvovanju, in s prenosljivim znanjem, ki vam bo omogočilo hitro odzivanje na zahtevne in hitre spremembe, s katerimi se že ali se še bomo soočali v prihodnosti.

Spodbujam vas, da izkoristite številne obštudijske priložnosti in dejavnosti, ki so vam na voljo v okviru projektov Študentskega sveta UM, storitev Kariernega centra UM, dejavnosti Študentskega središča UM, tutorstva, študentskih društev in skupin, priložnosti na področju mednarodnih izmenjav in še več. Kot digitalno in zeleno naravnana univerza vam letos ponujamo še več usposabljanj s področja zelenih in digitalnih vsebin, kjer se boste pripravljali na že prepoznane izzive prihodnosti. Priporočam vam, da se udejstvujete skozi študentske projekte in povezujete skozi obštudijske dejavnosti. Obdobje študija vam bo prineslo tesna vseživljenjska prijateljstva. Koliko in kakšnih, pa je odvisno predvsem od vas, od vaše odprtosti in radovednosti.

Študirajte aktivno. Ne iščite bližnjic. Vaš cilj je prehoditi pot do znanja. Posegajte po visoki kakovosti znanja. Seznanite se z različnimi študijskimi strategijami in dobrimi praksami učenja. Negujte svojo študijsko radovednost. Na Univerzi v Mariboru smo zavezani visoki kakovosti poučevanja, kar zagotavljamo z nenehnim usposabljanjem pedagoškega kadra v smeri uspešnih pristopov k poučevanju. Pozornost usmerjamo tudi v zahteve trga dela, s katerim se tesno povezujemo. Pri tem skozi številne projekte sodelovanja ustvarjamo priložnosti za vaše uspešne karierne začetke že tekom študija.

Univerza v Mariboru piše številne uspešne znanstvenoraziskovalne zgodbe in projektne uspehe, v katere povezujemo tudi študentke in študente. Prepričan sem, da bo tudi novo študijsko leto prineslo nove takšne zgodbe, ki jih bomo s ponosom predstavljali.

Naše osrednje poslanstvo je izobraževanje, ki ga odlikuje osredotočenost na študenta. Pri tem cenimo raznolikost in spoštujemo enakost. S podpornimi dejavnostmi se trudimo, da nobena morebiti ovirajoča osebna okoliščina naših študentk, študentov ne postane resnična ovira pri študiju.

Ob začetku študijskega leta vas spodbujam, da poprimete za študij z obema rokama in izkoristite priložnosti, ki vam pridejo na pot. Negujte zavedanje, da je v znanju moč in v izkušnjah krepost.

Odprite svoj um. UM vam ob tem stoji ob strani.

Uspešno študijsko leto!

Prof. dr. Zdravko Kačič, rektor Univerze v Mariboru


Več novic

Zapri