Preskoči na vsebino
Loader

MEDIJSKO SREDIŠČE

Nagovor rektorja Univerze v Mariboru ob mednarodnem dnevu žena

Spoštovane sodelavke_sodelavci, študentke_študenti Univerze v Mariboru! Dan žena je mednarodni praznik enakopravnosti žensk, ki ga praznujemo vsako leto 8. marca v približno 100 državah. Je dan praznovanja ekonomske, politične in socialne enakopravnosti ter dosežkov žensk, prav tako pa dan spominov na pretekle boje za enakost in neodvisnost žensk ter slavljenja že izborjenih pravic.

Skupaj lahko vplivamo na pozitivne spremembe in pomagamo graditi enakopraven svet.

Ideja o Dnevu žensk je bila prisotna že vse od začetka dvajsetega stoletja. Vezana je bila tudi na datum protesta tekstilnih delavcev v New Yorku, dne 8. marca 1857, zaradi slabih delovnih pogojev in nizkih plač. S policijskimi palicami pregnane ženske so dva meseca kasneje ustanovile sindikat. Protesti so še naprej potekali vsako leto 8. marca, najbolj množični pa so bili leta 1908, ko je 15.000 žensk na ulicah New Yorka zahtevalo krajši delovni čas, volilno pravico in boljše plače. Leta 1910 je na mednarodni socialistični konferenci v Kopenhagnu nemška feministka in socialistka Clara Zetkin predlagala priznanje mednarodnega praznika žensk. Njen predlog so sprejeli in dan žena namenili počastitvi boju za ženske pravice, vključujoč pravico do volitve. Prvi dan žena so praznovali 19. marca 1911, kasneje pa so ta dan prestavili na 8. marec.

Boji za enakopravnost žensk so potekali tudi v Sloveniji. Tako je že leta 1897 začel izhajati ženski časopis Slovenka, medtem ko je bilo prvo žensko društvo ustanovljeno leto kasneje. Pomembni članici slovenskega in jugoslovanskega ženskega gibanja Alojzija Štebi in Ada Kristan sta pred 110-imi leti dne 8. marca 1913 na javnem shodu, v Narodnem domu v Ljubljani, ženske pozdravili z naslednjimi besedami: »Vsaki ženi mora biti ta dan in ta shod častna zadeva! Ženski dan! – naš dan! – kako lepa je bila ideja, določiti en dan na leto, da povemo na ves glas, da se ne damo več zapostavljati, ter že s svojim sestankom dokažemo, da smo zrele za velika vprašanja časaOsvojiti si hočemo svet in ker imamo resnico in pravico na svoji strani, smo lahko najmočnejši od vseh. Zato tudi zaupamo sebi in svoji dobri stvari

Moto letošnjega praznovanja je #EmbraceEquity

Povabljeni smo k sprejemanju pravičnosti kot pomembnemu sredstvu za dosego enakosti, za ustvarjanje vključujočega sveta. Vabljeni smo, da spodbujamo svoje prijatelje, družino, sodelavce in skupnost. Skupaj lahko vplivamo na pozitivne spremembe in pomagamo graditi enakopraven svet.

Na Univerzi v Mariboru si prizadevamo, da nenehno izboljšujemo enakopravno vključevanje obeh spolov v vse pore dela in življenja naše akademske skupnosti, zavedajoč se, da je enakost spolov dosežena, ko imajo moški in ženske enake pravice, odgovornosti in priložnosti na vseh družbenih področjih ter ko so enako cenjeni različni interesi, potrebe in prioritete moških in žensk. Ob tem želimo v skladu z aktualnimi razpravami o položaju žensk v Evropskem parlamentu tvorno sodelovati v družbenem procesu vključevanja vidika spola v digitalno izobraževanje na vseh ravneh, pri odpravljanju digitalnega razkoraka med spoloma ter vsakršne diskriminacije na podlagi spola pri dostopu do izobraževanja na vseh ravneh, od predšolske vzgoje do visokošolskega izobraževanja v formalnih, neformalnih in priložnostnih okoljih ter od načrtovanja infrastrukture do usposabljanja učiteljev. Pridružujemo se poudarku, da je za odpravo digitalne neenakosti in doseganje polnega potenciala žensk in deklet po vsem svetu potreben širši človeški in gospodarski razvoj.

Ponosni na dosežke in uspehe sodelavk in študentk Univerze v Mariboru z željo, da uresničijo vse svoje sanje in potenciale, smo se tudi letos odločili za povabilo nekaterim, da same predstavijo del svoje ustvarjalnosti, izkušenj in občutenj. Vabljeni k ogledu videoposnetkov njihovih predstavitev, dosegljivih na objavljenih povezavah.

Vsem sodelavkam ter študentkam iskreno čestitam ob prazniku žensk!

Rektor Univerze v Mariboru

prof. dr. Zdravko Kačič

Zahvaljujemo se kolegicam, ki so se odzvale povabilu k sodelovanju in omogočile pripravo ter objavo videoposnetkov:

  • dr. Darinka Fakin, Fakulteta za strojništvo UM, vodja laboratorija za barvanje, barvno metriko in ekologijo plemenitenja,
  • Eva Simonič, Fakulteta za energetiko UM, študentka podiplomskega študija Energetika, prejemnica Rektorjeve nagrade Univerze v Mariboru,
  • Viktorija Kralj, dolgoletna tajnica vodstva Univerze v Mariboru.


Kategorije

Datum

  • 8. Mar 2023

Deli z drugimi

Več novic

Zapri